Fenyőrügyszirup: az erdélyiek aranyat érő csodaitala, nem csak megfázásra

Most egy erdélyi csodaszert ismerhettek meg kicsit közelebbről, amit ti magatok is simán elkészíthettek otthon. Meg is mutatjuk, hogyan!  

Tavaly ősszel akadtam rá a neten a fenyőrügyszirup elkészítési módjára, és bár akkor lemaradtam a rügyezésről, eldöntöttem, hogy ilyet én is fogok csinálni. Sokat olvastam róla, és arra jutottam, hogy ha igazán ki szeretnénk használni a fenyőrügy jótékony hatását, akkor érdemes a hidegen készült változatot kipróbálni.

via GIPHY

Hogy miért?

Mivel többek között egy gyógyhatású készítmény megalkotása a cél, a főzéses módszer szóba sem jöhet, hiszen a hő hatására rengeteg értékes hatóanyag lebomlik, az illóolajok egy része pedig távozik. Ám azt tapasztaltam, illetve a közvetlen visszajelzések is azt mutatják, hogy a végeredmény kicsit sem emlékeztet semmiféle orvosság ízére, sőt, az intenzív, ám annál kellemesebb fenyőíz köszön benne vissza, ami igenis élvezhető. Jöjjön most egy rövidke agytágítás majd beszámoló a szirup gyártásáról.

A fenyőrügyszirup receptje itt!

Hogy gyűjtsük be?

Május és június között a fenyőkön új hajtások jönnek. Ezeket a rügyeket gyűjtjük be:2 centis és maximum 6 centis hosszúság közöttieket keressünk! Ha lehetőségünk van rá, több fáról és arányosan szüreteljünk, hogy ne zavarjuk meg a növény további növekedését.

Receptajánló:

Epres-bazsalikomos szörp

Érdekes, hogy idén mennyire felkapott lett a bazsalikom-eper kombináció. Én tavaly készítettem belőle először desszertet, azóta pedig elég intenzíven használom a bazsalikomot ...

Bodzaszörp tartósítószer nélkül

Imádom a bodzát, ezért minden tavasszal alig várom, hogy elkezdődjön a szezonja! Gyerekkorunkban a tesómmal is mindig szedtünk, és míg akkor anyukámnak kellett megcsinálni, addig ma már ...

Figyelem! Mégvéletlenül se szedjük le a tiszafa hajtásait, mert bár az is a fenyőfélék családjába tartozik, de minden része erősen mérgező!

A fenyőrügyszirup receptje itt!

Fenyőrügyszirup = csodaszer

A fenyőrügyből készített szirup jótékony hatása rendkívül eredményesen kihasználható megfázások esetén, mivel a benne lévő anyagok nyákoldó hatásúak, így természetes köptetőként szolgál, ráadásul csillapítja a torokfájást, a köhögést, és még a légutakat is tisztítja/nyugtatja. Emellett segít az elnehezült gyomornak, és a reumás panaszokat is enyhítheti.

Tea, limonádé, szörp

A szirup leszűrése után a rügyeket felfőzhetjük teának. A szirup adagolása napi 2-3 evőkanál, de szódavízzel felöntve frissítő szörpöt is készíthetünk belőle, illetve koktélokat és limonádét is felturbózhatunk vele.

A fenyőrügyszirup receptje itt!

C-vitamin-bomba

Ha ez még mind nem elég, elárulom, hogy a tűlevélben hatszor több a C-vitamin, mint a citromban vagy narancsban. Találhatunk benne különböző ásványi anyagokat is, K- és B2-vitamint, karotinoidokat (amik pozitív hatással vannak az immunrendszerre),cserzőanyagokat és még illóolajokat is. A fenyőfélék hasznosítása nem egy új keletű dolog, már évezredek óta tudják, hogy ezekben a növényekben fantasztikus lehetőségek rejlenek. A fenyőrügyszirupot általában 200-250 ml-es kiszerelésben árulják a boltokban, az ára pedig több ezer forint körül jár, szóval jobban járunk, ha magunk készítjük el. Mutatom, hogyan!

Fenyőrügyszirupos limonádé - recept itt!

Elkészítés

Szükségünk lesz: a begyűjtött rügyekre és cukorra. Kimosott, steril befőttesüvegek aljára szórunk 3-3 ek. cukrot. Ezt követően mehet rá egy réteg fenyőrügy, és még egy réteg cukor, majd alaposan lenyomkodjuk. Ezt a két réteget rakjuk felváltva: fenyőrügy-cukor, míg meg nem telik teljesen a két befőttesüvegünk. Jól zárjuk le az üvegeket, és tegyük szobahőmérsékletű helyre. Az udvarra is kitehetjük, csak ne közvetlenül tűző napra, az nem tesz jót neki. Két-három nap múlva a rügyek elkezdenek összeesni, és elvesztik élénk zöld színüket. Amikor azt látjuk, (~ 2-3 hét után) hogy a rügyek teljesen összeestek és szürkésre fakultak, a cukor elolvadt, és az üveg alján sűrű szirup keletkezett, szűrjük le, és töltsük csatos üvegekbe. Hagyhatjuk akár másfél-két hónapig is érlelődni a rügyeket, annál intenzívebb lesz. (Én türelmetlen voltam és izgatott, ezért két és fél hét után leszűrtem.) Hűtőben tárolva évekig is eláll. Az üvegeket ne zárjuk le teljesen, mert az idő múlásával a szirupunk tovább erjedhet!

Receptajánló:

Brazil limonádé

Egzotikus, hűsítő finomság meleg nyári napokra. A kesernyés íz fokozása érdekében eredetileg héjával együtt kerülne bele a darabokra vágott lime, és turmixolni, majd szűrni kellene ...

Levendulás-mentás limonádé

A nagy melegben a legjobb hűsítő a víz, de azért néha nem árt egy kis izgalmat vinni a hétköznapokba, és a limonádénkba! ;) Levendulás-mentás limonádé, amivel tuti kibírod a ...

Én egy nagy adag limonádét készítettem belőle – a citrusok és a menta remekül kiegészítik a fenyő intenzív ízét. Körbekínáltam a családban, és aki szeptikus volt a sziruppal kapcsolatban, az is boldogan szlopálta ezt az egészséges frissítőt, éskonstatálta, hogy ez bizony nagyon jóóóó!

Fenyőrügyszirupos limonádé - recept itt!

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...