Finom főzelék a finomfőzelék?

A menzán edződöttek jól ismerik a többnyire nem igazán szép emlékű finomfőzeléket. Most akkor finom, vagy nem finom – ez itt a kérdés.

Igazán finom főzelék recept

Az a sejtésem, a közétkeztetésre szakosodott intézmények találták fel a mindenféle megmaradt zöldség hasznosítására a finomfőzeléket. Így a keresztszülő valószínűleg nem egy Dubarry vagy Esterházy, sokkal inkább az összetevők adták az ihletet az elnevezésre. Mert az tény, hogy a sokféle zöldség külön-külön és együttesen is megalapozza a jóízű végeredményt. Ha mégsem sikerülne igazán finomra, még mindig feltálalhatjuk vegyes főzelékként.

Maradjunk annyiban, hogy alapvetően a finomfőzelék tényleg finom. Kötelezően tartalmaz sárgarépát, zöldborsót, de a petrezselyem, karalábé, krumpli, karfiol, kelbimbó is bevethető. Az ízesítésénél sincsenek szigorú szabályok, ki-ki kedvére variálhatja. Valószínű, hogy a sűrítés mikéntje osztja két táborra, vagyis hívekre és ellenzőkre a kóstolókat.

Finomfőzelék kukoricával

Kukoricával szerettem volna készíteni a kis gyerkőcöknek valamit, de mivel ők nem tudják még rendesen megrágni, így csak turmixolva érvényesülnek a jótékony anyagok belőle számukra. ...

Magam nem kedvelem a sűrű rántást, márpedig emlékeimben a menzai finomfőzelékről olyasféle kép maradt meg bennem, hogy a liszt ízű masszatengerből igyekszem kiszedegetni a zöldségdarabkákat. Az otthoni, anyám készítette változat egy más világ, én is ezt az iskolát követem, és szerencsére gyerekeimet, unokáimat sem tántorították el rossz tapasztalataik a finomfőzeléktől.

Sűrítési kisokos

Én így készítem: zsiradékon hagymát dinsztelek, majd viszonylag erős lángon hozzáadom a sárgarépadarabokat, hogy a benne levő cukor karamellizálódjon. (Van, aki kevés cukorral készíti, én ezzel váltom ki.) Akkor utána zúdítom a többi zöldséget, pár percig kisebb tűzön kavargatom, utoljára megy bele a borsó, aztán staubolom (kevés liszttel megszórom), felöntöm vízzel, ízesítem, a végén habarom tejszínnel vagy tejföllel.

Mit mondjak? Finom!

Mari nagyi

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...