Íme a finnek gyönyörű „halászleve", az új karácsonyi kedvenced

Az északi országokban lazacból készül az egyik legnépszerűbb halleves, melyet akár 40 perc alatt el lehet készíteni, és amely nemcsak mennyeien krémes, de rendkívül ízletes is.

Lazac és kapor – e két hozzávaló rengeteg skandináv receptben szerepel alapanyagként, hiszen remekül kiegészítik egymást. Bár mi itthon inkább tökfőzelékbe és tejszínes ételekbe rakjuk a friss zöldet, aki már próbálta, tudja, hogy mennyire finom például a kapros lazac. Néhány egyszerű további zöldséggel, például krumplival és répával pedig elképesztően finom lohikeitto-t, vagyis lazaclevest készíthetünk, amely méltó módon válthatja fel akár a karácsonyi halászlevet is, ha már valami újdonságra vágyunk.

Kattints ide a lohikeitto teljes receptjéért! (Recept és fotók: Hering András)

Mert ugyan mi az, ami bőségesen megtalálható a finneknél?

Tavak, lazac és krumpli. Utóbbi kettőből készíthető el ez a könnyed leves, melynek receptje bár egyszerű instrukciókon alapul, nagyon oda kell figyelni arra, hogyan készítjük: ha túl hamar öntjük fel habtejszínnel, a tejtermék kicsapódik (érdekes például, hogy sokan sima tejet öntenek a vízbe tejszín helyett), ha pedig sokáig főzzük a levest, a hal könnyen széteshet. Az eredeti receptek szerint a finnek előszeretettel főzik a levest egész lazacból vagy lazacdarabokból, sokan pedig a bőrét is megfőzik az állatnak. Ha nem szereted a nagyon intenzív halas ízt, azt ajánljuk, inkább maradj a bőr nélküli lazacfilénél.

Mi kell hozzá?

300 gramm lazac, 1 közepes darab póréhagyma, 2 közepes darab sárgarépa (meghámozva, karikázva), 4 közepes db burgonya (meghámozva, felkockázva), 1 csokor kapor, 2 darab babérlevél, szegfűbors ízlés szerint (nagyjából 8 szem)
fekete bors ízlés szerint (nagyjából 10 szem) és só, 2 liter zöldség alaplé, 2 gerezd fokhagyma
1 darab citrom, 0.5 evőkanál vaj, 200 ml habtejszín (nem édes, min 30%-os zsírtartalmú)
31 gramm finomliszt (opcionális)

Elkészítés

Lazacból mindenképpen bőr nélküli filét válasszunk, és vágjuk falatnyi darabokra. A póréhagymának ezúttal csak a világos részét használjuk fel, karikákra vágva.

Olvasszunk fel fél evőkanál vajat egy közepes lábosban. Adjuk hozzá a karikára vágott póréhagymát, és időnként megkeverve addig főzzük, amíg a póréhagyma karamellizálódni kezd, körülbelül 2 percig.

Adjuk hozzá a hámozott, karikára vágott sárgarépát és a kisebb kockákra vágott burgonyát, és időnként megkeverve főzzük, amíg a zöldségek el nem kezdenek puhulni, ez körülbelül 4 perc.
Ha sűrűbb állagot szeretnénk a levesnek, akkor ezen a ponton szórjuk rá a lisztet a zöldségekre (31 gramm), és addig keverjük, amíg a zöldségeket egyenletesen bevonja a liszt. Ez opcionális, én ki is hagytam.

Adjuk hozzá a zöldségalaplevet (helyettesíthető hideg, szűrt vízzel is), a szegfűborsot, a szemes fekete borsot és a babérlevelet. Ízlés szerint sóval ízesítsük.
Közepes lángon felforraljuk. Ezt követően vegyük vissza a hőt, és lassan forralva, lefedve, de időnként megkeverve nagyjából 20 percig főzzük, amíg a burgonya megpuhul.
Adjuk hozzá a lazacdarabokat, és óvatosan keverjük össze, hogy egyenletesen elosztódjanak az edényben. Fedjük le az edényt, és pároljuk, amíg a hal megpuhul, körülbelül 2-3 percig.
Hozzákeverjük a tejszínt, majd ízesítjük, ha még szükséges.
Friss kaporral és citromkarikákkal tálaljuk. A citromot tálalás után nyugodtan csurgassuk bele a levesbe, hogy kellően finom és savanykás lét kapjunk.

Kattints ide a Lohikeitto teljes receptjéért! (Recept és fotók: Hering András)

Rendkívül egyszerű recept, mégis elképesztően finom, krémes és laktató lesz a végeredmény. Ha idén karácsonykor valami újra vágysz, vagy csak szimplán kipróbálnál egy új receptet a hidegebb estéken, mindenképpen ajánljuk ezt a finom lohikeitto levest, melynek teljes receptjét itt találod. Mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Recept és fotók: Hering András

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a recepteket is próbáld ki!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...