Négycsillagos disznóság – vigyázat, nagyon éhes leszel!

A disznóvágás sokak fejében – különösen a mai városi ember számára – egy távoli, elfeledett népszokásként él, amit elsősorban a zord téli hajnalokkal és a kemény fizikai munkával kötünk össze. Ez a felületes asszociáció azonban korántsem adja vissza sem a disznóvágás lényegét, sem azokat a hagyományokat melyek hozzá kapcsolódnak. A disznótor persze alapvetően az élelem feldolgozásáról szólt, de egyben a közösségről, az összetartásról is, hiszen igazi társadalmi esemény volt a korabeli vidéken. A faluban szinte minden háznál tartottak sertést, amelyet gyakorta télen vágtak le és így bespájzoltak a családnak következő időszakra. A disznóvágás bizony kemény munka, de a család minden tagja kivette belőle a részét, így igazi közösségi élmény is volt egyben.

A jó hír, hogy azt a bizonyos élményt, mármint az igazán kellemes részét ma is átélhetjük, méghozzá a fővárostól egy ugrásra, Fenyőharaszton, ahol a 19. században épült Podmaniczky-kastély sokat látott épületében ma a minden igényt kielégítő, 26 szobás, 4 csillagos Fenyőharaszt Kastélyszálló működik.

Minden igényt kielégít a 26 szobás, 4 csillagos Fenyőharaszt Kastélyszálló

A szálló igazi vidéki elvonulós helyszín, ahol letehetők a hétköznapok terhei, és festői környezetben élvezhetjük a kikapcsolódást, a ház wellnessrészlegét, a barátságos vendéglátást, és a házias ízvilágot képviselő konyhát. A hely hamisítatlan különlegessége pedig az az egyedi disznótoros program, melyhez akár kettesben, akár baráti vagy céges társasággal is csatlakozhatunk.

A kétéjszakás disznótoros csomag a kulináris élvezetek teljes tárházát felvonultatja. A vendéglátók már az érkezés napján magasra teszik a lécet, hiszen kemencében sült, rozmaringos egész bárány a vacsora főszereplője.

A kétéjszakás disznótoros csomag a kulináris élvezetek teljes tárházát felvonultatja

A disznótor napja másnap reggel kezdődik és az elhivatott vendéglátóknak köszönhetően egész napos kényeztetést ígér. A csomag része a teljes napi étkezés és korlátlan italfogyasztás is, de ez korántsem írja le, hogy pontosan mire számíthatunk. A helyi pék az orrunk előtt gyúrja be a kenyértésztát, amit aztán kemencében sütnek ki, és friss tepertőkrémmel, kacsazsírral, fokhagymás tejföllel, lilahagymával, és erős paprikával tálalnak, kiváló helyi pálinka és forralt bor kíséretében. A jó hangulatra a helyi cigányzenekar tesz rá még egy lapáttal, akik nyitottak a közös nótázásra is.

A jó hangulatra a helyi cigányzenekar tesz rá még egy lapáttal

Aki nap közben egy kis feltöltődésre vágyik, korlátlanul használhatja a kastélyszálló szaunáit, a belső fűtött medencét, a pezsgőfürdőt, de választhat egy frissítő masszázst is.

A welnessrészleg is igénybe vehető

Különösen baráti társaságok és céges csoportok számára izgalmas a program részeként kínált kolbásztöltő verseny. A kenyérsütés után a nevezők húst, fűszereket és a töltéshez szükséges eszközöket kapnak, majd az ízesített és betöltött kolbászokat a konyhában szakszerűen megsütik és a vaktesztet követően a vendégek szavazzák meg a győztes alkotást.

A harmadnapi reggeli mellett sem mehetünk el szó nélkül, hiszen a gazdag kínálat részeként asztalra kerül az előző napi abált szalonna, vagy éppen a friss disznósajt is.

A Fenyőharaszt Kastélyszálló személyzete elképesztően rutinos a disznóvágás területén, hiszen 16. éve szervezik rendszeresen ezt a programot és 600-nál is több disznóvágáson vannak túl. Céljuk a hagyományok őrzése, és egyben a helyi gazdák támogatása is. A bárány saját nevelés, a sertéseket és egyéb alapanyagokat pedig a környék kistermelőitől szerzik be.

Ha mostanra még nem szaladt össze a nyál a szádban, akkor ne hagyd ki ezt a videót, de ha percek óta nagyokat nyelsz, akkor irány a program weboldala, ahol lefoglalhatod a helyed az idei téli szezonra.

Címlapról ajánljuk

További cikkek