50 év után bezárt Pest legendás retró cukrászdája

Volt Újlipótváros szívében, a Balzac és a Hollán Ernő utcák találkozásánál egy saroknyi kis cukrászda, ami az elmúlt több mint 50 évben ugyanazokkal a finomságokkal boldogította az oda betérőket. Sajnos többé már nem nyit ki az üzlet – viszlát, Fischer cukrázda!

Múlt szombaton utoljára zárta be ajtaját a vendégek előtt a budapesti Fischer cukrászda – a sokak által kedvelt retró üzlet több mint 50 éven keresztül szolgálta ki az oda betérőket, mégpedig szinte változatlanul. Fischer Aurél a kezdetektől szinte ugyanazokkal a süteményekkel dolgozott, és a pult mögött is ő várta a vendégeket, még az utólsó években is. A Fischer cukrászda sokak szívébe belopta magát, emléke egész biztosan velünk marad.

50 év után bezárt pest legendás retró cukrászdája

Az elmúlt hét szombatján került ki a búcsút jelző papír a cukrászda ajtajára, amelyben a tulajdonosok megköszönték a korábbi évek támogatását: „Köszönjük szépen Mindenkinek, aki az elmúlt több mint 50 évben nálunk vásárolt és szeretett minket!”

1973-tól kezdve vezette Fischer Aurél a kis üzletet, a süteményeket a cukrászda alatti üzemben készítette, saját recept alapján.

Az utóbbi években lánya vette át a vezetést (a Fischer családban amúgy több szakképzett cukrász is volt), azonban Fischer bácsi még továbbra is kiszolgálta a vendégeket a pult mögül.

Egy olyan budapesti intézményt veszítettünk el, amely tényleg egyedülálló volt a maga nemében. A régi idők ízeinek egyik utolsó őrét, ahol még meg lehetett kóstolni az olyan (ma már kevés helyen kapható) finomságokat, mint a Tátra-csúcs, indiáner vagy gesztenyeszív. (A szerkesztő személyes kedvencei közé tartozott az almás pite és az ischler.) Nyáron természetesen a fagylalt is megjelent a pultban: aki kóstolta a citromot, pisztáciát vagy puncsot, külön szomorú lehet, hogy idény nyáron már nem tud majd kérni belőlük egy-egy gombóccal.

Viszlát, kedves kis Fischer cukrászda, hiányolni fogunk!

Forrásunk volt.

Címlapkép: Facebook


Hírek, érdekességek, újdonságok:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...