5 fiatal magyar cukrász, akik fantasztikus desszerteket készítenek

Nehéz fizikai munka, édes eredménnyel. Cukrásznak lenni kemény hivatás, de a hálás pillanatok sem maradnak el: egy tortát, süteményt mindenki csodál – először szemre, aztán minden harapásra. A süti összeköt, ezért is fontos, hogy a vendéglátásban megjelenjenek azok az ambiciózus fiatal cukrászok, akik hajlandóak bevállalni a komoly fizikai és szellemi kihívást, és törik az utat az újhullámos édességek világában. Öt fiatal következik, akiknek érdemes odafigyelni a munkásságára.

  • Autodidakta cukrász a Michelin-csillagos Borkonyhában: Béres Anett

Sárközi Ákos műhelyében, a Borkonyhában alkotja immár hetedik éve szebbnél szebb tányérdesszertjeit Béres Anett. A Michelin-csillagos étterem konyháján valóban szabad a pálya, egy ilyen szakmai környezetben kevesebb a kötelező kör, mint egy hagyományos cukrászpálya lépcsőfokain haladva. Béres Anett márpedig teljesen más területről érkezett, nemzetközi gazdálkodást tanult az egyetemen, de végül győzött a szíve és a valódi érdeklődése, és a vendéglátást választotta hivatásául. Gyorsétteremben is dolgozott konyhai kisegítőként, majd egy hagyományos cukrászdában vállalt munkát, miközben a Borkonyhában sztázsolt (tanulva dolgozott). A többi már desszerttörténelem, idén a budapesti Gourmet Fesztivál egyik arca volt az Új generáció tagjaként. „Alapvetően rendkívül érzékeny és intuitív embernek tartom magam, de a konyhán egy igazi „náci” vagyok, ezzel a rendíthetetlen maximalizmussal pedig néha őrületbe kergetem a környezetemet" – nyilatkozta idén a fesztivál szervezőinek.

Béres Anett / forrás
  • Dusha Csenge Sütimizériája

Dusha Csengét éttermi cukrászséfként ismerjük. Szegeden tanulta ki a szakmát, és az itteni Katedrális Étterem és Kávézóban ismerkedett meg közelebbről a profi konyhák világával. Később a legendás budapesti ZONA-ban, majd az egykori belvárosi fine dining étteremben, az Innióban bontogatta szárnyait, majd ugyanezzel a csapattal, Tóth Szilárddal és Boldizsár Mátéval ment tovább a mára duplán Michelin-csillagos SALT Étterembe (1 csillaga + 1 Zöld-csillaga van). A SALT-os időszakban fogalmazott úgy, hogy „ezzel kelek és fekszem, vagy elméleti szinten, vagy konkrétan kiugrok az ágyból, és már itt vagyok". Eltökéltsége a MÁK-ba igazolása után is a régi, és a bloggermúltján kívül már egy saját kiadású könyvvel is büszkélkedhet, a Sütimizéria: ​Színek, ízek, emlékek 2015-ben jelent meg Szegeden.

Dusha Csenge / forrás
  • Somogyi Renáta, a fagylaltbajnok

Somogyi Renáta nevét öt évvel ezelőtt jegyeztük meg, amikor is bazsalikomos málna alkotásával az Év Fagylaltja-versenyen diadalmaskodott. A balatoni Bringatanya – Somogyi fagylaltműhely ifjú cukrászának versenyműve negyven cukrász hetvenkét fagylaltja között lett hazai bajnok. Renáta nem áll meg a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által szervezett országos versenyen: legutóbb idén januárban szerzett háromfős csapata élén bronzérmet a World Wide Gelato Fundation által szervezett fagylalt-Európa-bajnokságon. A meghívásos alapon működő versenynek ezzel kijutott a világdöntőjére: 2024 januárjában így Magyarország is ott lehet a fagylalt világkupán. A nemzetközi kézműves fagylalt-sikerek mellett továbbra is Gyenesdiáson, a Bringatanyán találjuk Somogyi Renátát és fagylaltjait. A környéken járva vétek kihagyni!

Somogyi Renáta / forrás
  • Maczák Anna, a Caviar&Bull üdvöskéje

Maczák Anna nem az önfuttatással és szerepléssel van elfoglalva, hanem a desszertjei fejlesztésével. A város egyik legjobb fine dining éttermében, a nagykörúti Caviar&Bullban kóstolhatjuk tányérdesszertjeit: ízekben és színekben tobzódó alkotásainak fő ihletői az egzotikus gyümölcsök, mogyoró és a csokoládék. Korábban Michelin-csillagos éttermek cukrászpályáján ált helyt, a budapesti Onyxban és Costes Downtwnban is. Versenymúltjában is kitűnt tehetségével, 2017-ben a Prágában megrendezett WACS Global Pastry Chef Challenge cukrászversenyen csapattársával dobogóra állhatott, és komoly eredmény, hogy továbbjutottak a malajziai világdöntőbe. A Caviar&Bull degusztációs menüinek vége sem laposodhat el, Maczák Anna tesz róla, hogy az utolsó akkordok is nagyot szóljanak.

Maczák Anna / forrás
  • Az idei Budapest desszertjét Vaslóczki Orsolyának köszönhetjük

A Sugar Design Cukrászda főcukrászának feketeribizlis-tonkababos-feketeszezámos süteménye a napokban lett a 2023-as Budapest desszertje, amit először az ezen a hétvégén zajló Édes Város fesztiválon lehet megkóstolni a Szent István Bazilika előtt. Vaslóczki Orsolyára még 2015-ben figyeltünk fel a Magyarország Cukormentes Tortája verseny győzteseként, ekkor még az újpesti Horváth Cukrászda színeiben. A cukormentes Barackos buboréktorta után aztán 2017-ben egy hagyományos, cukros tortával duplázott a versenyen, a Balatoni habos mogyoró is győztes lett. Évek óta a Sugar! Design Cukrászdában alkot, idén a Budapest desszertje verseny legjobbját szállítva. A Paulay Ede utca Nagymező utcai végénél működő Sugar!-ban kóstolhatjuk a cukrász kreációit.

Vaslóczki Orsolya / forrás

Szerző: Haranghy Orsolya

Címlapkép: Borkonyha/Béres Anett

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Étteremajánlóban nincs hiány nálunk:

Legújabb receptek

Brownie-toboz sütés néklül

Tobozsütit ilyen módon még biztosan nem készítettél, próbáld ki ezt az egészségesebb verziót most egy zöldség bevonásával - lehet, hogy plusz édesítést sem kíván!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...