Nincs olyan konyha, ahol ne lapulna meg a fiókban egy olló. A legtöbben általában csak a csomagolások kibontására használják, pedig ha egy jó minőségűt szerzünk be belőle, amit rendszeresen karbantartunk, akkor rengeteg esetben igénybe vehetjük. Itt az ideje, hogy megismerd, milyen sokoldalú ez az eszköz, és hányszor megkönnyítheti az életedet!
Pizzavágó helyett
Nem mindenkinek lapul a szekrényében egy pizzavágó, a késre pedig gyakran annyira ráragad a sajt, hogy csak igen nehezen lehet vele rendes szeleteket vágni. Kapd elő az ollódat, ami könnyedén, mindenféle probléma nélkül átvágja a sajtréteget és a ropogós tésztát!
Darabokra a fürtöket
A szőlőfürtöket általában megpróbáljuk kézzel szétválasztani, ami nem egyszerű feladat anélkül, hogy a szemek ne hulljanak le róla. Ollóval ez is sokkal könnyebb, hiszen ez az eszköz könnyedén elvágja a kissé fás szárakat. Ezzel megspórolhatjuk, hogy szőlőevés után még órákig az asztal alatt keresgéljük az elgurult szemeket.
Fűszernövények vágása
A fűszernövényeinket butaság és veszélyes lenne késsel levagdosni a szárról. Ollóval sokkal könnyebb lemetszeni a megfelelő mennyiséget, és biztosan nem vágjuk meg magunkat közben. Használhatjuk snidlingnél, petrezselyemnél, koriandernél, de akár bazsalikomnál is: rétegezzünk több levelet egymásra, tekerjük szivarformába, majd vágjunk vékony szalagokat a friss zöldből!
Szeletelj szalonnát!
A bacon és a különféle szalonnafélék állandóan elcsúszkálnak vágás közben, így nem egyszerű a szeletelésük...késsel! Ollóval azonban könnyen egységes darabokra vághatjuk őket, ami jól jön a főzésnél. Sőt, még a sült szalonnát is apróbb kockákra vagy morzsákra vághatjuk!
Salátát gyorsan
Egy nagy fej salátát vagy fodros kelt felvágni nem 5 másodperces munka, hiszen meg kell mosni, keresni kell egy nagy vágódeszkát, és kis darabokra kell szedni, hogy aztán megfelelő darabokra tudd szétvágni. Inkább kapd elő az ollódat: először távolítsd el a torzsát, majd ollóval vágd fel kisebb darabokra a leveleket, és mehet is egy tálba. Ezek után jöhet rá a többi hozzávaló és az öntet.
Szedd le a zsírt!
Akár a húsoknál is igénybe vehetjük az olló fantasztikus varázserejét: könnyedén apróbb szeletekre vagy csíkokra vághatjuk vele a húst, illetve ollóval szabadulhatunk meg a legkönnyebben a nemkívánatos zsírdaraboktól, inaktól is.
Viszlát, kenyérhéj!
Ollóval könnyedén megszabadulhatunk a kenyér héjától is, ha nem szereti a gyerek. Hogy ne pazaroljunk, a héjat vágjuk apró darabokra, és készítsünk belőle házi krutont!
Keress még több konyhai, háztartási praktikát a Konyha - Vágod? rovatunkban!