Fekélybetegségek étrendje

A gyomor vagy a vékonybél első szakaszának nyálkahártyáját érintő betegség a fekély, hazánkban a felnőtt lakosság 10%-át érinti. Mi áll mögötte, és hogyan kezeljük?

Az emésztőrendszert érintő fekélyek a gyomor- és nyombél, azaz a vékonybél első szakaszának fekélyes betegségei, melyek a hazai felnőtt lakosság mintegy 10%-át érinti. Előfordulásuk az utóbbi években nem változott, azonban súlyosságuk csökken.

Mitől lehet fekélyünk?

Fekély (ulcus) alatt egy körülírt szövethiányt értünk, amely a gyomor, bél nyálkahártyáján jelentkezik (gyakorlatilag egy seb), és többnyire a gyomor, bél mélyebb rétegeit is érinti.

Kialakulásában szerepet játszanak:

  • 75-90%-ban egy Helicobacter pylori nevű baktérium, amely képes életben maradni a gyomornyálkahártya savas közegében. Érdekesség, hogy ezt a baktériumot a fejlődő országban élők 80-90%-a hordozza, a betegség azonban ennél jóval kisebb arányban alakul ki.
  • egyes gyógyszerek: az ún. nem-szteroid gyulladáscsökkentők,
  • krónikus gyomorhurut (gastritis),
  • a dohányzás, melyet a fekélyképződést elősegítő társtényezőként tartanak számon.

Olvastad már?

Így csökkentheted a koleszterined!

Mikor gyanakodjunk?

A leggyakoribb panasz a hasban jelentkező és időnként a hátba sugárzó fájdalom. Ha a gyomorban alakult ki a fekély, akkor a fájdalom az étkezést követően azonnal vagy az étkezéstől függetlenül jelentkezik. Ha a nyombélben alakult ki, akkor gyakran éjszaka, illetve éhgyomorra jelentkeznek a tünetek, míg evést követően javulást észlelhet a beteg, majd a fájdalom 1-4 órával később újra megjelenhet. A nem-szteroid gyulladáscsökkentők által okozott fekélyek gyakran tünetmenetesek, és csak szövődmény, vérzés megjelenésekor diagnosztizálják a betegséget. A betegek közel egyharmadáról már csak szövődményes állapotban (vérzés, perforáció, penetráció) derül ki a betegség.

A betegség diagnosztizálása endoszkópos mintavétellel és a Helicobacter pylori kimutatásával történik.

Mi történik, ha megvan a diagnózis?

Amennyiben Helicobacter pylori okozta a megbetegedést, akkor a terápia elsősorban gyógyszeres. Súlyos tünet, vérhányás esetén kórházi ellátásra van szükség, amikor az első időszakban a beteg koplal, szájon át nem ehet semmit. Az állapot javulásával fokozatosan kerülnek bevezetésre a tápanyagok: először a szénhidrátok, majd a fehérjék és a zsír, az étrend rost- és fűszerszegény.

Érdemes tudni, hogy a megfelelő diéta enyhíti a tüneteket, és segít megelőzni a betegség kiújulását, de önmagában nem gyógyítja a fekélyt.

Milyen alapszabályokat érdemes betartani a fekélybetegek diétájában?

  • Minden beteg más, különböző ételek különbözően hatnak az egyes emberekre.
  • Napi 3 főétkezés mellett legyen 2-3 kisebb étkezés, ha csak háromszor eszünk egy nap, akkor az étkezések között is termelődő gyomorsav fájdalmat okozhat.
  • Együnk lassan, alaposan rágjuk meg az ételt, próbáljunk meg nyugodt körülmények között étkezni.

Sütőpapírbatyuban sült csirke

Egy főzőműsorban láttam, lehet hogy nem pont így, de valami hasonló volt. A lényeg, hogy nagyon egyszerű, gyors és finom. Bármilyen zöldséget lehet bele tenni, ami épp van otthon, és ...

