Egyszerűbb, mint gondolnád: így lesz fenntartható a sütés-főzés

Egyre jobban oda kell figyelnünk a bolygónk egészségére. A fenntartható életmódról sokat beszélünk a médiában, a közösségi felületeken és szinte már mindenhol, azonban a konkrétumokról ritkán van szó. Lássuk, mit tehetünk nap, mint nap, kezdve a konyhával! (x)

Személyes szinten úgy tehetünk egy jelentős lépést a fenntarthatóbb jövő felé, ha szemügyre vesszük, és átgondoljuk étkezési szokásainkat. Akár hisszük, akár nem, ami a konyhánkban történik, az bizony nagy hatással van a Földre. Ezért most a cikkben olyan fontos, de mindenekelőtt könnyen betartható – sőt, gasztronómiai szempontból izgalmas – módokat fogunk sorra venni, amikkel mi magunk és a környezetünk is jól jár majd.

Egy előre tervezett bevásárlás sokat segíthet

Tervezzünk előre, csökkentsük a kidobott ételek mennyiségét!

A nagy változások mindig kis lépésekkel indulnak, és így van ez a fenntartható konyha kialakításával is. Egy lassan, de biztosan elsajátított szokás csodákra képes, és nemcsak a bolygó egészségére, hanem a mi életünkre is hatással lesz.

Ha előre kigondoljuk, hogy mit szeretnénk főzni, és tudatosan megyünk bevásárolni, rengeteget spórolhatunk.

Az hagyján, hogy a pénztárcánk is megússza a súlyos (de felesleges) kiadásokat, az igazán nagy nyereséget a szemetes környékén kell majd keresnünk. Ugyanis, ha csak azt és annyit veszünk, amire és amennyire szükségünk van, szinte teljesen megszabadulhatunk az élelmiszerhulladéktól.

A kidobott étel nemcsak pazarló, de a háztartási hulladék mennyiségét is növeli!

Főzzünk egészségesebben, együnk több zöldséget!

Igen, lerágott csont (azaz inkább valamilyen lerágott zöldség), hogy kevesebb húst, és több növényi eredetű élelmiszert kéne fogyasztanunk. A mértéktelen állattenyésztés hatalmas terheket ró a bolygóra, jelentősen szennyezi a környezetet.

A növényi étrend színes, egészséges és fenntartható

Ha tudatosan inkább a növényi alapanyagok felé közeledünk, és kevés alkalomra limitáljuk a húsfogyasztást a hétköznapokban, magánszemélyként, családként vagy közösségként is hatással lehetünk az amúgy beláthatatlannak tűnő helyzetre.

A húsfogyasztás csökkentése egészségügyi előnyökkel is jár, így duplán jól járunk vele!

Csökkentsük a terhelést, vásároljunk hazai termékeket!

És ha már úgy döntöttünk, hogy több zöldséget és gyümölcsöt, illetve más növényi alapú élelmiszert fogyasztunk, gondolkodjunk el ezek beszerzésén is. A távoli országokból ideszállított, több ezer kilométert megtett áruk szintén károsak a környezetre.

Ezért, ha tehetjük, minél több élelmiszert hazai forrásból szerezzünk be. Támogassuk a helyi kistermelőket, és keressük az olyan új kezdeményezéseket, amelyek Magyarországon is lehetővé teszik a fenntartható táplálkozást.

A hazai termékek választása biztosan jó döntés, frissebb, finomabb és megbízhatóbb is az áru!

Nyissunk a jövő felé, ismerjünk meg új alapanyagokat!

A fenntarthatóság mellett egyre több cég teszi le a voksát, szinte hetente jelennek meg a piacon új, környezetbarát alapanyagok. Éljünk a sokszínű lehetőségekkel, próbáljuk ki ezeket!

Temérdek új, fenntarthatóbb lehetőség adott

Tehéntej helyett növényi tej, pástétom helyett zöldségkrémek, a sajt helyett vegán alternatívák: és ez csak néhány izgalmas példa. A vaj helyettesítésére például kiváló választás a Rama Vajalternatíva, amit nemcsak kenyérre kenhetünk, de sütésre és főzésre is pont úgy használhatunk, mint a vajat.

Ez a vaj helyett javasolt növényi alternatíva több szempontból is előnyös: bár 100%-ban növényi alapanyagokból készül, mégis ugyanolyan jóízű és ugyanúgy használható, mint a vaj, akár serpenyőben is bátran hevíthetjük. Ráadásul a margarin pozitív tulajdonságaival is rendelkezik: ha szendvicset készítenénk vele, a hűtőből kivéve, azonnal könnyen kenhetjük. Ami pedig a fenntarthatóságot illeti, a Rama Vajalternatíva klíma-lábnyoma 50%-kal kisebb, mint a tejből készült vajé.

A fenntartható alapanyagok mögött komoly szakmai háttér áll, így tudhatjuk, mi kerül a kosárba!

Tegyünk jót magunkkal is, főzzünk adalékmentesen!

És a legjobb az egészben: amikor jót teszünk a Földdel, általában jót teszünk magunkkal is. Ahogy a környezetünk, úgy a testünk is meghálálja, ha jó döntéseket hozunk a táplálkozás terén.

Főzzünk adalékmentesen, házias és jól ismert ízekkel

Ezt a legkönnyebben az adalékmentes élelmiszerek fogyasztásával tehetjük: keressük, és inkább válasszuk ezeket a boltok polcain, és odahaza, a konyhában is így főzzünk, süssünk, étkezzünk.

Az adalékmentes főzéssel több természetes alapanyag kerül a konyhába és a tányérra is!

Tudj meg még többet a Rama vajalternatíváról itt!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...