A 24.hu gasztronómiai podcastja, a Filéző ezen a héten a Padron Tapas képviselőit látta vendégül. Beck Márton a tapas bár vezetője, barátja, Farkas Gábor pedig a hamarosan nyíló testvérétterem, a PitPit ötletgazdája. Ők meséltek most az étterem indulásáról, az azt megelőző inspirálódásról és vilgjárásról, illetve a jövőt illető tervekről is. A Filéző legújabb részében életre kel a mediterrán, spanyol életérzés.
Abszolút családi történet
Ahogy Márton említette, a Padron Tapas története szorosan összekapcsolódik családjának történetével. Gyermekkorában ugyanis nagyon sokat utaztak szüleivel (édesanyja a MALÉV-nál dolgozott), így lehetősége volt sokat látni a világból.
Ezen kívül a családi szemlélet is sokat formált gondolkodásán, Ahogy mondta, édesapja mindig azt vallotta, hogy egy kultúrát a legjobban a gasztronómián keresztül lehet megérteni.
Minden utat a piacokon kell kezdeni, mert a piacokon keresztül lehet a legjobban megérteni, hogyan működik egy város
– idézte fel édesapja szemléletét Márton. Látható tehát, hogy életének meghatározó része volt az utazás és a gasztronómia, már gyerekkorától kezdve.
Spanyol életérzés Budapesten
Spanyolországba kifejezetten sokat utaztak, Márton pedig viszonylag hamar megkedvelte Barcelona városát. Azonban amikor pár évvel később, fiatal felnőttként elkezdtek gondolkozni Gábor barátjával, hogy egy új helyet kéne nyitni az éppen átalakuló Budapesten, még nem ebbe az irányba indultak el.
Első ötletük egy pho levesező volt, ami azonban végül nem valósult meg. A nemzetközi gasztronómia ekkor (2007-2008 környékén) épphogy csak megjelenőben volt Budapesten, és Mártonék úgy érezték, hogy a spanyol ízvilág alulreprezentált a városban.
Ami egy részről érthető, más részről viszont nem annyira. Hiszen a magyar és spanyol konyhák ugyanúgy értékelnek bizonyos alapanyagokat (pl. sertéshús), és a fűszerezésben is vannak rokon vonalak.
Inkább az étkezéshez való hozzáállás az, ami kissé eltérő: a magyar vendégek jobban szeretik a nagy adagokat, ezzel szemben a legtöbb spanyol vendéglátóhelyen a tapas, tehát a kis kísérőfalatok népszerűek.
Ezt eleinte nehéz volt megszerettetni a magyar közönséggel, persze ma már sokkal jobb a helyzet, hiszen a vendégek nagy része megértette, hogy a tapas nemcsak kis falatokat, hanem magát a hangulatot, az élményt is jelenti.
A teljes beszélgetés megtalálható a 24.hu oldalán, érdemes végighallgatni, érdekes dolgok derülnek ki belőle.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több izgalmas beszélgetés gasztroarcokkal:
- A kebabos, ahová Colin Farrell is mindennapi vendégként tért be – A Hari Kebab vezetője mesélt a 24.hu podcastjában
- „Ez is egy vonzereje a thai konyhának, hogy tud nyitott lenni” – a Parázs Thai Étterem ügyvezetője a Filéző podcastjában
- A bankár, aki inkább sushiszakácsnak állt – Nyul Tamás séf a 24.hu podcastjában