A köfte nemcsak Törökország, de az egész Balkán, valamint a Közel- és Közép-Kelet húsgolyója is, ami nem is olyan meglepő, ha felidézzük történelmi tanulmányainkat. A. sokszázéves ottomán megszállás minden régión rajtahagyta a kézjegyét, épp úgy, ahogyan a különféle indoeurópai és arab konyhák is hatással voltak a törökre az évek során. A köfte is más-más módon készül attól függően, melyik országban vagy éppen országrészben járunk, így számos féle-fajta köfterecepttel találkozhatunk utazásaink során, vagy épp az interneten kutakodva.
Maga a köfte kifejezés urdu (kofte) vagy perzsa (koofteh) eredetű, és a fő alapanyagként szolgáló, finomra aprított (manapság darált) húsra utal, a perzsa húsgolyó receptje pedig már a korai arab szakácskönyvekben is felfedezhető.
Ahogyan a legtöbb ételnek, a köftének is van vegetáriánus verziója, az egyik ilyen a Dél- és Délkelet-Törökországban népszerű fellah köfte.
A fellah farmert jelent, így nem nehéz elképzelni, hogy a szegényebbek étele lehetett elsősorban ez a hús helyett főtt bulgurt használó verzió. A bulgur mellett búzadara és kevés liszt tartja össze a golyókat, ami önmagában teljesen vegán, így a legtöbb étrendbe és diétába remekül beilleszthető.
A bulguros masszából nedves kézzel kell diónyi golyókat formázni, majd a golyók közepébe kisujjal egy-egy mélyedést nyomni. A jellegzetes külsőből egyrészt azonnal felismerhető a fellah köfte, másrészt a gombócokon lévő üregben tökéletesen megül a paradicsomos szósz, így tökéletessé téve az ízélményt.
A megformázott köftéket forró, de nem lobogó vízben kell 5-10 perc alatt készre főzni. Amint a vízfelszínre emelkednek a golyók, készen vannak, akárcsak a túrógombóc esetében. A paradicsomos-paprikás szószba beleforgatott bulgurgolyók így önmagukban is mennyeiek, de ha a szokásnak megfelelően fokhagymás joghurttal tálaljuk, azzal az ízek igazi kavalkádját nyújtja minden falat!
Forrásunk volt: The Oxford Companion to Food, Wikipedia
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Próbáljátok ki ezeket a különleges recepteket is: