Ételes és italok, melyek segítenek felfázás idején

Az őszi-téli időszakban a megszokottnál is jobban kell figyelnünk az egészségünkre, hiszen a hidegebb, nyirkosabb időjárás, a napsütéses órák rövidülése és a vírusok gyakoribb megjelenése is képes megtépázni az immunrendszerünket. Ám nem csak arra kell vigyáznunk, hogy elkerüljön az influenza, a koronavírus vagy éppen egy egyszerű megfázás. Ilyenkor ugyanis felfázni is könnyebb, ami nem kevésbé kellemetlen, mint a fent említettek.

Először is, ismernünk kell a felfázás első tüneteit. A leggyakoribb, hogy erős, tartós vizelési ingert érzünk, majd vizeletürítés közben égő érzést tapasztalunk. Ilyenkor több alkalommal is keressük fel a mellékhelyiséget, de általában csak kis mennyiség tud kiürülni a szervezetünkből. Ha megfigyeljük, azt láthatjuk, hogy a vizelet zavaros és furcsa – vöröses vagy rózsaszínű – az árnyalata. Egyes esetekben fájdalmat, nyomást tapasztalhatunk a hasban, sőt láz, hidegrázás, a nők esetében pedig kismedencei fájdalom is megjelenhet felfázáskor.

Ételes és italok, melyek segítenek felfázás idején

Az egyik legokosabb dolog, amit tehetünk, hogy orvoshoz fordulunk, így elkerülhetjük a komolyabb szövődményeket.

A szakember valószínűleg antibiotikumos kezelést javasol majd, amit egyes ételek és italok fogyasztása remekül kiegészíthet. Ezek ugyanis képesek otthon is segíteni azon, hogy könnyebben átvészeljük ezeket a fájdalmas napokat.

Mit igyunk?

A legjobb, amit tehetünk, hogy annyi vizet iszunk, amennyi csak belénk fér. Ez ugyanis segít átmosni a szervezetünket, így a baktériumok hamarabb távozhatnak a vizeleten keresztül. Egyes kutatások igyekeztek a vörösáfonyalé jótékony hatását is kimutatni, ám ez inkább a megelőzésben játszik szerepet, a gyógyításban nem szignifikáns.

Mit együnk?

A kutatók még mindig tanulmányozzák, hogy a bogyós gyümölcsök – az áfonya, a málna – valóban segíthetnek-e legyőzni a húgyúti fertőzéseket. Az viszont biztos, hogy a proantocianidin-tartalmuk képes megakadályozni, hogy a fertőzésért felelős baktériumok megtapadjanak a húgyutak nyálkahártyáján.

Szintén jó ötlet probiotikumokban gazdag alapanyagokat fogyasztani: ilyen a görög joghurt és a savanyú káposzta is. Ezek telis-tele vannak olyan jótékony baktériumokkal, amelyek szintén elősegíthetik a gyógyulást.

Mogyoróvajas „banánmagnum”

Ez a szuperegyszerű és villámgyors nassolnivaló mindössze 5 alapanyagból áll! Ezek a földimogyoróba hempergetett, rádermedt étcsokoládéval borított, mogyoróvajas banánnyársak igazán ...

Sokgyümölcsös müzliszelet

Itt az ősz, rámjött az aszalhatnék. Mivel indítsuk a szezont, nyilván szilvával az olcsó, és egyszerű, ha az megy, akkor jöhet a füge, az utolsó szem barackok, birsalma...Szereztem ...

Az olyan magas rosttartalmú élelmiszerek, mint a banán, a bab, a teljes kiőrlésű gabonák és a dió, kiűzhetik a káros baktériumokat a szervezetből, miközben hozzájárulnak a rendszeres székletürítéshez – így enyhítve a húgyhólyagra nehezedő nyomást.

Végül, de nem utolsó sorban érdemes édesvízi halakat is érdemes fogyasztani, például lazacot. Ez ugyanis rengeteg ómega-3 zsírsavat tartalmaz, melynek köszönhetően gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bír.

Forrásunk volt.

Szerző: Szabó Anna


Még több az egészségről:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...