Megnéztük a Gucci-házat, és hiányoltuk a nagy olasz tésztázásokat

Megnéztük A Gucci-ház című Ridley Scott filmet, ami hiába játszódik többnyire a mesés Olaszországban, az asztalokra pasta helyett koktélok, hamutartók és kávéscsészék kerülnek.

Mit keres a Gucci család árulással átszőtt történetéről készült film a Nosalty-n? Nos, szeretünk a gasztronómiát érzékletesen bemutató könyvekről, mozikról írni, és nem tudunk szó nélkül elmenni a 158 perces A Gucci-ház mellett sem. Holott néhány halvány macaronon, egy szép carpaccio-n és sokszor emlegetett csokoládéfagylalton kívül eltörpül a lakomák jelentősége a nagyon olasz történetben. Egyszer-egyszer megjelenik a körülült, megterített asztal, de a reflektorfény a kávéra és a koktélokra összpontosul. Ez egy koffeinnel, vodkával, whiskyvel és cigarettafüsttel átitatott film.

Ennyi eszpresszót és koktélt is régen láttunk filmvásznon / Fotó: A Gucci-ház, MGM Studios

A „Gucci-játék"

Ugye emlékszünk még a „Dallas-játékra”? Amikor a baráti összejövetel ordas nagy ivászattá változik Jockey és Samantha Ewing jóvoltából. Az ivós sorozatnézés lényege, hogy minden alkalommal, amikor a körülbelül 40 perces részekben poharat emelnek a szájukhoz a szereplők, nekünk is ezt kell tennünk. Mivel a Southfork Ranch-en nem volt ritka, hogy ebéd mellé járt a dupla whiskey, ezért hamar kitágult pupillájú, vicsorgó Samanthává és baljós tekintetű Cliff Barnes-szá lehet változni akár 1-2 rész után.

Annyit mondhatunk, hogy a Lady Gaga és Adam Driver címszereplésével, valamint Al Pacino, Jared Leto, Jeremy Irons és Salma Hayek játékával megspékelt mozi hasonló szisztémával alkoholmérgezést okozna a játékos kedvű nézőknek. Számolni nem is mertük, de annak ellenére, hogy a Gucci család és a márka a történet origója, több koktélospohár és kávéscsésze tűnik fel a vásznon, mint cipő és táska.

Változó koktéldivat

A film három évtized (‘70-es évek, ‘80-as évek, ‘90-es évek eleje) divatelemeit, tárgyi kultúráját, művészetét is felvonultatja, szinte végig sikkes koktélokkal kísérve. Kecses Y-pohárban, kristály whiskys pohárban, cifra pezsgősflőtékben érkezik a negroni, a martini, a champagne, de többször látni Bloody Mary-ből kikandikáló dús zellerszárakat is.

Az olasz eszpresszó szintén rengetegszer szerepel a filmben, ami egy torontói kávézót meg is ihletett: a San Remo Bakery a Lady Gaga által megformált Patricia Reggiani-t varázsolta a tejhabokra a premier előtt.

Család ebédek helyett koktélok

A kapzsiságról, árulásról, hatalomvágyról mesélő, megtörtént események alapján készült film jócskán sarokba ülteti a pizzát, pastát, bisteccát. De alapvetően nem is az élet élvezetéről és a tipikus olasz családi összetartásról szól. Ehhez a sok ármányhoz és pénzéhséghez nem is passzolhatnak a nagy, közös lakmározások.

Az együtt étkezéshez szeretetre is szükség van, ebben a történetben viszont ebből nem kapunk túl sokat.

A nagyszerű színészi játékok, remek kosztümök és styling mellett az idegesen lehajtott feketék és koktélok érzékletesen szimbolizálják a nagyvilági életet, Patrizia Reggiani (Gucci) személyiségét. A pénztől megrészegült asszonyhoz ugyanis nem illene egyetlen krémes rizottó, vagy melengető osso buco. A kegyetlen, bosszúálló feleség lelke száraz, mint a vermut.

Tetszetős ez a szimbolika, a míves poharak, a korok italainak prezentálása, és hogy szeretet nélkül nem hangsúlyos az evés, de a gátlástalansághoz és kapzsisághoz illenek a szép és drága italok.

Címlapkép: A Gucci-ház, MGM Studios


Filmajánlók, amik meghozzák a kedvet a mozizáshoz:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...