A fekete bors délkelet-ázsiai eredetű növény, a borsfélék családjába tartozik. A kúszónövény termését, az igen erőteljes ízű fekete borsot a teljes érés előtt, egészben szedik le, amikor még sötétbarna színe van. Majd a napon történő szárítás során kissé összeaszalódik, és elnyeri fekete színét. A bors fűszeres csípős ízt ad az ételeknek.
Valljuk be, valószínűleg mindenki polcán megtalálható ez a fűszer, hiszen szinte minden ételünkbe teszünk belőle. Azonban nemcsak a konyhában nagyon hasznos alapanyag, hanem a gyógyszeresszekrényben is.
„A feketebors kultúrtörténete szerint a gyógyhatása miatt kezdték használni az ételekben a növényt” – magyarázta dr. Jeff Gladd belgyógyász.
Bizonyítékaink vannak arra, hogy már az ókori görögök is használták a gyomorproblémák enyhítésére a Kr.e. 4. században
– tette hozzá dr. Laura Purdy orvoskutató. A fekete bors a hagyományos indiai gyógyászat, az ájurvéda alapnövénye is, ahol szintén a bélrendszeri betegségek kezelésére alkalmazzák. De nézzük, milyen jó hatásokkal számolhatunk, ha sok fekete borsot fogyasztunk.
Még több az egészségről: