Ezért nem ajánlott sok fekete olajbogyót fogyasztani

Lehet, téged is megdöbbent majd, de igazából fekete olajbogyó nem is létezik – kémiai úton állítják elő, az eljárásoknak köszönhetően pedig rákkeltő anyagok kerülnek a kis bogyókba.

74-féle olajbogyót elemeztek a stuttgarti Vegyi- és Állategészségügyi Vizsgálati Hivatalban (CVUA), mint kiderült: a fekete olajbogyók nagy része meglepően magas szennyező anyagot tartalmazott. A fekete olajbogyók jelentős akrilamidtartalmuk miatt rákkeltőek lehetnek – írja a Napi.hu. Ebből az egészségre veszélyes anyagból kilónként átlagosan 300 mikrogrammot, sőt egyes esetekben több mint 1000 mikrogrammot találtak. A természetes érlelésű, illetve a zöld olajbogyókban azonban csak nyomokban találtak akrilamidot.

Ezért nem ajánlott sok fekete olajbogyót fogyasztani

Hogyan kerül bele a rákkeltő anyag?

Az akrilamid nevű rákkeltő anyag egyébként önmagában nem mérgező, természetes módon keletkezik 120 és 150 fok feletti hevítéskor, sütéskor vagy grillezéskor, és általában így kerül az ételekbe. Különösen magas szénhidráttartalmú sült, pörkölt vagy sütőben sült ételekben találhatjuk meg nagy mennyiségben, mint például a sült krumpliban.

Amikor az olajbogyók az oxigén hatására megfeketednek, majd a tartósítás során alkalmazott hőkezelés után végül konzervdobozokba vagy üvegbe töltik őket, nagyobb mennyiségű akrilamiddal szennyeződhetnek.

Fekete olajbogyó nem létezik!

A természetben igazából nem terem teljesen fekete olajbogyó, csupán sötétbarnás-szürkés színű és a jól ismert zöld. A zöld bogyókat szeptember környékén szüretelik, míg az érettebbeket később.

Az érett bogyó lilás-barnás-szürkés, viszont ha réz-szulfáttal kezelik, fekete lesz, és frissebbnek tűnik.

A vevőket egyébként sokáig olyannyira megtévesztették a "fekete olívabogyó" néven forgalmazott bogyók, hogy 2015-óta legtöbbször csak a  „feketére festett olívabogyó" felirattal találkozhatnak a vásárlók.


Még több cikk, ami érdekelhet:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...