Sütőtökös tésztarakottas, az új kedvenc őszi komfortkajád

Mivel már az ősz kellős közepét tapossuk, érthető módon hatalmas sütőtöklázban égünk, így nem is lehetett kérdés, hogy ezúttal ez lesz a rakottasunk fő összetevője. (x)

A casserole gyakorlatilag nem más, mint egy szaftos, zöldséges tésztarakottas. Mint ilyen, számtalan ízkombinációban elkészíthetjük, de akár maradékmentésre is tökéletes. Bármilyen zöldséggel készülhet, lehet paradicsomos, tejszínes, besameles, kerülhet bele hús is, de el is hagyhatjuk, a tésztát pedig cserélhetjük burgonyára, vagy elkészíthetjük szénhidrátszegényen is.

Nálunk sütőtök, méghozzá hokkaido lett a főszereplő, amit kelbimbóval és friss gnocchival párosítottunk.

A sütőtököt ehhez meghámoztuk, kimagoztuk, majd apró kockákra vágva puhára pároltuk egy masszív, háromhagymás (fehér, póré-, fokhagyma) alapon. Mivel édeskés, őszies karakterű fogásról van szó, a fűszerezést is ehhez igazítottuk, és kevés szerecsendiót, valamint fahéjat is belecsempésztünk. 

A sütőtökös rakottas pontos receptjét ITT találjátok

Amíg a sütőtök puhult, két apró, de fontos dolgot csináltunk. Forró, sós vízben először pár perc alatt fogkeményre blansíroztuk a kelbimbót, amit aztán jeges vízbe tettünk, hogy megőrizze élénk színét. A hátramaradt vízbe pedig egyetlen percre beledobtuk a friss gnocchit, hogy ne teljesen nyersen kerüljön casseroléba.

A puha sütőtökhöz hozzáöntjük a tejszínt és kevés sütőtökpürét, ezzel garantálva a rakottas szaftosságát, majd jöhet bele a kelbimbó és a gnocchi is. Összekeverjük az egészet, tepsibe tesszük, a tetejét pedig alaposan megszórjuk sajttal. Sütni nem is kell sokat, hiszen minden ehető benne már így is, épp csak a tetejét pirítsuk aranybarnára.

Keress még több konyhai praktikát a Konyha - Vágod? rovatunkban!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...