Négycsillagos disznóság – vigyázat, nagyon éhes leszel!

A disznóvágás sokak fejében – különösen a mai városi ember számára – egy távoli, elfeledett népszokásként él, amit elsősorban a zord téli hajnalokkal és a kemény fizikai munkával kötünk össze. Ez a felületes asszociáció azonban korántsem adja vissza sem a disznóvágás lényegét, sem azokat a hagyományokat melyek hozzá kapcsolódnak. A disznótor persze alapvetően az élelem feldolgozásáról szólt, de egyben a közösségről, az összetartásról is, hiszen igazi társadalmi esemény volt a korabeli vidéken. A faluban szinte minden háznál tartottak sertést, amelyet gyakorta télen vágtak le és így bespájzoltak a családnak következő időszakra. A disznóvágás bizony kemény munka, de a család minden tagja kivette belőle a részét, így igazi közösségi élmény is volt egyben.

A jó hír, hogy azt a bizonyos élményt, mármint az igazán kellemes részét ma is átélhetjük, méghozzá a fővárostól egy ugrásra, Fenyőharaszton, ahol a 19. században épült Podmaniczky-kastély sokat látott épületében ma a minden igényt kielégítő, 26 szobás, 4 csillagos Fenyőharaszt Kastélyszálló működik.

Minden igényt kielégít a 26 szobás, 4 csillagos Fenyőharaszt Kastélyszálló

A szálló igazi vidéki elvonulós helyszín, ahol letehetők a hétköznapok terhei, és festői környezetben élvezhetjük a kikapcsolódást, a ház wellnessrészlegét, a barátságos vendéglátást, és a házias ízvilágot képviselő konyhát. A hely hamisítatlan különlegessége pedig az az egyedi disznótoros program, melyhez akár kettesben, akár baráti vagy céges társasággal is csatlakozhatunk.

A kétéjszakás disznótoros csomag a kulináris élvezetek teljes tárházát felvonultatja. A vendéglátók már az érkezés napján magasra teszik a lécet, hiszen kemencében sült, rozmaringos egész bárány a vacsora főszereplője.

A kétéjszakás disznótoros csomag a kulináris élvezetek teljes tárházát felvonultatja

A disznótor napja másnap reggel kezdődik és az elhivatott vendéglátóknak köszönhetően egész napos kényeztetést ígér. A csomag része a teljes napi étkezés és korlátlan italfogyasztás is, de ez korántsem írja le, hogy pontosan mire számíthatunk. A helyi pék az orrunk előtt gyúrja be a kenyértésztát, amit aztán kemencében sütnek ki, és friss tepertőkrémmel, kacsazsírral, fokhagymás tejföllel, lilahagymával, és erős paprikával tálalnak, kiváló helyi pálinka és forralt bor kíséretében. A jó hangulatra a helyi cigányzenekar tesz rá még egy lapáttal, akik nyitottak a közös nótázásra is.

A jó hangulatra a helyi cigányzenekar tesz rá még egy lapáttal

Aki nap közben egy kis feltöltődésre vágyik, korlátlanul használhatja a kastélyszálló szaunáit, a belső fűtött medencét, a pezsgőfürdőt, de választhat egy frissítő masszázst is.

A welnessrészleg is igénybe vehető

Különösen baráti társaságok és céges csoportok számára izgalmas a program részeként kínált kolbásztöltő verseny. A kenyérsütés után a nevezők húst, fűszereket és a töltéshez szükséges eszközöket kapnak, majd az ízesített és betöltött kolbászokat a konyhában szakszerűen megsütik és a vaktesztet követően a vendégek szavazzák meg a győztes alkotást.

A harmadnapi reggeli mellett sem mehetünk el szó nélkül, hiszen a gazdag kínálat részeként asztalra kerül az előző napi abált szalonna, vagy éppen a friss disznósajt is.

A Fenyőharaszt Kastélyszálló személyzete elképesztően rutinos a disznóvágás területén, hiszen 16. éve szervezik rendszeresen ezt a programot és 600-nál is több disznóvágáson vannak túl. Céljuk a hagyományok őrzése, és egyben a helyi gazdák támogatása is. A bárány saját nevelés, a sertéseket és egyéb alapanyagokat pedig a környék kistermelőitől szerzik be.

Ha mostanra még nem szaladt össze a nyál a szádban, akkor ne hagyd ki ezt a videót, de ha percek óta nagyokat nyelsz, akkor irány a program weboldala, ahol lefoglalhatod a helyed az idei téli szezonra.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...