Így ápold a grilleződ és környezetét stresszmentesen

Korábban megosztottuk veletek, milyen eszközöket érdemes feltétlenül beszereznetek a grillezéshez, most a grillező és környezetének tisztán tartásáról lesz szó, tartsatok velünk! (x)

Sokan elővették már a tavaly elpakolt, lehetőleg nedvesség és fagymentes helyen tárolt grillezőjüket. Mielőtt újból beüzemeljük, érdemes jól letisztítani, hogy az alapanyagok friss, tiszta helyen készüljenek benne. A grillezés szabadtéri esemény, jó esetben faszénen történik, így égéstermékekben jóval gazdagabb, mint a beltéri sütés, magyarán van mit lepucolni a rácsról.

Rács

Ökológiailag helyes módon készítsünk szódabikarbónából és vízből egy kis súrolópasztát, ezzel kenjük át a sütőfelületet, vastagon bekenve hagyhatjuk is pár óráig, hogy hasson a házi szer, és csak utána essünk neki dörzsszivaccsal, hogy a szennyeződéseket és az esetleges rozsdát eltávolítsuk. A másik egyszerű háztartási módszer, ha almaecet és víz 1:1 arányú keverékével fújjuk le rácsot, ezt hagyjuk dolgozni a felületén, majd ledörzsöljük róla. Fémszálas súrolót csak abban az esetben alkalmazzunk, ha öntöttvassal vagy telifém ráccsal dolgozunk, mert ez a bevont rácsokról könnyen lehozza a felső réteget.

Tuti tipp: a rácsot mindig hagyjuk kihűlni, forró rácsot ne próbáljunk meg lepucolni, mert a felhasznált szerek nem használnak, csak ráégnek!

Vaslap

A vaslapon sütés egyik előnye, hogy egy spatulával minden rásült részt össze tudunk húzni, tehát a nagyja már megvan a munkának. Sütés után enyhe mosogatószeres vízzel tisztítsuk át a felületet.

Kerámia sütőlap

A kerámiás sütőlap teljesen más elbánást igényel, itt csak a sárgaréz kefe működik, különben összekarcoljuk a felületét.

Olajozás

Főként a vaslapra vonatkozik, de egyik felületnek sem árt, ha sima étkezési olajjal átkenjük használat után. Ezt a réteget legközelebb csak le kell törölni róla, és már mehet is a sütés, mindeközben pedig megvédi a rozsdásodástól a sütőfelületet.

Eszközök

Nemcsak a grillezőt kell tisztán tartani, a hozzá alkalmazott eszközöket is mindig tisztán tegyük el a következő felhasználásig. A késeket, húsvillát, ecsetelőt, csipeszt is tartsuk karban. Sok grilleszköznek fabetétes a nyele, ezt ne tegyük vízbe, de a fémfelületükkel, avagy a hőálló műanyagfelületükkel állítsuk enyhe mosogatószeres vízbe őket, ezután egyszerűen lemoshatjuk róluk a rájuk tapadt darabokat.

Környezet

Egy gereblyével vagy egy külön erre a mozzanatra használatos seprűvel húzzuk össze a kiszóródott pernyét vagy a rácsról lepottyant égett részeket, hogy a szél ne fújja szerte szét a kertben ezeket. Zsírosak, és színező hatásuk van. Ha valaki beleül egy icipici égett faszéndarabba, valószínűleg már nem parázslik, lyukat nem ejt, de örök életre befeketíti a ruháját. A részletekben rejlik a grillezés sikere, legyen minden tökéletes a kerti sütésnél!

Keress még több konyhai praktikát a Konyha - Vágod? rovatunkban!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...