Filléres, meglepő és vegán: ismered az aquafabát?

Elsőre bizarrnak tűnhet, de a konzerv hüvelyesek, azon belül is a csicseriborsó főzőleve az egyik legmenőbb konyhai alapanyag lett az utóbbi egy-két évben. De mégis hogy működik, és mire jó?

Ahogy a zero-waste szemlélet, a fenntarthatóság és a vegán életmód egyre elterjedtebbé váltak, úgy egyre több olyan alapanyagról kiderült, hogy egész meglepő tulajdonságaik vannak: az áztatott, puha kesudió ledarálva krémes lesz, és kötőanyagként funkcionál, a datolya szuper édesítő és sűrítőanyag, ma már ananászrostból műbőrt készítenek, de szerintem az egyik legcsodálatosabb felfedezés az aquafaba, ami a hüvelyesek (de jellemzően főleg a csicseriborsó) főzőleve. Lényegében egy az egyben úgy működik, mint a tojásfehérje, hiszen habbá lehet verni, süteményekhez és sós ételekhez is fel lehet használni kötőanyagként, lazítóként, és őrület, de semmilyen mellékíze nincsen.

Ezeket a szuper tulajdonságait mind a fehérjetartalmának köszönheti, hiszen a tojásfehérje is vízből és fehérjemolekulákból áll. Habosításkor a tojásfehérjében lévő proteinláncok tartják meg az apró levegőbuborékokat (nem úgy, mint a tejszínnél, ahol ugyanezt a zsír végzi el), és mivel ez a proteinszerkezet rendkívül rugalmas, így akár hat-nyolcszorosára is megnőhet a térfogata. Pontosan ugyanez történik az aquafabával is, mivel ugyanígy fehérjéből és vízből áll. A neve is innen ered, az aqua vizet, a faba pedig babot jelent.

Na de hogy használjuk?

Annyi vele a dolgunk, hogy mikor a csicserikonzervet leszűrjük, megtartjuk a levét és kész, lehet használni. Ha nem azonnal dolgozol vele, 5 napig tárolhatod hűtőben, de nyugodtan le is fagyaszthatod. Ha pedig magadnak főzöd a hüvelyeseket, a leszűrt vizet forrald külön még 10-15 percig, hogy koncentráltabb legyen, tehát alacsonyabb a víztartalmú.

A habcsók titka

A legkézenfekvőbb, ha habcsókot készítesz belőle, ez a legjobb tesztelési módszer. Ugyanúgy használd, mint a sima tojásfehérjét: lassan kezd habosítani, adj hozzá egy csipet sót, pár csepp citromlevet (ezek mind segítik a stabil habszerkezetet), majd fokozatosan adagold hozzá a cukrot, és ezután ugyanúgy sütheted, száríthatod, lazíthatsz vele piskótát. Porcukorral kikeverve írhatsz vele mézeskalácsra, de még könnyű, habos koktélokban is kiváltható vele a nyers tojásfehérje anélkül, hogy bármilyen mellékíze lenne.

Óriás ünnepi habcsók

A múlt karácsonyok szellemeként kísért a műanyag, kemény és émelyítően gejl habcsókok szelleme. Úgy döntöttem, hogy egy saját recepttel támadok a régi, kellemetlen emlékek ellen, ...

A tökéletes habkarika

A forró szirupos habkarika-próba után készítettem el így, sokkal jobb, egyszerűbb, szebb ez a fajta. Íze pedig pont olyan, amilyennek lennie kell. Több kép ITT.

Egyszerű habcsók

A megmaradt tojásfehérje felhasználásra ez a habcsókrecept szuper választás. Mi legalábbis imádjuk a kívül roppanós, belül kissé ragacsos habcsókokat. Sőt, dekorációnak is ...

Pavlova

A másik nagy klasszikus a pavlova, aminek az alapját szintén készítheted aquafabával, de ha nem akarod vaskos tejszínhab- és gyümölcsréteggel borítani, készíts hozzá egy könnyű mangóhabot, de használhatsz citromot, narancsot vagy bármilyen savanykás gyümölcsöt is.

Pavlova

Világ életemben szerettem volna elkészíteni a Pavlovát, de sosem volt hozzá elég merszem. Tavaly ünnepeltük a vőlegényemmel az eljegyzésünket, és úgy gondoltam, meglepem magunkat, ...

Mangóhab

A habszifon hihetetlen sokoldalú konyhai eszköz, korántsem csak tejszínhab gyártására alkalmas: sokféle finomságot készíthetünk benne, édes és sós habokat egyaránt. Az alábbi ...

Karácsonyi pavlova

Egy könnyen elkészíthető, elegáns desszertet hoztunk nektek, amit a laktóz- és gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatnak.

Granola 

Szuper ropogóssá teszi a házi granolát is, de még olyan kalácsot is készíthetsz vele, ami napokig puha marad - már ha van erre egyáltalán esélye.

Vegán kalács

Kalácsot sütni bizony a vegánok is szeretnek, ezzel a recepttel pedig tudni is fognak: ez a vegán kalács ugyanis nem csak finom, de napokig puha is marad - bár valószínűleg úgyis előbb ...

Vegán csokoládémousse

De ami talán az ünnepekhez a legjobban illik, az a vegán csokoládémousse: ugyanolyan habos, könnyű és elképesztő izgalmas, mint a hagyományos változata, de bátran kísérletezz vele! Használj fűszereket (kardamommal például verhetetlen), válassz hozzá jó minőségű csokoládét, és ne hagyd ki belőle a sót, mivel az emeli ki igazán az ízeket. Gyors és látványos desszert lehet még egy könnyű felfújt vagy szuflé is, amiben szintén tökéletesen működik az aquafaba.

Vegán csokoládémousse

Pár éve robbant be a köztudatba az aquafaba (ami nem más, mint a csicseriborsó főzővize), azóta pedig receptek és blogbejegyzések ezrei foglalkoztak a tojásfehérje vegán ...

Macaron

Végül pedig profiknak pedig érdemes kipróbálni belőle a macaronkészítést, mert még ennél a híresen kényes desszertnél is működik a tojásfehérje-mentes változat. Ennek viszont tényleg csak akkor érdemes nekiállni, ha az eredeti macaron is jól megy, plusz megbízható, pontos a sütő, szóval adottak a feltételek hozzá.

Tökéletes macaronok

A macaron valóban nem a legegyszerűbben elkészíthető desszertek egyike, de nem is lehetetlen feladat. Mielőtt nekiállunk, mindenképp járjunk utána az elkészítési technikáknak és ...

Feketeerdő macaron

Ezt a receptet a Nosalty Haas receptversenyére készítettem. Épp macaron készítésre készültem, mikor olvastam a felhívást, innen jött az ötlet, legyen feketeerdő ízű is. Így hát a ...

Karácsonyi macaron

Ezt a receptet egy gasztro blogon találtam, és nagy kihívás volt. Életemben először készítettem el, és azt hiszem, nem túlzás, ha azt mondom, hogy tökéletesen sikerült. Talán eddig ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

#HÁZICSEMEGE: Kanálka

Egy testvérpár áll a Kanálka mögött, akik az egészséges életmód jegyében varázsolnak az asztalokra különféle krémeket, zöldségszirmokat és chutney-kat, a vásárlók legnagyobb örömére.

Macsuga Viktória

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...