Személyes szinten úgy tehetünk egy jelentős lépést a fenntarthatóbb jövő felé, ha szemügyre vesszük, és átgondoljuk étkezési szokásainkat. Akár hisszük, akár nem, ami a konyhánkban történik, az bizony nagy hatással van a Földre. Ezért most a cikkben olyan fontos, de mindenekelőtt könnyen betartható – sőt, gasztronómiai szempontból izgalmas – módokat fogunk sorra venni, amikkel mi magunk és a környezetünk is jól jár majd.
Tervezzünk előre, csökkentsük a kidobott ételek mennyiségét!
A nagy változások mindig kis lépésekkel indulnak, és így van ez a fenntartható konyha kialakításával is. Egy lassan, de biztosan elsajátított szokás csodákra képes, és nemcsak a bolygó egészségére, hanem a mi életünkre is hatással lesz.
Ha előre kigondoljuk, hogy mit szeretnénk főzni, és tudatosan megyünk bevásárolni, rengeteget spórolhatunk.
Az hagyján, hogy a pénztárcánk is megússza a súlyos (de felesleges) kiadásokat, az igazán nagy nyereséget a szemetes környékén kell majd keresnünk. Ugyanis, ha csak azt és annyit veszünk, amire és amennyire szükségünk van, szinte teljesen megszabadulhatunk az élelmiszerhulladéktól.
A kidobott étel nemcsak pazarló, de a háztartási hulladék mennyiségét is növeli!
Főzzünk egészségesebben, együnk több zöldséget!
Igen, lerágott csont (azaz inkább valamilyen lerágott zöldség), hogy kevesebb húst, és több növényi eredetű élelmiszert kéne fogyasztanunk. A mértéktelen állattenyésztés hatalmas terheket ró a bolygóra, jelentősen szennyezi a környezetet.
Ha tudatosan inkább a növényi alapanyagok felé közeledünk, és kevés alkalomra limitáljuk a húsfogyasztást a hétköznapokban, magánszemélyként, családként vagy közösségként is hatással lehetünk az amúgy beláthatatlannak tűnő helyzetre.
A húsfogyasztás csökkentése egészségügyi előnyökkel is jár, így duplán jól járunk vele!
Csökkentsük a terhelést, vásároljunk hazai termékeket!
És ha már úgy döntöttünk, hogy több zöldséget és gyümölcsöt, illetve más növényi alapú élelmiszert fogyasztunk, gondolkodjunk el ezek beszerzésén is. A távoli országokból ideszállított, több ezer kilométert megtett áruk szintén károsak a környezetre.
Ezért, ha tehetjük, minél több élelmiszert hazai forrásból szerezzünk be. Támogassuk a helyi kistermelőket, és keressük az olyan új kezdeményezéseket, amelyek Magyarországon is lehetővé teszik a fenntartható táplálkozást.
A hazai termékek választása biztosan jó döntés, frissebb, finomabb és megbízhatóbb is az áru!
Nyissunk a jövő felé, ismerjünk meg új alapanyagokat!
A fenntarthatóság mellett egyre több cég teszi le a voksát, szinte hetente jelennek meg a piacon új, környezetbarát alapanyagok. Éljünk a sokszínű lehetőségekkel, próbáljuk ki ezeket!
Tehéntej helyett növényi tej, pástétom helyett zöldségkrémek, a sajt helyett vegán alternatívák: és ez csak néhány izgalmas példa. A vaj helyettesítésére például kiváló választás a Rama Vajalternatíva, amit nemcsak kenyérre kenhetünk, de sütésre és főzésre is pont úgy használhatunk, mint a vajat.
Ez a vaj helyett javasolt növényi alternatíva több szempontból is előnyös: bár 100%-ban növényi alapanyagokból készül, mégis ugyanolyan jóízű és ugyanúgy használható, mint a vaj, akár serpenyőben is bátran hevíthetjük. Ráadásul a margarin pozitív tulajdonságaival is rendelkezik: ha szendvicset készítenénk vele, a hűtőből kivéve, azonnal könnyen kenhetjük. Ami pedig a fenntarthatóságot illeti, a Rama Vajalternatíva klíma-lábnyoma 50%-kal kisebb, mint a tejből készült vajé.
A fenntartható alapanyagok mögött komoly szakmai háttér áll, így tudhatjuk, mi kerül a kosárba!
Tegyünk jót magunkkal is, főzzünk adalékmentesen!
És a legjobb az egészben: amikor jót teszünk a Földdel, általában jót teszünk magunkkal is. Ahogy a környezetünk, úgy a testünk is meghálálja, ha jó döntéseket hozunk a táplálkozás terén.
Ezt a legkönnyebben az adalékmentes élelmiszerek fogyasztásával tehetjük: keressük, és inkább válasszuk ezeket a boltok polcain, és odahaza, a konyhában is így főzzünk, süssünk, étkezzünk.
Az adalékmentes főzéssel több természetes alapanyag kerül a konyhába és a tányérra is!