Az idei, hazánkban termesztettbúzaharmadának toxintartalma többszörösen meghaladta az egészséges értéket, ami a teljes kiőrlésű pékáruk esetében komoly veszélyt jelenthet az agrárszakember, Raskó György szerint. A specialista az ATV Start nevű műsorban azt is hozzátette, hogy ő személy szerint tartózkodna ezen termékek fogyasztásától, amelyek kismamákra és kisgyerekekre is veszélyesek lehetnek.
A hazai búzát úgynevezett fuzáriumfertőzés sújtotta, egyharmadát emiatt nem is lehet humán célra felhasználni.
A szakértő óva int a teljes kiőrlésű búzalisztből készült pékáruk fogyasztásától, mivel míg a sima kenyerekhez, a búza őrlésekor leszedik a toxint tartalmazó külső héjat, teljes kiőrlés esetén a korpát is beledarálják a lisztbe. Raskó György emiatt úgy gondolja, hogy az átlagosnál magasabb toxintartalmú búzából nem javasolt ilyen típusú péksüteményeket készíteni.
Ezeket olvastad már?
Nagyot lép az egyik energiaital-gyártó
Környezettudatos lépést tett a Hell Energy Magyarország. Öt éven belül akár 99 %-ban újrahasznosítható aludobozban lesznek kaphatók az üdítőitalok.
Nosalty50 élelmiszer, ami megmentheti a Földet
Ha szeretnél tenni a bolygóért és helyesen étkezni, akkor a legjobb helyen jársz!
Liptai LillaKómába esett egy diétás üdítőtől egy anyuka
Egy sörözőben szolgálták fel neki az italt, annak ellenére, hogy direkt kérte, ne diétás legyen az üdítője.
Liptai LillaGluténérzékeny vagy? Egy friss kutatás szerint, lehet, hogy nem is...
Az emésztőrendszeri tünetek rengeteg embert érintenek. Van, akinek a laktóz, van, akinek a glutén, van, akinek ez az anyag állhat a háttérben.
Bodon Judit dietetikus