Így vond be biztonságosan és szórakoztatóan a sütésbe a gyerekeket

A sütés az egyik legmelegebb terep, ha azt fontolgatjuk, szeretnénk a gyerekekkel együtt végezni. A konyhai feladatok közül azonban akad számos teendő, amelyeket ügyesen elvégezhetünk velük, ezeket mutatjuk meg nektek. (x)

Biztosan mindannyian láttátok már Romant, az ötéves kisfiút, aki immáron négy éve Youtuberkedik, videókon főz, és szórakoztatja a felnőtteket. Imádja az olasz ételeket, belenyal bármibe, és bámulatosan kéri mindig a következő alapanyagot a tálba az összekeveréshez. Nem javasoljuk, hogy ilyen módon villogjatok a gyermeketekkel, hiszen ő még nem tudja, hogy ez hogyan befolyásolja a továbbiakban az életét. Az viszont biztos, hogy nem lehet elég korán bevonni a kicsiket a konyhai teendőkbe. Most a sütésről osztunk meg veletek pár gondolatot, miként és mely mozzanatokba tudjátok biztonsággal bevonni őket.

Könnyű feladatok

A legegyszerűbb móka, ha rögtön az elején együtt méritek ki az alapanyagokat kisebb-nagyobb tálakba. Nem lesz kevés mosogatnivaló a végén, és takaríthattok is pluszban, hiszen a tojástörésnél biztosan melléfolyik majd egy kevés, de ki törődik ezzel, ha annyi sok színes élménnyel gazdagabbak lesztek. A papírtörlőzés is lehet mulatságos.

Minden a keverőtálba kerül

A kiporciózott hozzávalók a megfelelő időben és rendben kerülnek a keverőtálba. Ha már túl van az első osztályon a gyermek, maga olvashatja fel hangosan az elkészítés fázisait, majd mehetnek a száraz és a nedves alapanyagok is külön-külön feldolgozásra. A háztartási robotgépek működtetését egyelőre tartsuk meg magunknak, vagy dolgozzunk hagyományos módon, habverővel, kicsit hosszabb lesz és nagyon mancsos, de ilyenkor röpülnek a percek.

Vágjon az iskolai papírvágó ollójával a konyhában is!

Sütőpapírvágás ollóval

Igen, ollóval szabhatja formára a sütőpapírt a gyermek. Megkérhetjük, hozza oda az iskolai papírvágó ollóját, mely lekerekített végű, kisebb, kifejezetten az ő kezére áll, már használta és ügyes vele. Nagy hercehurcát is lehet ebből csinálni, akár ceruzával kijelölhetitek, pontosan mekkorára lesz szükségetek, valódi sütőpapír-szabászműhelyt alakíthattok ki.

Tűzhely = tüzes hely

A kikevert tészta végül a kipapírozott tepsibe kerülhet szülői segítséggel, mert a tállal való közös súlya még elég sok lenne a kis kezeknek. A tűzhely használata előtt azonban tartsunk egy gyorstalpalót, a pillanatnyi megállás, kis pihenés, szörpözés közben mélyen a szemükbe nézve jobban megértik, mennyire veszélyes lehet ez a folyamat. Nem kell ijesztgetni senkit, csak tényszerűen elmondani, mi történik a sütőben a bekapcsolás után, és attól jobb távol maradni, egyelőre még hagyják, hogy a süti berakását és kivételét mi végezzük.

Díszítsük együtt a sütiket!

Díszítés

Hagyjuk, hogy a süti kihűljön, helyezzük messzebbre. Közben egy kis közös takarítás, pucolás, és utána jöhet a jól megérdemelt dekoráció. Ha kell azt a sütit díszíteni, ha nem, akkor is lássunk neki, mert ez a legjobb móka. Elő a cukormázzal, a cukorgyöngyökkel, a csokidarával, ne érdekeljen, ha túl csicsásra sikeredik, innentől adjuk át a gyermek képzeletének a terepet, hagyjuk kibontakozni. A süti felvágásánál kérjük meg, hogy álljon kicsit messzebb, és egyenként adja a kistányérokat a szeletekhez.

Még több biztonsági tipp:

  • Mielőtt elkezditek a munkálatokat, minden éles és veszélyes tárgyat pakolj el a pultról, ne kerüljön a gyermek keze ügyébe véletlenül sem.
  • Egy ilyen közös főzés az egyik legjobb alkalom a kézmosás tudatosítására, rögtön az elején, aztán minden olyan munkafolyamat után végezzétek együtt, amikor szükséges.
  • Ha mégis megvan a baj, legyen kéznél elsősegélycsomag, ragtapasz és fertőtlenítő, de ha mindketten kellőképpen elővigyázatosak vagytok, remélhetőleg nem kell a doktornál végződnie a nagy kalandnak.
  • Fontos a folyamatos kommunikáció, minden részfolyamat előtt beszéljétek meg, most mit csináltok, milyen alapanyagokat használtok, miért pont ezeket, és legfőképpen, hogy ki-mit csinál majd éppen.
  • Ha túl hebrencs a gyermek, és nem azt csinálja, amit megbeszéltetek, vagy direkt rosszalkodik, akkor nem alkalmas az időpont a közös munkára, próbáld megnyugtatni, újból átbeszélni vele az egészet, vagy halasszátok el, nehogy baleset történjen, nekik is lehet rossz napjuk.
  • Minden, amiről eszetekbe jut valami mese vagy mondóka, azt idézzétek fel munka közben, ezzel is színesítve a projektet, a végén pedig kérj egy emlékrajzot a napotokról.
  • Ha jól sikerült az együttműködés, ne felejtsd el megdicsérni, és keríteni egy következő időpontot a folytatáshoz. Amit egyszer megbeszéltetek, azt nem szabad elfelejteni, az ígéret szép szó, ha betartják, úgy jó!

Keress még több konyhai praktikát a Konyha - Vágod? rovatunkban!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...