„A zsidó konyha az, amit a zsidók esznek” – Körner András a 24.hu podcastjában

A magyar zsidó konyhának van néhány kifejezetten ismert fogása, azonban ezeken bőven túlmutat a vallási közösség gasztronómiája. Erről, és még sok minden másról is mesélt Körner András a 24.hu podcastjában.

Ezen a héten Körner András volt a 24.hu gasztronómiai podcastjának, a Filézőnek vendége. Az elmúlt években megjelent könyvei körbejárják, hogy milyen volt a magyar zsidó közösségek mindennapi élete a második világháború előtt és alatt. A mindennapi élet pedig természetesen magában foglalja az evést, a főzést és az ételeket. Most, a Filéző legújabb részében leginkább erről esett szó.

„A zsidó konyha az, amit a zsidók esznek” – Körner András a 24.hu podcastjában

Személyes történet

Körner András hivatását tekintve építész, bár ahogy az interjúban elmondta, ezzel már nagyon régóta nem foglalkozik. Miután nyugdíjba ment, sokkal inkább érdekelni kezdte a múlt, többek között a magyar zsidók múltja és mindennapi élete.

Ez részben személyes ügy is volt, hiszen ő maga is zsidó származású. És bár még kisgyermekként kikeresztelték a szülei, miután felnőtt, mindig is tisztában volt az identitásával.

Azonban, ahogy említette, akkoriban nem szentelt neki túl nagy figyelmet, nem foglalkozott aktívan a gyökereivel. Ez csak egy kicsivel később jött el, amikor édesanyja történeteiből megismerte a felmenőinek (nagymamájának, dédnagymamájának) életét és mindennapjait.

Többek között ez indította el a kutatás, felfedezés útján. Később előkerültek konkrét tárgyak is a múltból, például dédnagymamája kézzel írott szakácskönyve. A családi beszélgetéseket és a tárgyi emlékeket felhasználva írta meg első könyvét, amit később újabbak is követtek.

A zsidó konyha érdekességei

Persze vannak olyan tipikusan zsidó ételek, amelyek manapság már mindenki számára ismertek. A maceszgombóc, sólet vagy flódni mind ebbe a kategóriába tartoznak. Azonban, ahogy Körner András említi, ez csak a kezdet:

Az emberek többnyire, ha azt hallják, hogy zsidó konyha, akkor eszükbe jut a maceszgombóc-leves

– magyarázza. Ezek azonban leginkább ünnepi fogások voltak, a hétköznapi étkezésben ritkán kerültek elő.

A mindennapi étkezést leginkább úgy lehet egyszerűen leírni, hogy „a zsidó konyha az, amit a zsidók esznek”.

Az ünnepeken kívül a zsidók főzési szokásait a szabályok határozták meg, így a mindennapokban leginkább ezek mentén készültek el az ételek is – az étkezés mindig szigorúan szabályozott terület volt.

Emellett fontos tényező volt még a regionalitás, azaz a tény, hogy teljesen más ételek bukkannak fel a magyar és az amerikai zsidó asztalokon, sőt, még az egyes országokon belül is vannak jelentős eltérések.

A teljes beszélgetés megtalálható a 24.hu oldalán, érdemes végighallgatni, érdekes dolgok derülnek ki belőle.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Forrásunk volt.


Még több izgalmas beszélgetés gasztroarcokkal:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...