Igazi csodafegyver a háztartási olló, használd és ápold okosan

Minden háztartásban megvannak a nagy, komplikált gépek, amelyek látványosan hasznos feladatokat teljesítenek. Velük szemben pedig ott sorakoznak a kicsi, szerényen megbúvó, minden nap használt eszközök, amelyek talán azért is kapnak kevés elismerést, mert jelenlétüket természetesnek vesszük. Pedig milyen nehéz is lenne az élet például egy jó háztartási olló nélkül! (x)

A háztartási ollók hosszú életének titka

Ahhoz, hogy minél hosszabb ideig élvezhessük hűséges ollónk szolgálatait, néhány dologra oda kell figyelnünk. Egy gyakran használt ollónak törődésre és esetleges ápolásra van szüksége, ennek pontos részleteiről lesz most szó a cikkben.

Igazi csodafegyver a háztartási olló, használd és ápold okosan

Persze bőven a használat előtt is tehetünk róla, hogy hosszú életű legyen az ollónk: ehhez minőségi terméket kell választanunk. Az ilyen szerszámok ugyanis meghálálják a rájuk kiadott pénzt, sokkal tovább bírják. Kerüljük az olcsó kiskapukat.

Rendeltetésszerű használat

A legnagyobb hibát a használat során azzal követhetjük el, hogy egyetlen ollót használunk minden feladatra. Ezzel rongáljuk az éleket, ami hamarabb vezet majd tompuláshoz, többször kell élezni az eszközt.

Az erőltetés a markolatot is gyengíti, amit eleinte lehet a középső csavar meghúzásával orvosolni, azonban idővel visszafordíthatatlan sérüléseket fogunk okozni az ollónak.

Igenis megéri több, különböző fajta ollót tartani a fiókban, így mindegyiket csak a saját feladatának megfelelően tudjuk majd használni. A leggyakoribb fajták a következők:

  • általános olló: hosszú és enyhén hegyes penge jellemzi, szöveteken kívül szinte bármit vághatunk vele (kivéve persze a túl kemény anyagokat)
  • szabóolló: méretre nagyobb, és pengéje is hosszabb, mint az általános ollónak, ez és hajlított markolata teszi alkalmassá textíliák elvágására
  • papírvágó olló: kis súlyú, könnyen kezelhető szerszám, kézműves feladatokhoz kifejezetten alkalmas
  • cikcakk olló: cakkozott pengéjével elsősorban szőtt anyagok szélét rendezhetjük, tisztázhatjuk, persze dekoratív célokra is használható
  • hajvágó olló: a markolat egy támasszal egészül ki, ami segíti az olló forgatását vágás közben, a penge érdessége miatt pedig pontosan vágja el a hajszálakat

Megfelelő tárolás és rendszeres ápolás

Minden esetben tartsuk száraz helyen az ollót, mindegy, hogy melyik fajtáról van szó. Az eszköz egyik legnagyobb ellensége a rozsda, ezért nagyon fontos a megfelelő helyen való tárolás.

Amennyiben használat után meg szeretnénk tisztítani a szerszámot, tegyük azt langyos, szappanos vízbe mártott kendővel vagy ruhával. Miután alaposan áttöröltük nedves ronggyal a pengéket, azonnal szárítsuk meg egy másik, tiszta anyaggal.

A hajvágó olló megkönnyíti az otthoni fodrászmunkát

Fordítsunk kiemelt figyelmet arra a részre, ahol a két penge találkozik. Ez ugyanis a mechanizmus legfontosabb pontja.

A vízzel való tisztításról mindig tájékozódjunk az adott termék leírásában!

Időnként lehet, hogy meg kell majd olajoznunk az ollót összetartó csavart. Ezt akkor tegyük, ha hallhatóan nyikorog a szerszám, vagy ha némi ellenállást, elakadást érzünk használat közben.

Lazulás esetén pedig húzzuk meg a csavart egy megfelelő méretű csavarhúzóval. A laza olló könnyebben sérül, és használata is veszélyesebb.

A szükséges élezés

Végül pedig elérkeztünk az egyik legfontosabb feladathoz. Ha minden korábban említett szabályt betartottunk, az élezést nem kell majd sűrűn elvégeznünk. Egy jól karbantartott ollót, közepes használat mellett, elég évente egyszer-kétszer megélezni.

Dönthetünk úgy is, hogy ekkor az egész készletünket elvisszük egy hozzá értő szakemberhez. Azonban az otthoni élezésre is van lehetőség: ehhez egy speciális ollóélezőre lesz szükségünk.

Gondoskodjunk a rendszeres élezésről

Összességében azonban elmondható, hogy a minőségi termékválasztás, a megfelelő használat és az alapos ápolás a legfontosabb egy háztartási olló életében.

Keress még több konyhai, háztartási praktikát a Konyha - Vágod? rovatunkban!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...