Ha a karácsony sütemény lenne, püspökkenyér lenne

A püspökkenyérben minden benne van, ami a karácsonyt idézi, nincs mese, kiemelt helyet kap az ünnepi sütirepertoárban! A mi verziónk csodás és változatos alapanyagokból készült, kívülről pedig selymes csokimázzal vontuk be. Érdemes belőle egyszerre kettőt-hármat is készíteni, mivel garantáltan el fog fogyni. Mutatjuk a receptet!(x)

A püspökkenyér egy tradicionális karácsonyi sütemény, aminek kötelező helye van az ünnepi asztalon, szorosan a zserbó és a bejgli mellett. A legtöbb országnak van saját verziója, például a német–osztrák stollen vagy az angolok méltán híres, bár kissé szokatlan karácsonyi pudingja.

Gazdag püspökkenyér csokimázzal bevonva - Recept itt!

A tésztaalap készülhet kelt tésztából vagy akár a legegyszerűbb kevert tésztából is, a lényeg, hogy minél többféle aszalvány, kandírozott gyümölcs, citrusféle, olajos mag, melengető fűszer, sőt, még csokoládé is kerüljön bele.

Utóbbi adja végső formáját: csodás csokoládémáz-köntösbe bújtatjuk! Jó pár nappal az ünnepek előtt el lehet készíteni, sokáig tárolható, és friss marad, hűtőben vagy akár mélyhűtőben is eláll. Sőt, nemcsak karácsonyra, hanem bármilyen alkalomra tökéletes vendégváró vagy kísérő kávé/tea mellé. Nyáron például friss gyümölcsökből készítve egy gombóc fagyival isteni párosítás!

Gazdag püspökkenyér csokimázzal bevonva - Recept itt!

Íme a recept:

Előmelegítjük a sütőt 170 fokra, majd kikenünk vajjal és kibélelünk sütőpapírral egy hosszúkás (kenyér) sütőformát (vagy őzgerincet). Egy nagy tálban összekeverjük az aszalványokat, a kandírozott gyümölcsöket, a diót, a gesztenyét és a csokipasztillát. Hozzáadjuk a lisztet, egy csipet sót, a sütőport, egy citrom lereszelt héját, és elkeverjük. Felhasználásig félretesszük.

Gazdag püspökkenyér csokimázzal bevonva - Recept itt!

A tojássárgákat a barna cukorral habosra keverjük, majd folyamatos kevergetés mellett óvatosan hozzácsorgatjuk az olvasztott vajat is. A fehérjéket elkezdjük habbá verni egy csipet sóval, amikor már puha a habunk, hozzáadjuk a cukrot.

Addig verjük, amíg selymes, fényes, kemény habunk nem lesz.

A tojássárgájás krémhez adjuk a lisztes keveréket, és jó alaposan összeforgatjuk. Majd a tojásfehérjét is fokozatosan hozzáadjuk, kis adagokban, és finom, könnyed mozdulatokkal lazítjuk vele a masszát.

Az előkészített sütőformába öntjük a masszát, elegyengetjük, kissé leütögetjük, és az előmelegített sütőben 50-60 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Miután megsült, hagyjuk a formában kihűlni, majd egy rácsra borítjuk. Közben elkészítjük a csokimázat. Vízgőz fölött összeolvasztjuk a csokoládét a vajjal és a tejszínnel, majd spatula segítségével mindenhol bevonjuk vele a gyümölcskenyeret. Fél órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy a csokoládé rádermedjen.

Keress még több konyhai praktikát a Konyha - Vágod? rovatunkban!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...