Ilyen az, amikor a rideg skandináv séfet elkapja a dolce vita – Ajánló a Toscana című filmhez

A magyar Netflix-nézők körében negyedik helyen áll a Toszkána, úgy fest eléggé betalált a másfél órás alkotás, ami egy marcona dán séf toszkán kalandjáról szól. Nekünk vegyesek az érzelmeink a filmmel kapcsolatban. Bőven maradt még benne lehetőség.

Nyers, faragatlan, de valamiben nagyon nagyon tehetséges és kiemelkedő emberekről egyszerűen szeretünk olvasni, tájékozódni, filmen látni őket. Így, a távolból lehet rajongani is, dicsőíteni is — persze egészen más a helyzet, amikor egy nagytermészetű ember van a családban, esetleg vele kötjük össze az életünket. Az iráni születésű dán filmrendező, Mehdi Avaz most Theo Dahl fiktív történetét mutatja be a Toszkána című filmben. A két megkapirgált világ, a rideg dán fine dining szcéna és a precizitás, valamint a toszkán rusztikus konyha és a napsütötte mindennapok vannak egymással szembe állítva, és pár napos karakterfejlődést is láthatunk, de szerintünk a Toszkána elég felületesre sikeredett. Holott van benne bőven potenciál.

Ilyen az, amikor a rideg skandináv séfet elkapja a dolce vita

A tehetséges séfek világa

Nem is olyan régen meséltünk A boldogság íze című filmről, amit nagyon nagyon szerettünk Nikolaj Coster-Valdau főszereplésével, és még élénken él bennünk a Forráspont által kiváltott hatás is. Közös bennük, hogy a csúcsgasztronómia színterén mozognak a főhősök, akik maguknak való, nehéz természetű szakemberek.

Valahol a saját tragédiájuk, egoharcuk jelentik az ilyen filmek központi témáit, és ez a Toszkána esetében sincsen másképp.

Az alaptörténet szerint egy nagyon megbecsült, két Michelin-csillagos éttermet vezető dán séf, Theo Dahl édesapja halálhíréről értesül. Egyrészt felkavarja és előhozza a fiatalkorában elszenvedett traumát, hogy apja elhagyta őt és édesanyját, másrészt viszont úgy tűnik, mintha a papa csak egy távoli, kellemetlen rokon lenne. Az örökösödés miatt Theonak pár napra Olaszországba, azon belül is a festői Toszkána lankái közé kell utaznia, hogy elintézze az ódon kastély ügyét, ami apjáról fiára szállt.

Két külön világ

A sous-vide kádak, fermentált rügyek és Michelin-inspektorok világából érkezett barátságtalan séffenomén szemében már érkezéskor kiveri a biztosítékot, hogy vendéglátói csapvízből készült jégkockára töltik az ásványvizet. Pedig ez csak a kezdet. A precíz skandináv szellemiség és a laza olasz életérzés nagyon nem passzolnak, de Theo egészen hamar ráérez a sajtok, olívaolajok, helyi borok és fűszerek világára. És persze megérinti a helyszínen elveszített édesapja szelleme, hogy a barátai mennyire szerették őt, miközben ő vajmi keveset kapott belőle. Nyilván a szerelmi szál sem marad ki a romantikus táj ölelésében, enélkül láttunk már egyáltalán vidéki olasz tájban kibontakozó sztorit?

A festői táj

Sok a közhely, a túltolt szimbólumok, a két világ közötti kontraszt erősítése is elég repetitív, de a hibákat feledteti velünk a bájos főhősnő és a Theo-t alakító Anders Matthesen elég zsigeri játéka. És persze az is, hogy a ciprusok az égbe törnek, hogy milyen kellemesen ábrázolják például a kastély konyháját, a kerti rendezvények atmoszféráját.

Két dolgot éreztünk a film közben: egyrészt volt benne sok lehetőség, és akár egy minisorozatra is alkalmas lett volna, amiben nagyobb hangsúlyt kap maga a gasztronómia és a karakterfejlődés dimenziói.

Másrészt sajnos sok helyen untatott és túl felületes volt, holott a téma simán adta volna magát a mélyítésre.

Apróság, de rendkívül zavaró volt a múltbéli visszaemlékezések megjelenítése is: ennyire hipszter apukát nehezen tudnánk elképzelni, már csak az okostelefon hiányzott a körülbelül 1975-1978 körüli képekbe.

Mégis nézhető persze a Toszkána, főleg az említett atmoszféra és a két főhős miatt, de áshatott volna mélyebbre is, vagy, ha mégsem, akkor a gasztronómiai vetületet lehetett volna jobban kifejteni, hiszen a fényképezés alapvetően szemrevaló volt, kellemes volt a léleknek is. Theo karakterében pedig voltak még bőven rétegek és érdemes momentumok.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Szerző: Pákozdi Nóra
Képek és címlapkép: Netflix


Itt találsz további mozikat ételekről, gasztronómiáról:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...