Filléres tippek biotakarításhoz

Jó pár olyan trükköt lehet beépíteni a mindennapokba, melyekkel nemcsak pénzt spórolhatsz, hanem a lelkiismeretedet is megnyugtathatod, mert kíméled a környezetedet.

Végre csökkentheted a környezetedre rótt terheket! Filléres trükkök ezek, a takarítást megkönnyítendő, arról nem beszélve, hogy az egészségedet is kímélik!

Ha ablakpucolásra vetemednél, ahhoz először ezúton is gratulálunk, mert már maga az elhatározás is nehezen születik meg, pláne, ha még tettek is követik. Nyugodtan használj ecetet a mosáshoz, semmilyen hiper-szuper, csillogást ígérő vegyszer nem veheti fel vele a versenyt, s ha akad otthon halmozódó újságpapír, még a papírtörlőn is spórolhatsz. Érdemes előbb valamilyen szappanos vízzel kezdeni, majd a fényesítést ecetes öblítéssel végezni. A hűtőt egyébként szinte csak és kizárólag ecettel ajánlott tisztítani, mert az erős vegyszerek maradványai nem jelentenek túl jó kombinációt a frizsiderben tárolt élelmiszerekkel. A hűtő szagtalanítására a kávét ajánlom, mert magába szívja a szagokat.

A szódabikarbóna az edények, fazekak fehérítésére is alkalmas, némi dörzsölés után nagyon szépen megtisztítja őket. Arról nem is beszélve, hogy mindenféle drága lefolyótisztítók helyett, az ecetsav és szóda keverékével a kisebb dugulások könnyen megszüntethetők. Ha a kettőt összeöntjük, első körben fel fog habzani és pezsegni – nem kell megijedni, ez természetes jelenség.

A citrom is alkalmas vízkőoldásra, fertőtlenítésre, illetve, ha pár percre egy citrom kifacsart levét a mikróba tesszük egy tányérkában, simán leold minden szennyeződést – nem vicc, kipróbáltuk! Az illatáról egyébként is mindig a tisztaság jut eszünkbe, így akár a házilag főzött mosogatószerbe is cseppenhetsz belőle. A nem túl makacs foltokkal is megbirkózik, a savas közeg könnyedén oldja a kisebb szennyeződéseket a textíliából. Pláne, hogy a citromsav is fehérít. Ha van bármilyen tipped, ami nálad bevált és szerinted másnak is hasznára lehet, ne habozz, oszd meg velünk!

Az ÖkoSalty korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...