Linzertészta, túrókrém, baracklekvár. Mind ugyanarra gondolunk, ugye? Mert nekem egyértelműen a Rákóczi túrós jutott az eszembe, aminek, mint most megtudtam, aligha a fejedelemhez, sokkal inkább a szakácshoz van köze.
Emlékszem, hogy kiskoromban az egyik kedvenc sütim volt, de mivel otthon senki nem sütött nekem ilyet, csak különleges alkalmanként tudtam enni, vagyis amikor épp elmentünk a cukrászdába.
Rákóczi János 1912-ben a Mágnás kaszinó konyháján kezdett el először szakácsként dolgozni, majd a világháború idején katonának állt. A szolgálat után visszatért a főzéshez, és Kedvessy Nándor mellett dolgozott, mint másodszakács.1924-ben a párizsi Laure nevű étteremben dolgozott, majd miután hazatért, a Horváth étterembe került, de már mint konyhafőnök. Majd később a Gellért, végül pedig a Duna szálló konyhájáért felelt.A konyhavezetés mellett szakácskönyvet is kiadott, sőt 1958-ban felkérték a brüsszeli világkiállítás magyar pavilonjának konyhai vezetésére.
Így jutunk el a híres süteményhez
A Rákóczi túrós azonban nem ekkor született. A sütemény receptje még korábban, 1937-ben, egy szakácsoknak szóló szaklapban is megjelent, de az igazi hírnevet a világkiállítás hozta meg, és az érdeklődök is ott kóstolhatták meg először.
Ezen a világkiállításon mutatták be még a hortobágyi húsos palacsintát, a Budapest bélszínt, de a résztvevők kóstolhattak gulyást, somlói galuskát meg csirkepaprikást is.
Néhány, a Nosalty-n található Rákóczi túrós receptje:
A Rákóczi túrós egy tök egyszerű sütemény: alapja egy jól nyújtható omlós lap, amelyre citromos-vaníliás-mazsolás túrókrém kerül, végül pedig egy cukros tojásfehérje és isteni baracklekvár.
Brüsszel után Rákóczit érdemrenddel díjazták, és megengedték, hogy a süteményt önmagáról nevezze el, így azóta ez a süti az ő nevét őrzi.
Ezeket olvastad már?
Ez egy kulcsfontosságú kérdés ahhoz, hogy tökéletes brownie-t készíthess
Amikor brownie-ra kerül a sor, mindenkinek megvannak a preferenciái. Most én is választás elé állítottam a szerkesztőség tagjait, hogy nekik melyik a kedvencük!
adminÍgy pucold kapargálás és idegbaj nélkül a tojást – kipróbáltuk,...
Annyi tojáspucolási praktika létezik, most a körmözésmentes verziót próbáltuk ki, hogy ajánlhassuk nektek ebben az igénybevevős, tojásmániás időszakban.
GrétiFigyu, most megmutatom én, hogyan tervezem meg a heti főzéseket
Sok idegeskedést, kapkodást, és nem utolsó sorban pénzt tudsz megspórolni azzal, hogy ha előre megtervezed, hogy mikor mit fogsz főzni. Mondom, hogy csináld!
adminRigó Jancsi női szíveket tört össze, mégis egy sütit neveztek...
Rigó János jókor volt jó helyen: meglátták benne a fantáziát. Egy remekül sikerült reklámfogás eredménye, mintha ma elneveznénk egy proteinszeletet Pumped Gaboról.
adminforrás: Magyar Konyha