A „fekete arany”, vagyis a tökmagolaj

Tökmagolajos kecskesajt saláta

Már a régi időkben is része volt a magyar konyha hétköznapjainak a tök, a tökmag és a tökmagolaj. Igaz, főleg a szegények eledelének számított akkoriban. Aztán a tökmagolajról mintha kissé elfeledkeztünk volna. Napjainkban viszont újra reneszánszát éli, és előkelő helyet vívott ki magának. Mostanság nem éppen olcsó mulatság kiváló minőségű olajhoz hozzájutni.

A szomszédos Ausztriában egész kultusz épült a tökmagolaj, vagyis Stájerország „fekete aranya” köré. Már nálunk is kapható, a nyugati határszélen, az Őrségben egyre többen készítik, de szerencsére Baranyában és Szabolcsban is, az Alföldön pedig tökmagsajtoló üzem épül. Reméljük, nagy jövő előtt áll a hazai olajütés vagy most már inkább olajpréselés.

Az olajütés a molnármesterség egyik ága volt. A magokat törték, zúzták, vízzel pépesítették, állandóan keverve pörkölték, majd a masszára préselő lapot tettek, amibe ékeket ütöttek – innen az elnevezés –, hogy összenyomódjon és az olaj alul kifolyjon. Később prést használtak. A víz-olaj elegyből melegítéssel párologtatták el a vizet. Manapság a legértékesebb, hidegen sajtolt olajoknál ezt a módszert nem alkalmazzák, nehogy veszendőbe menjen több értékes anyag.

Merthogy minden cseppje értékes a tökmagolajnak. Telítetlen zsírsavai a koleszterinszintet kordában tartják, késleltetik az érelmeszesedést. Naponta egy kanálnyi olaj jótékonyan hat a prosztataproblémákra – a férfiaknak igencsak javallott. Még folytathatnánk a sort, hiszen antioxidánsokat és sok E- és F-vitamint is tartalmaz, de minket most sokkal inkább kellemes, különleges zamata érdekel. Saláták, levesek, húsok ízesítésére kiválóan alkalmas, és a pirított tökmag sem megvetni való csemege.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...