Tények és tévhitek a fejfájás ellenszereiről: miben hiszünk, és mit tanácsolnak az orvosok

A fejfájás a legtöbbünk számára ismerős érzés. A legváratlanabb helyzetekben csaphat le ránk, és akár komoly kínokat is okozhat. Ami közös ezekben a helyzetekben, hogy a fejfájás hatására félre kell tennünk, amivel addig foglalkoztunk, mert képtelenek vagyunk tovább összpontosítani. (x)

Számos népi gyógymód és hiedelem létezik a fejfájás elmulasztására. Ha fájni kezd, ihatsz egy nagy pohár vizet, kimehetsz a levegőre sétálni egyet, próbálkozhatsz légzőgyakorlatokkal, masszírozhatod a megfelelő akupresszúrás pontokat. Ezek a módszerek ugyanazon az elven hatnak: fokozzák a keringést és a test oxigénellátását, de többnyire csak az enyhe fájdalmakon tudnak segíteni.

Sokan vannak, akik esküsznek a kávé, a tea vagy a csokoládé jótékony hatásaira, mert érzik, hogy felélénkül tőle a testük, éberebbek és jobb kedvűek lesznek, és egy csésze fekete után a fejük is kevésbé fáj. Ezek a hatások valóban tudományosan igazoltak, azonban sokan vannak, akik fejfájás esetén a tablettákhoz nyúlnak.

Ha nagyon fáj a fejünk, gyógyszert veszünk be...azonban nem mindegy, milyet!

Az orvostudomány szerint a koffein nemcsak a központi idegrendszerre hat, de jótékony hatással van az izmokra, a szervek vérellátására. Tágítja a légutakat, serkenti a vizeletkiválasztást, és ami meglepő lehet: fokozza a fájdalomcsillapítók hatását. A koffeint is tartalmazó fájdalomcsillapító azonos hatóanyag-tartalom mellett erősebben és gyorsabban hathat, mint egy koffeint nem tartalmazó készítmény.

MAT-HU-2100244 (2021.02.05.)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...