A püspökkenyér egy tradicionális karácsonyi sütemény, aminek kötelező helye van az ünnepi asztalon, szorosan a zserbó és a bejgli mellett. A legtöbb országnak van saját verziója, például a német–osztrák stollen vagy az angolok méltán híres, bár kissé szokatlan karácsonyi pudingja.
A tésztaalap készülhet kelt tésztából vagy akár a legegyszerűbb kevert tésztából is, a lényeg, hogy minél többféle aszalvány, kandírozott gyümölcs, citrusféle, olajos mag, melengető fűszer, sőt, még csokoládé is kerüljön bele.
Utóbbi adja végső formáját: csodás csokoládémáz-köntösbe bújtatjuk! Jó pár nappal az ünnepek előtt el lehet készíteni, sokáig tárolható, és friss marad, hűtőben vagy akár mélyhűtőben is eláll. Sőt, nemcsak karácsonyra, hanem bármilyen alkalomra tökéletes vendégváró vagy kísérő kávé/tea mellé. Nyáron például friss gyümölcsökből készítve egy gombóc fagyival isteni párosítás!
Íme a recept:
Előmelegítjük a sütőt 170 fokra, majd kikenünk vajjal és kibélelünk sütőpapírral egy hosszúkás (kenyér) sütőformát (vagy őzgerincet). Egy nagy tálban összekeverjük az aszalványokat, a kandírozott gyümölcsöket, a diót, a gesztenyét és a csokipasztillát. Hozzáadjuk a lisztet, egy csipet sót, a sütőport, egy citrom lereszelt héját, és elkeverjük. Felhasználásig félretesszük.
A tojássárgákat a barna cukorral habosra keverjük, majd folyamatos kevergetés mellett óvatosan hozzácsorgatjuk az olvasztott vajat is. A fehérjéket elkezdjük habbá verni egy csipet sóval, amikor már puha a habunk, hozzáadjuk a cukrot.
Addig verjük, amíg selymes, fényes, kemény habunk nem lesz.
A tojássárgájás krémhez adjuk a lisztes keveréket, és jó alaposan összeforgatjuk. Majd a tojásfehérjét is fokozatosan hozzáadjuk, kis adagokban, és finom, könnyed mozdulatokkal lazítjuk vele a masszát.
Az előkészített sütőformába öntjük a masszát, elegyengetjük, kissé leütögetjük, és az előmelegített sütőben 50-60 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Miután megsült, hagyjuk a formában kihűlni, majd egy rácsra borítjuk. Közben elkészítjük a csokimázat. Vízgőz fölött összeolvasztjuk a csokoládét a vajjal és a tejszínnel, majd spatula segítségével mindenhol bevonjuk vele a gyümölcskenyeret. Fél órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy a csokoládé rádermedjen.
Keress még több konyhai praktikát a Konyha - Vágod? rovatunkban!