Fess tojást a konyhádban fellelhető élelmiszerekkel - nem kell a műfesték!

Ideje a tojásfestésre gondolni! Sokan bolti tojásfestékekkel színeznek, nem gondolva arra, hányféle szín állítható elő pusztán a konyhában fellelhető hozzávalókkal.

A legtöbb magyar családnál még mindig hagyomány a húsvéti tojásfestés, különösen igaz ez a kisgyermekes családokra. Idén azonban ne hagyatkozzunk az utolsó pillanatos bolti festékekre, amik természetellenes, már-már neonszínbe vonják a tojásokat. Inkább nézzünk alaposan körül a konyhában, és egészen biztosan találunk olyan párszáz forintos alapanyagokat, amik alkalmasak arra, hogy megfessük velük a tojásokat.

3 alapanyag - 3 különböző szín

Kurkuma, lilahagyma és lilakáposzta segítségével festett tojások

A festéshez használhatunk különféle zöldségeket: lilakáposztát, vöröshagymát, céklát, spenótot, de a sárgarépa zöldjét, illetve az avokádó, valamint a narancs héját se dobjuk ki, ezek is alkalmasak festeni. A zöldségek mellett fűszereket: kurkumát, chiliport, őrölt paprikát, ugyanakkor kávét és vörösbort is használhatunk a tojások megszínezéséhez. Sőt, bogyósgyümölcsök is nagyszerűen használhatóak a festéshez - bár Magyarországon ez egy kicsit költséges vállalkozás.

Használati útmutató:

A festék elkészítésénél arra figyeljünk, hogy minden 250 ml vízhez ugyanannyi tömegű zöldséget, vagy 1 evőkanál fűszert adjunk, és a felforrástól számítva kis lángon forraljuk 30 percig. Ha a festék elérte a kellő színárnyalatot, szűrjük le egy kisebb tálba, keverjünk hozzá 2,5 decinként 1 evőkanál ecetet, és helyezzük bele a főtt tojásokat, ügyelve rá, hogy a lé teljesen ellepje őket. A tojásokat aztán rakjuk hűtőbe, és hagyjuk állni éjszakára. Minél több időt tölt a tojás a házi festékben, annál erősebb lesz a színe.

Tippek a tökéletes festéshez:

  • Ne használjunk nagyon friss tojást a főzéshez, mert a friss tojás belsejében még nem elég nagy a légkamra, ami megnehezíti a pucolást. Festhetünk előzőleg kifújt tojásokat is, ekkor megkerüljük ezt a problémát.
  • Ne használjunk fehér zománcú edényt a festék elkészítéséhez, mert az erős színek megfoghatják az edény falát.
  • Ha díszíteni szeretnénk a tojásokat, a festés előtt viasszal vagy zsírkrétával rajzoljunk rá mintát, vagy virágokkal, levelekkel beborítva bugyoláljuk nylonharisnyába.
  • A fényesebb végeredmény érdekében a már megfestett tojásokat dörzsöljük át olajjal, vagy a régi néphagyomány szerint szalonnabőrrel.

Útmutató a színekhez:

  • Lilakáposzta – türkizkék
  • Vöröshagyma – világosbarna
  • Lilahagyma - lilás, bordós barna
  • Cékla – sötét pink
  • Spenót - zöld
  • Sárgarépa zöldje - mély sárga
  • Avokádó héja – halvány pink
  • Narancs héja - világossárga
  • Kurkuma – sárga, zöldessárga
  • Őrölt paprika – téglavörös
  • Chili por - narancssárga
  • Kávé - barna
  • Vörösbor - mélybordó
  • Áfonya – halvány kékeslila
  • Vörös áfonya – világos pink

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...