Felejtsd el a gyrost, itt van helyette a sabich

Egy szendvics, amit ha valaki bedobna az itthoni őrült sztrítfúd-versenybe, akkor alapjáraton imába foglalnák a nevét a vegák, de nem kizárt, hogy még a húsevők is.

Ez az egész ügy “húsvéti maradék főttojás-felhasználós” receptnek indult. Anyámék, ahogy az várható egy otthon töltött hétvége után (pláne ha evős ünnep van), annyi kajával pakoltak fel, hogy már a szatyor láttán tudtam, esélyünk nincs arra, hogy ezt mind megegyük. Töltött káposzta, töltött dagadó, sós süti (legalább háromféle), szarikása, na meg az elmaradhatatlan sonka-tojás kombó és még sorolhatnám. A sonkából egy falatot nem ettem aztán, ment inkább sült tésztába tejföllel és mustárral, ahogy kell, a tojásból meg srirachás kencét kevertem, ami csak jelzem, hogy baromi jól sikerült, úgyhogy ha kiheverte mindenki a húsvéti tojásevést, akkor jön ez is, merthogy idő közben megfeledkeztem erről a receptről.

Sabich recept - Kattints!

Még jóval húsvét előtt találtam, és Daniel Gritzer, a szerző szívemből szólt: a falafeles szendvicset sosem értette (meg úgy amblokk a falafelügyet sem), helyett inkább ezt a sabich névre hallgató pitát preferálja, ami hasonlóan tele van pakolva minden jóval, mint ahogy az én kajásdobozaim szülőlátogatás után. A szendvics története röviden: alap összetevői az iraki zsidók tipikus Shabbati reggelije, amit aztán Izraelben pitába csomagoltak és szendvicsként kezdtek árulni. Bár én sabich-ot sosem kóstoltam, de gondoltam, ha már a falafelügyben ennyire közös nevezőn vagyunk, akkor jó eséllyel ebben is egyezni fog az ízlésünk.

Két dologból tudom biztosan, hogy tavasz van: minden este rákívánok a fröccsre és a vega kajára. Na, az egyik ilyen esete jutott újra szembe ez a szendvics, amit aztán másnap összedobtam. Mert tényleg csak összedobni a kell, a legnagyobb meló a padlizsánok megsütése, ha ezt annak nevezhetjük. A rétegezés a következő: pita, humusz, padlizsán, főtt tojás, savanyú ubi, káposzta, paradicsomos-uborkás saláta és végül egy kevés mangószósz. Jó sok egyszerű és tiszta íz, amelyek a végén pont ettől állnak össze kerek egésszé, na meg a mangószósztól. És igen, itt eljött az egyetlen kritikus pont a receptben, amiért nem fogod elkészíteni.

Amba (közel-keleti mangószósz) recept - Kattints!

Szóval van ez az amba nevű közel-keleti mangószósz, ami láttán sokaknak inába fog szállni a bátorsága, ez tuti, de te ne félj tőle, tök egyszerűen reprodukálható. A gyümölcsöt kissé meg kell főzni némi édesítő (méz) és kevés savanyító (citromlé) komponens hozzáadásával, aztán jöhetnek hozzá az átpirított fűszerek és végül a turmixolás, ennyi. Szóval ez nem kifogás arra, hogy ne állj neki a szendvicsnek, és arra sem, hogy kihagyd belőle, mert gyakorlatilag ez tapasztja össze az ízeket. Fűszeres-édes-savanyú-csípős egyszerre, a maradékot meg aztán eheted húsokhoz, használhatod pácoláshoz, vagy kenheted bármilyen más szendvicsbe is.

Sabich recept - Kattints!

A végeredmény egy olyan pita, amit ha valaki bedobna az itthoni őrült sztrítfúd-versenybe, akkor alapjáraton imába foglalnák a nevét a vegák, de nem kizárt, hogy még a húsevők is! Nem is értem, miért nem jutott még gyros- és falafelsorsra, mert igencsak megérdemelné a hasonlóan szép karriert, bár gyanítom, hamarosan...Plusz egy pozitívum mellette: simán elkészíthetünk mindent előre. Kis tálakba és tányérokba terítjük az asztalon, és máris megvan a tökéletes kaja egy önkiszolgálós baráti vacsorához. Szóval hajrá, és a fröccs mellé legyen sabich-parti! Csak előtte ne felejtsünk el feltankolni egy jó adag szalvétával, kelleni fog!

Zene asabich-partihoz:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...