El nem múló fejfájás? Ezeket az ételeket próbáld ki ellene

Szenvedsz a fejfájás kellemetlen tüneteitől? Próbáld ki a következő ételeket, hátha segítenek két gyógyszeres terápia között.

Sokan egyből gyógyszerért nyúlnak, ha megfájdul a fejük, de sok esetben ez is csak átmeneti enyhülést jelent. Hogyan keressünk megoldást a fejfájásra?

Mi lehet a probléma?

A magnézium egy létfontosságú tápanyag, amelynek hiánya sok kellemetlen tünetet produkálhat, többek között komoly fejfájást.

A legtöbb ember nem fogyaszt elegendő magnéziumot, és egyesek érzékenyebbek a hiányára, mint mások. A sportolók például nemcsak nátriumot veszítenek a verejtékükkel, hanem némi magnéziumot is

– mondja Roxana Ehsani táplálkozási szakértő.
El nem múló fejfájás? Ezeket az ételeket próbáld ki ellene

Egy 2020-as tudományos áttekintés, amely a Nutrients című folyóiratban jelent meg, azt állapította meg, hogy a magnéziumhiány lehet a tenziós fejfájás egyik elsődleges kiváltó oka is.

A magnézium azt is befolyásolja, hogy miként reagálunk a stresszre. Ez azt jelenti, hogy ha csökken csontjaink magnéziumszintje, akkor előfordulhat, hogy kevésbé tudunk felkészülni a stresszre, ami közvetve fejfájáshoz vezethet. A táplálkozási szakértő ezért is javasolja, hogy gyakori migrénes tünetek esetén próbáljunk meg minél több magnéziumban gazdag ételt fogyasztani.

Mit tehetünk?

Kipróbálhatjuk a zöld leveles zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonákat, a hüvelyeseket, a dióféléket, sőt akár az étcsokoládét is.

A telítetlen zsírsavakban és vitaminokban gazdag csonthéjasok családjának tagjai többek között a mandula, dió, földimogyoró, pisztácia, a kesu- és makadámdió, a napraforgómag, tökmag, lenmag, fenyőmag. Akár önmagukban, főétkezések között 1-1 maréknyi mennyiségben, akár egy recept vagy müzli részeként fogyasztjuk, máris sokat tettünk szervezetünk természetes magnéziumellátásáért.

Tudtad?

100 gramm mandulában 268 mg magnézium van, emellett pedig értékes aminosavakat és többféle ásványi anyagot, B- és E-vitaminokat is tartalmaz.

Az Omega 3-ban és vitaminokban gazdag tengeri halak, mint a makréla, a tonhal és a lazac szinte már szuperélelmiszereknek számítanak, annyira gazdagok tápanyagokban, emésztésük mégis könnyű. A magnéziumban is dús vízi lények közé tartoznak a különböző rákfélék is, fogyasztásuk hetente 2 alkalommal javasolt.

„A vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz jobb a kiegyensúlyozott étrendből hozzájutni, mint táplálékkiegészítőkre hagyatkozni. Szervezetünk úgy van kialakítva, hogy beleinken keresztül a táplálékunkból szívja fel a létfontosságú nyomelemeket, így előfordulhat, hogy a mesterségesen bevitt tápanyagok nem hasznosulnak olyan jól” – javasolja a szakember.

Forrásunk volt.

Szerző: Németh Orsi


Még több a fejfásáról:

Címlapról ajánljuk

További cikkek