Ezen a héten Körner András volt a 24.hu gasztronómiai podcastjának, a Filézőnek vendége. Az elmúlt években megjelent könyvei körbejárják, hogy milyen volt a magyar zsidó közösségek mindennapi élete a második világháború előtt és alatt. A mindennapi élet pedig természetesen magában foglalja az evést, a főzést és az ételeket. Most, a Filéző legújabb részében leginkább erről esett szó.

Személyes történet
Körner András hivatását tekintve építész, bár ahogy az interjúban elmondta, ezzel már nagyon régóta nem foglalkozik. Miután nyugdíjba ment, sokkal inkább érdekelni kezdte a múlt, többek között a magyar zsidók múltja és mindennapi élete.
Ez részben személyes ügy is volt, hiszen ő maga is zsidó származású. És bár még kisgyermekként kikeresztelték a szülei, miután felnőtt, mindig is tisztában volt az identitásával.
Azonban, ahogy említette, akkoriban nem szentelt neki túl nagy figyelmet, nem foglalkozott aktívan a gyökereivel. Ez csak egy kicsivel később jött el, amikor édesanyja történeteiből megismerte a felmenőinek (nagymamájának, dédnagymamájának) életét és mindennapjait.
Többek között ez indította el a kutatás, felfedezés útján. Később előkerültek konkrét tárgyak is a múltból, például dédnagymamája kézzel írott szakácskönyve. A családi beszélgetéseket és a tárgyi emlékeket felhasználva írta meg első könyvét, amit később újabbak is követtek.
A zsidó konyha érdekességei
Persze vannak olyan tipikusan zsidó ételek, amelyek manapság már mindenki számára ismertek. A maceszgombóc, sólet vagy flódni mind ebbe a kategóriába tartoznak. Azonban, ahogy Körner András említi, ez csak a kezdet:
Az emberek többnyire, ha azt hallják, hogy zsidó konyha, akkor eszükbe jut a maceszgombóc-leves
– magyarázza. Ezek azonban leginkább ünnepi fogások voltak, a hétköznapi étkezésben ritkán kerültek elő.
A mindennapi étkezést leginkább úgy lehet egyszerűen leírni, hogy „a zsidó konyha az, amit a zsidók esznek”.
Az ünnepeken kívül a zsidók főzési szokásait a szabályok határozták meg, így a mindennapokban leginkább ezek mentén készültek el az ételek is – az étkezés mindig szigorúan szabályozott terület volt.
Emellett fontos tényező volt még a regionalitás, azaz a tény, hogy teljesen más ételek bukkannak fel a magyar és az amerikai zsidó asztalokon, sőt, még az egyes országokon belül is vannak jelentős eltérések.
A teljes beszélgetés megtalálható a 24.hu oldalán, érdemes végighallgatni, érdekes dolgok derülnek ki belőle.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több izgalmas beszélgetés gasztroarcokkal:
- A kebabos, ahová Colin Farrell is mindennapi vendégként tért be – A Hari Kebab vezetője mesélt a 24.hu podcastjában
- „Ez is egy vonzereje a thai konyhának, hogy tud nyitott lenni” – a Parázs Thai Étterem ügyvezetője a Filéző podcastjában
- A bankár, aki inkább sushiszakácsnak állt – Nyul Tamás séf a 24.hu podcastjában
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!