Így készíts tökéletes, mosolygós, kapros svéd húsgolyókat

Húsgolyót csinálni sokan szeretünk, de gyakran vagyunk elégedetlenek a végeredménnyel, mert vagy túl keményre vagy szétesősre sikerednek a gombócok. Ezentúl ez nem lehet probléma, mutatjuk, mi a titok! (x)

Először is, válasszuk ki a nekünk megfelelő darált húst. Mi a marha-sertés mixre esküszünk, ennek ugyanis pont megfelelő a zsírtartalma, de természetesen csirkéből, vagy más, tetszőleges húsból is készíthetjük. Érdemes azonban szem előtt tartani, hogy a hús típusától és minőségétől is függ, hogy mennyire vizes, és így mennyi száraz alapanyagot köt meg.

A kapros-joghurtos húsgolyók receptjét ITT találjátok

Ha a hús megvan, jöhetnek a fűszerek: fokhagyma, szerecsendió, fehér bors, szegfűbors, ezek a svéd jellegű húsgolyó ízét adó csodaösszetevők. Emellett mi most egy kis csokor kaprot is beleaprítottunk, mert imádjuk! Adjuk hozzá a tojást, minimális olajat, és persze ne felejtsünk el sózni sem.
Kezdjük el egynemű masszává gyúrni a húst. Amikor úgy néz ki, hogy kezd összeállni, több adagban adjuk hozzá a zsemlemorzsát. Azért érdemes így adagolni, hogy a hús csak annyit vegyen fel, amennyivel jól formázható állagú lesz.

Ha ugyanis túl sok morzsa kerül bele, keményebb és szárazabb lesz a végeredmény, ha viszont túl kevés, úgy széteshet a gombóc.

A masszából aztán formázzunk diónyi golyókat, amiket kevés vajon pirítsunk körbe minden oldalukon.

Mosolygós csodagombócok - pontos recept ITT

Végül jöhet a szósz

A készre sütött húsgolyókat vegyük ki a serpenyőből, a hátra maradt zsiradékot pedig egy kevés liszttel rántsuk be. Forraljuk is ki a rántást, majd öntsük fel 1-1,5 deci alaplével. Amikor már teljesen csomómentes, adjuk hozzá a joghurtot, és persze a szószból se felejtsük ki a kaprot. Sózzuk-borsozzuk, majd tegyük vissza a húsgolyókat és melegítsük össze.

A kész húsgolyókat ehetjük magukban a mártással, vagy tálalhatjuk tetszőleges körettel.

Keress még több konyhai praktikát a Konyha - Vágod? rovatunkban!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...