Filléres tippek biotakarításhoz

Jó pár olyan trükköt lehet beépíteni a mindennapokba, melyekkel nemcsak pénzt spórolhatsz, hanem a lelkiismeretedet is megnyugtathatod, mert kíméled a környezetedet.

Végre csökkentheted a környezetedre rótt terheket! Filléres trükkök ezek, a takarítást megkönnyítendő, arról nem beszélve, hogy az egészségedet is kímélik!

Ha ablakpucolásra vetemednél, ahhoz először ezúton is gratulálunk, mert már maga az elhatározás is nehezen születik meg, pláne, ha még tettek is követik. Nyugodtan használj ecetet a mosáshoz, semmilyen hiper-szuper, csillogást ígérő vegyszer nem veheti fel vele a versenyt, s ha akad otthon halmozódó újságpapír, még a papírtörlőn is spórolhatsz. Érdemes előbb valamilyen szappanos vízzel kezdeni, majd a fényesítést ecetes öblítéssel végezni. A hűtőt egyébként szinte csak és kizárólag ecettel ajánlott tisztítani, mert az erős vegyszerek maradványai nem jelentenek túl jó kombinációt a frizsiderben tárolt élelmiszerekkel. A hűtő szagtalanítására a kávét ajánlom, mert magába szívja a szagokat.

A szódabikarbóna az edények, fazekak fehérítésére is alkalmas, némi dörzsölés után nagyon szépen megtisztítja őket. Arról nem is beszélve, hogy mindenféle drága lefolyótisztítók helyett, az ecetsav és szóda keverékével a kisebb dugulások könnyen megszüntethetők. Ha a kettőt összeöntjük, első körben fel fog habzani és pezsegni – nem kell megijedni, ez természetes jelenség.

A citrom is alkalmas vízkőoldásra, fertőtlenítésre, illetve, ha pár percre egy citrom kifacsart levét a mikróba tesszük egy tányérkában, simán leold minden szennyeződést – nem vicc, kipróbáltuk! Az illatáról egyébként is mindig a tisztaság jut eszünkbe, így akár a házilag főzött mosogatószerbe is cseppenhetsz belőle. A nem túl makacs foltokkal is megbirkózik, a savas közeg könnyedén oldja a kisebb szennyeződéseket a textíliából. Pláne, hogy a citromsav is fehérít. Ha van bármilyen tipped, ami nálad bevált és szerinted másnak is hasznára lehet, ne habozz, oszd meg velünk!

Az ÖkoSalty korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...