Filderkraut, a csúcsos káposzta, aminek saját fesztiválja van

Te is imádod a káposztát? -Akkor lehet el kellene látogatnod a németek káposztafesztiváljára, ahol rengeteg káposztás étel és még több csúcsos zöldség vár!

Azt is mondhatnánk: csúcs az a fesztivál, amit egy érdekes káposztának, a filderkreutnak rendeznek Németországban. A németek káposztaimádata megkérdőjelezhetetlen.

A csúcsos káposzta ünnepe

A káposztát rengetegféleképpen felhasználhatjuk: nyersen, sütve, főzve, savanyítva, salátába, csalamádéba, rétesbe, bárhogy. Németországban is nagy hagyománya van a káposztafogyasztásnak, főként a savanyú káposztának, azonban a németek nemcsak az étkezőasztalnál hódolnak a káposzta iránti szenvedélyüknek, hanem egy fesztivált is létrehoztak, ahol a sokoldalú zöldséget ünneplik. Pontosabban annak egy változatát.

A Stuttgarttól délre fekvő Leinfelden-Echterdingen lakosai számára a káposzta minden formája tiszteletreméltó, regionális finomság. A lakosok évente megünnepelik kedvenc zöldségüket, a hegyes filderkraut káposztát, ami a Filder-fennsík után kapta a nevét, ahol terem.

Csalamádé télire

Milyen jó is a hétvégi ebédnél, amikor eszünkbe jut, hogy van még néhány üveg házi csalamádé a hátsó polcon. Ezzel a recepttel legalább 6 befőttesüveget megtölthetünk! ;) Házi ...

A filderkraut, azaz a csúcsos káposzta enyhén édes ízére egy stuttgarti településen, Denkendorfban élő szerzetesek figyeltek fel, amit már 500 évvel ezelőtt is termesztettek. A csúcsos káposzta azóta sem merült feledésbe, sőt: a németek külön fesztivált szerveznek minden év október 3. hétvégéjén, hogy tisztelegjenek az ég felé törő növény előtt. Csodálatukat mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a Filderkraut Festen tiszteletét teszi a káposzta király és királyné is:

Káposztás ételek minden mennyiségben

A fesztiválon minden a filderkrauft körül forog, a díszítések is a káposzta formáját utánozzák, különböző, káposztával kapcsolatos vetélkedőket szerveznek, és persze, az ételek is mind a káposzta sokszínűségét hirdetik.

Házi káposztás rétes

Nem tudtam, mire vállalkozom, amikor eldöntöttem, hogy megsütöm a Főzősuli egyik cikkeként a házi rétest. Igen-igen, saját kezűleg gyúrt és nyújtott tésztáról beszélek, igaz, ...

A káposztás pizza, a káposztás sütemények, a torták és töltött káposzta is megtalálható a fesztiválon , de a legnépszerűbb a Filderkraut mit Schupfnudeln, ami egy erjesztett káposztával és szalonnával készült tésztaétel. Ha kedvet kaptál a fesztiválhoz, akkor októberben látogass el Denkendorfba, és kóstold végig a menüsort!

Ezeket olvastad már?

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...