Tények és tévhitek a fejfájás ellenszereiről: miben hiszünk, és mit tanácsolnak az orvosok

A fejfájás a legtöbbünk számára ismerős érzés. A legváratlanabb helyzetekben csaphat le ránk, és akár komoly kínokat is okozhat. Ami közös ezekben a helyzetekben, hogy a fejfájás hatására félre kell tennünk, amivel addig foglalkoztunk, mert képtelenek vagyunk tovább összpontosítani. (x)

Számos népi gyógymód és hiedelem létezik a fejfájás elmulasztására. Ha fájni kezd, ihatsz egy nagy pohár vizet, kimehetsz a levegőre sétálni egyet, próbálkozhatsz légzőgyakorlatokkal, masszírozhatod a megfelelő akupresszúrás pontokat. Ezek a módszerek ugyanazon az elven hatnak: fokozzák a keringést és a test oxigénellátását, de többnyire csak az enyhe fájdalmakon tudnak segíteni.

Sokan vannak, akik esküsznek a kávé, a tea vagy a csokoládé jótékony hatásaira, mert érzik, hogy felélénkül tőle a testük, éberebbek és jobb kedvűek lesznek, és egy csésze fekete után a fejük is kevésbé fáj. Ezek a hatások valóban tudományosan igazoltak, azonban sokan vannak, akik fejfájás esetén a tablettákhoz nyúlnak.

Ha nagyon fáj a fejünk, gyógyszert veszünk be...azonban nem mindegy, milyet!

Az orvostudomány szerint a koffein nemcsak a központi idegrendszerre hat, de jótékony hatással van az izmokra, a szervek vérellátására. Tágítja a légutakat, serkenti a vizeletkiválasztást, és ami meglepő lehet: fokozza a fájdalomcsillapítók hatását. A koffeint is tartalmazó fájdalomcsillapító azonos hatóanyag-tartalom mellett erősebben és gyorsabban hathat, mint egy koffeint nem tartalmazó készítmény.

MAT-HU-2100244 (2021.02.05.)

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...