50 év után bezárt Pest legendás retró cukrászdája

Volt Újlipótváros szívében, a Balzac és a Hollán Ernő utcák találkozásánál egy saroknyi kis cukrászda, ami az elmúlt több mint 50 évben ugyanazokkal a finomságokkal boldogította az oda betérőket. Sajnos többé már nem nyit ki az üzlet – viszlát, Fischer cukrázda!

Múlt szombaton utoljára zárta be ajtaját a vendégek előtt a budapesti Fischer cukrászda – a sokak által kedvelt retró üzlet több mint 50 éven keresztül szolgálta ki az oda betérőket, mégpedig szinte változatlanul. Fischer Aurél a kezdetektől szinte ugyanazokkal a süteményekkel dolgozott, és a pult mögött is ő várta a vendégeket, még az utólsó években is. A Fischer cukrászda sokak szívébe belopta magát, emléke egész biztosan velünk marad.

50 év után bezárt pest legendás retró cukrászdája

Az elmúlt hét szombatján került ki a búcsút jelző papír a cukrászda ajtajára, amelyben a tulajdonosok megköszönték a korábbi évek támogatását: „Köszönjük szépen Mindenkinek, aki az elmúlt több mint 50 évben nálunk vásárolt és szeretett minket!”

1973-tól kezdve vezette Fischer Aurél a kis üzletet, a süteményeket a cukrászda alatti üzemben készítette, saját recept alapján.

Az utóbbi években lánya vette át a vezetést (a Fischer családban amúgy több szakképzett cukrász is volt), azonban Fischer bácsi még továbbra is kiszolgálta a vendégeket a pult mögül.

Egy olyan budapesti intézményt veszítettünk el, amely tényleg egyedülálló volt a maga nemében. A régi idők ízeinek egyik utolsó őrét, ahol még meg lehetett kóstolni az olyan (ma már kevés helyen kapható) finomságokat, mint a Tátra-csúcs, indiáner vagy gesztenyeszív. (A szerkesztő személyes kedvencei közé tartozott az almás pite és az ischler.) Nyáron természetesen a fagylalt is megjelent a pultban: aki kóstolta a citromot, pisztáciát vagy puncsot, külön szomorú lehet, hogy idény nyáron már nem tud majd kérni belőlük egy-egy gombóccal.

Viszlát, kedves kis Fischer cukrászda, hiányolni fogunk!

Forrásunk volt.

Címlapkép: Facebook


Hírek, érdekességek, újdonságok:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...