Így készítsd tökéletesen a spárgát: blansírozz és piríts a makulátlan végeredményért

A spárga az egyik legklasszabb szezonális zöldségünk, amit a termése 1-2 hónapjában annyiszor próbálunk enni, amennyiszer csak lehet. De lássuk, mi a tökéletes spárga titka! (x)

Magyarországon háromféle spárgával találkozhatunk, zölddel, fehérrel és lilával, utóbbival viszonylag ritkán. Bármelyiket is vesszük, vásárláskor figyeljünk pár apróságra, hogy biztosan szép és friss csomagot válasszunk. A jó spárga kellemes illatú, tapintásra feszes, a teteje pedig még nincs szétnyílva. Általában minél vékonyabb a spárga, annál zsengébb, tehát nem érdemes a nagy darabokból álló csomagokat választani.

A nyitott szendvicsek egyik legjobb feltéte a tökéletes spárga - recept itt!

Pucolás

A zöld spárga erősebb ízű, de zsengébb, mint fehér társa, így ezt nem kell hámozni, elég letörni az alját. A zöld spárgában ugyanis az a legjobb, hogy magától eltörik ott, ahol kell, ez nagyjából az alsó harmada-negyede szokott lenni. Az alsó részt se dobjuk ki, vágjuk le a végüket, és mehetnek alaplébe.

Ezzel szemben a fehér spárgát pucolni is kell. Először vágjunk le a spárgák aljaiból 1,5-2 centit, majd zöldséghámozóval tisztítsuk meg a törzseket. Ha fásabb, kevésbé zsenge zöld spárga akad a kezünkbe, azzal ugyanígy érdemes eljárni.

Főzés

A tisztított spárgákat dobjuk lobogó, sós, bő vízbe. A zöldspárgákat elegendő fél-egy percig blansírozni, míg a fehéret hosszabban kell főzni, kb. 8-9 perc alatt puhul meg kellően.

A spárgákat aztán távolítsuk el óvatosan a vízből, vigyázva, nehogy eltörtjük őket, és tegyük jeges vízfürdőbe pár percre. Ez nemcsak a főzési folyamatot állítja meg, de a zöld spárga a színét is megőrzi.

A spárga már így is fogyasztható, salátákban például ressen az igazi, de akár még rá is piríthatunk.

Pirítás

A blansírozott spárgát hosszában vágjuk félbe. Serpenyőben hevítsünk kevés olajat, majd dobjuk rá a lecsepegtetett spárgaszálakat. Sózzuk-borsozzuk, és pár perc alatt pirítsuk készre. Keverés helyett itt érdemesebb inkább a serpenyőben „dobálni” a spárgát, hogy kevésbé sérüljön.

Tálaljuk és fogyasszuk ízlés szerint, köretnek is szuper, de nekünk pirítóson, posírozott tojás és hollandi mártás társaságában a kedvencünk.

Keress még több konyhai praktikát a Konyha - Vágod? rovatunkban!

Legújabb receptek

Gyors sárgatúró

Felvidéken, ahol felnőttem, soha nem hiányozhatott a húsvéti asztalról. Akkori emlékeim szerint órakig kavargattuk lassan és kb. 15 tojásból készítettük. Szeretek sütni-főzni. De ha ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

5 étel, amit Ferenc pápa nagyon szeretett

Április 21-én, húsvéthétfőn hunyt el a katolikus egyház 266. pápája, Jorge Mario Bergoglio. Rá emlékezve összegyűjtöttük kedvenc ételeit, melyek között argentin és olasz fogások kaptak helyet. Mi így emlékezünk rá.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Sonkás tészta

A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!