  • A nap utolsó étkezése legkésőbb 2 órával a lefekvés előtt legyen.
  • A tejről megoszlanak a vélemények, ha nem okoz panaszt, lehet inni mértékkel, de inkább az 1,5%-os zsírtartalmút válasszuk. Joghurt, kefir, sovány tejföl, túró és a sajtok egy része fogyasztható, de az erjedt, füstölt, fűszeres sajtok, tejszín, zsíros tejföl, juhtúró panaszt okozhatnak.
  • Sertés- és marhahúsból a soványabb részeket érdemes előnyben részesíteni: karaj, comb kerüljön az asztalra az oldalas vagy a dagadó helyett, a csirkét, pulykát bőre nélkül együk.
  • Az ételek elkészítésénél is inkább a zsírban szegényebb technikákat – főzést, párolást, grillen, teflonban, alufóliában, cserépedényben sütést – válasszuk, a rántott, bő zsírban készült húsokat hagyjuk el.
  • Halak hetente 1-2 alkalommal szerepeljenek az étrendben, az olajos szardínia, a szardella viszont kerülendő, mint ahogy a füstölt és zsíros húsipari termékek, szalonna, kolbász stb. is.
  • Gabonából készült termékek közül a friss, meleg kalács, kenyér, a zsíros péksütemények, croissant, zsírban sült tészták (fánk, lángos) ronthatnak az állapoton.
  • Tojásból heti 3-4 darabot lehet enni, elsősorban lágytojás, tükörtojás, rántotta, omlett formájában, ez utóbbiakat teflonserpenyőben készítsük el zsiradék nélkül, vagy csak nagyon kevés zsiradékkal.

Olvastad már?

Tojást a kiegyensúlyozott étrendbe!

  • Zöldségek közül a puffasztó hatásúakat érdemes elkerülni. A száraz hüvelyesek, káposztafélék gyakran okoznak panaszt. A paradicsomot és a belőle készült ételeket, italokat sokan túl savasnak találják, érdemes kihagyni az étrendből, vagy óvatosan, kis mennyiségben próbálkozni vele. Gyümölcsök közül az aprómagvasok, a citrusfélék, és a belőlük készült levek kerülhetnek tiltólistára.
  • Élvezeti szerek közül az alkoholos italokat, főleg a tömény alkoholokat, a szénsavas üdítőket, ásványvizeket kell elhagyni, a feketekávé, különösen erősre főzve, éhgyomorra fájdalmat, a tünetek romlását okozhatja.
  • A fűszerek megítélése nagyon egyénre szabott, a betegek többségéről általában elmondható, hogy a fekete borsot, erős- és chilipaprikát, tormát, vöröshagymát, fokhagymát nem túl jól tolerálja.
  • Folyadékfogyasztásra elsősorban a víz javasolt, gyakran a hasi fájdalmak enyhítésében is segít egy pohár víz elfogyasztása. Gyümölcslevek, a narancs, grapefruit, ananász kivételével bekerülhetnek az étrendünkbe, de a mennyiséggel bánjunk óvatosan.
  • Gyógyvizek közül a Salvus hasznos kiegészítője lehet a terápiának, általában kúraszerűen javasolják a fogyasztását.

Megkülönböztetjük a savhiányos (anacid vagy hypacid) fekélybetegeket, nekik a szokásosnál nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a higiéniára a gyomorsav fertőtlenítő hatásának csökkenése miatt. Az étrendben szerepeljenek gyümölcsök, savanyított tejtermékek (joghurt, kefír), de a paradicsomos ételek is segíthetnek. A fekélybetegek másik csoportja a hyperacid, ebben az esetben túl sok gyomorsav termelődik, ők kerüljék a magas extraktív anyagtartalmú húslevest, kocsonyát, pecsenyelét, és a hangyasavat tartalmazó mézet is.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...