Így készíts tökéletes, mosolygós, kapros svéd húsgolyókat

Húsgolyót csinálni sokan szeretünk, de gyakran vagyunk elégedetlenek a végeredménnyel, mert vagy túl keményre vagy szétesősre sikerednek a gombócok. Ezentúl ez nem lehet probléma, mutatjuk, mi a titok! (x)

Először is, válasszuk ki a nekünk megfelelő darált húst. Mi a marha-sertés mixre esküszünk, ennek ugyanis pont megfelelő a zsírtartalma, de természetesen csirkéből, vagy más, tetszőleges húsból is készíthetjük. Érdemes azonban szem előtt tartani, hogy a hús típusától és minőségétől is függ, hogy mennyire vizes, és így mennyi száraz alapanyagot köt meg.

A kapros-joghurtos húsgolyók receptjét ITT találjátok

Ha a hús megvan, jöhetnek a fűszerek: fokhagyma, szerecsendió, fehér bors, szegfűbors, ezek a svéd jellegű húsgolyó ízét adó csodaösszetevők. Emellett mi most egy kis csokor kaprot is beleaprítottunk, mert imádjuk! Adjuk hozzá a tojást, minimális olajat, és persze ne felejtsünk el sózni sem.
Kezdjük el egynemű masszává gyúrni a húst. Amikor úgy néz ki, hogy kezd összeállni, több adagban adjuk hozzá a zsemlemorzsát. Azért érdemes így adagolni, hogy a hús csak annyit vegyen fel, amennyivel jól formázható állagú lesz.

Ha ugyanis túl sok morzsa kerül bele, keményebb és szárazabb lesz a végeredmény, ha viszont túl kevés, úgy széteshet a gombóc.

A masszából aztán formázzunk diónyi golyókat, amiket kevés vajon pirítsunk körbe minden oldalukon.

Mosolygós csodagombócok - pontos recept ITT

Végül jöhet a szósz

A készre sütött húsgolyókat vegyük ki a serpenyőből, a hátra maradt zsiradékot pedig egy kevés liszttel rántsuk be. Forraljuk is ki a rántást, majd öntsük fel 1-1,5 deci alaplével. Amikor már teljesen csomómentes, adjuk hozzá a joghurtot, és persze a szószból se felejtsük ki a kaprot. Sózzuk-borsozzuk, majd tegyük vissza a húsgolyókat és melegítsük össze.

A kész húsgolyókat ehetjük magukban a mártással, vagy tálalhatjuk tetszőleges körettel.

Keress még több konyhai praktikát a Konyha - Vágod? rovatunkban!

Címlapról ajánljuk