Tavaly ősszel akadtam rá a neten a fenyőrügyszirup elkészítési módjára, és bár akkor lemaradtam a rügyezésről, eldöntöttem, hogy ilyet én is fogok csinálni. Sokat olvastam róla, és arra jutottam, hogy ha igazán ki szeretnénk használni a fenyőrügy jótékony hatását, akkor érdemes a hidegen készült változatot kipróbálni.
Hogy miért?
Mivel többek között egy gyógyhatású készítmény megalkotása a cél, a főzéses módszer szóba sem jöhet, hiszen a hő hatására rengeteg értékes hatóanyag lebomlik, az illóolajok egy része pedig távozik. Ám azt tapasztaltam, illetve a közvetlen visszajelzések is azt mutatják, hogy a végeredmény kicsit sem emlékeztet semmiféle orvosság ízére, sőt, az intenzív, ám annál kellemesebb fenyőíz köszön benne vissza, ami igenis élvezhető. Jöjjön most egy rövidke agytágítás majd beszámoló a szirup gyártásáról.
Hogy gyűjtsük be?
Május és június között a fenyőkön új hajtások jönnek. Ezeket a rügyeket gyűjtjük be:2 centis és maximum 6 centis hosszúság közöttieket keressünk! Ha lehetőségünk van rá, több fáról és arányosan szüreteljünk, hogy ne zavarjuk meg a növény további növekedését.
Receptajánló:
Figyelem! Mégvéletlenül se szedjük le a tiszafa hajtásait, mert bár az is a fenyőfélék családjába tartozik, de minden része erősen mérgező!
Fenyőrügyszirup = csodaszer
A fenyőrügyből készített szirup jótékony hatása rendkívül eredményesen kihasználható megfázások esetén, mivel a benne lévő anyagok nyákoldó hatásúak, így természetes köptetőként szolgál, ráadásul csillapítja a torokfájást, a köhögést, és még a légutakat is tisztítja/nyugtatja. Emellett segít az elnehezült gyomornak, és a reumás panaszokat is enyhítheti.
Tea, limonádé, szörp
A szirup leszűrése után a rügyeket felfőzhetjük teának. A szirup adagolása napi 2-3 evőkanál, de szódavízzel felöntve frissítő szörpöt is készíthetünk belőle, illetve koktélokat és limonádét is felturbózhatunk vele.
C-vitamin-bomba
Ha ez még mind nem elég, elárulom, hogy a tűlevélben hatszor több a C-vitamin, mint a citromban vagy narancsban. Találhatunk benne különböző ásványi anyagokat is, K- és B2-vitamint, karotinoidokat (amik pozitív hatással vannak az immunrendszerre),cserzőanyagokat és még illóolajokat is. A fenyőfélék hasznosítása nem egy új keletű dolog, már évezredek óta tudják, hogy ezekben a növényekben fantasztikus lehetőségek rejlenek. A fenyőrügyszirupot általában 200-250 ml-es kiszerelésben árulják a boltokban, az ára pedig több ezer forint körül jár, szóval jobban járunk, ha magunk készítjük el. Mutatom, hogyan!
Elkészítés
Szükségünk lesz: a begyűjtött rügyekre és cukorra. Kimosott, steril befőttesüvegek aljára szórunk 3-3 ek. cukrot. Ezt követően mehet rá egy réteg fenyőrügy, és még egy réteg cukor, majd alaposan lenyomkodjuk. Ezt a két réteget rakjuk felváltva: fenyőrügy-cukor, míg meg nem telik teljesen a két befőttesüvegünk. Jól zárjuk le az üvegeket, és tegyük szobahőmérsékletű helyre. Az udvarra is kitehetjük, csak ne közvetlenül tűző napra, az nem tesz jót neki. Két-három nap múlva a rügyek elkezdenek összeesni, és elvesztik élénk zöld színüket. Amikor azt látjuk, (~ 2-3 hét után) hogy a rügyek teljesen összeestek és szürkésre fakultak, a cukor elolvadt, és az üveg alján sűrű szirup keletkezett, szűrjük le, és töltsük csatos üvegekbe. Hagyhatjuk akár másfél-két hónapig is érlelődni a rügyeket, annál intenzívebb lesz. (Én türelmetlen voltam és izgatott, ezért két és fél hét után leszűrtem.) Hűtőben tárolva évekig is eláll. Az üvegeket ne zárjuk le teljesen, mert az idő múlásával a szirupunk tovább erjedhet!
Receptajánló:
Én egy nagy adag limonádét készítettem belőle – a citrusok és a menta remekül kiegészítik a fenyő intenzív ízét. Körbekínáltam a családban, és aki szeptikus volt a sziruppal kapcsolatban, az is boldogan szlopálta ezt az egészséges frissítőt, éskonstatálta, hogy ez bizony nagyon jóóóó!
Ezeket láttad?
Ezeket olvastad már?
A rizottó mennybe megy: RÁNTOTT RIZSGOLYÓ, az olasz panírozott gombóc
Az olaszok egyik kedvenc street foodja az arancini, jelentése: narancsocska. Íme a bizonyíték, hogy nem csak a magyarok rántanak ki mindent!
Gerzsenyi FlóraEz Szardínia csúcsdesszertje, a seadas: egy sajttal töltött, olajban sült,...
A seadasra méltán lehet büszke Szardínia, de egész Olaszországban imádják ezt a raviolihoz hasonló, sajttal töltött, olajban sütött, mézzel bőven meglocsolt szárd édességet.
Gerzsenyi FlóraRatatouille: provence-i szegények eledeléből lett a lecsók királya
Elkészítettük az egyik legnépszerűbb Disney ételt, a L'ecsó című animációs film főszereplőjének fogását. Ha érdekel, mi az pontosan, görgess lejjebb, mert isteni!
Gerzsenyi FlóraÍgy készül egy kis csavarral a MARADHAM, az isteni szardíniai...
Az olasz konyhát a világ minden táján ismerik, egyik legjellegzetesebb étele a pizza. Titka a friss hozzávalók és persze az olasz temperamentum. Így készül Szardínián:
Gerzsenyi Flóra