Fish and chips, a brit rántott hal, ami sörbundában, borsópürével kényeztet

A brit szigetország gasztronómiájának méltán híres rántott hala most a te tányérodra is beúszhat: mutatjuk a klasszikus receptet hasábburgonyával, borsópürével, ahogy azt kell.

Talán éppen azért, mert olyan nagy népszerűségre tett szert, sokszor elveszik a fordításban, hogy mi is valójában a fish and chips. A tradicionális brit street food egy ropogós bundában kisütött tőkehalfilé, amit frissen sült krumplival és zöldborsópürével kínálnak. Nem halrudacska és nem rántott ponty, hanem szigorúan tőkehal és szigorúan sörtészta. Vagy mégsem? Nos, a fish and chips esetében a bunda körül van némi vita, de azért ennyi csak belefér, nem? Főleg, ha egyszer ilyen finom.

A fish and chips receptjéért kattints a képre!

Halválasztás

A fish and chips tehát hagyományosan tőkehalból készül, ami egy kellemes, enyhe ízű, fehér húsú, omlós, tengeri hal. Így erre a célra tökéletes, kiváló kontrasztot képez majd a ropogósra sült bundával szemben.

Valószínűleg foltos tőkehalat (haddock) vagy közönséges tőkehalat (cod) fogunk találni az árusnál vagy a boltban, de a sárga, fekete vagy vékonybajszú is megfelel.

A bunda kérdése

No és akkor jöjjön a tészta: Szabó Péter, a My Fish blog szerzője azt írja, hogy a szigetország halsütőiben vízből és lisztből keverik a masszát, egy leheletnyi ecettel. De elterjedt a sörrel készült verzió is, és nem véletlenül.

A fish and chips receptjéért kattints a képre!

A sörtől csodásan levegős, könnyű lesz a tészta, ráadásul szép színt is kap. Kövessük a 2:3 arányt, azaz 2 rész lisztet és 3 rész sört keverjünk össze. Bátran ízesíthetjük is különféle fűszerekkel: szórhatunk bele koriandermagot, gyömbért, fokhagymaport vagy paprikát.

Igazán brit köretek

A sült krumplit készítsük frissen, jó ropogósra, majd fogjunk hozzá az izgalmas borsópüréhez. Ez egy hamisítatlanul brit köret: puhára főzött zöldborsó, amit utána inkább pépesíteni, mintsem teljesen simára krémesíteni kell.

Tegyünk bele mentát, ez kiválóan illik hozzá, és gazdagítsuk a püré állagát egy kocka vajjal.

Süssünk klasszikus fish and chipset!

Hozzávalók a halhoz:

50 dkg tőkehalfilé (4-6 szelet), 2.5 dl sör (próbáld ki félbarna sörrel vagy IPA-val), 1.5 bögre finomliszt, 1.5 teáskanál sütőpor, só ízlés szerint, fekete bors ízlés szerint, 1 db citrom (cikkelyekre vágva a tálaláshoz), 1 kávéskanál koriandermag (korianderpor opcionális), 1 kávéskanál gyömbérpor (opcionális), 1 kávéskanál fokhagymapor (opcionális), 0.5 teáskanál fűszerpaprika (opcionális)

Hozzávalók a köretekhez:

40 dkg zöldborsó, 4 szál menta, só ízlés szerint, fekete bors ízlés szerint, 2 tk vaj (opcionális), 1 kg burgonya (nagyobb szemű, lehetőleg C típusú burgonya), 4 dl napraforgó olaj (a sütéshez)

A tőkehalfilét megtisztítjuk, majd papírtörlővel megszárítjuk, hogy a legkevesebb nedvesség maradjon rajta. Szeleteljük tenyérnyi, vagy tetszőleges méretű darabokra, finoman sózzuk be.

A fish and chips receptjéért kattints a képre!

A sört keverjük ki a liszttel, sózzuk-borsozzuk, adjuk hozzá a sütőport. Ha az opcionálisan megjelölt fűszerekkel tennénk izgalmassá a sörtésztát, ezen a ponton adjuk hozzá a korianderport, gyömbérport, fokhagymaport és az édes-nemes őrölt fűszerpaprikát is. Keverjük össze, majd tegyük félre 30 percre.

A halszeleteket mártsuk bele a sörtésztába úgy, hogy mindkét oldalát teljesen befedje a bunda. Ezután tegyük forró olajba, és süssük mindkét oldalon aranybarnára. Sütés után fektessük papírtörlőre vagy szűrőpapírra. Tálaláskor tegyünk mellé citromgerezdeket, facsarjunk rá friss citromlevet.

A püréhez a zöldborsószemeket tegyük egy kisebb edénybe, majd öntsünk hozzá nagyjából 1,5 dl vizet, enyhén sózzuk meg. Alacsony hőfokon, fedő alatt pároljuk 15 percig.

Ha megfőtt a borsó, leszűrjük, majd a mentalevelekkel, pici vajjal, sóval, fekete borssal megszórva egy mozsárba vagy aprítógépbe tesszük (botmixer is jó), és pürés, pépes állagúra zúzzuk. Ha túl sűrűnek találjuk a pürét, egy nagyon pici vizet adhatunk hozzá, hogy krémesebb állagot kapjunk. Rakjuk félre a tálalásig.

A fish and chips receptjéért kattints a képre!

A krumplit megmossuk, megpucoljuk, és vékony szeletekre vágjuk. Tetszés szerint szeleteljük hasábokra vagy vékony karikákra, mindegyik forma ideális hozzá. Sütésig tartsuk vízben a burgonyaszeleteket, majd sütés előtt alaposan itassuk le róluk a nedvességet.

Hevítsük forróra az olajat, és adagonként süssük ki a krumplit félig – akkor jó, ha belül kicsit már megpuhult. Vegyük ki, hűtsük le. Ha lehűlt, forrósítsuk fel az olajat megint és süssük készre.

A fish and chips receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Recept és fotók: Hering András

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a kiadós fogásokat is készítsd el:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...