Bár sokak szerint nem az étkezéssel kell kezdeni a spórolást, egy friss felmérés szerint egyre kevesebb húst és gyümölcsöt vásárolunk az élelmiszerek drágulása miatt. A Fókusz riportjában többek között Havas Dóra gasztroblogger beszélt arról, milyen ételekkel lehet pótolni a húst, ha azt már túl drágának találjuk.
Egy év alatt nagyjából a harmadával drágult a bevásárlás, egy négy fős családnak havi szinten 50 ezer forinttal kerül többe beszerezni az élelmiszereket.
A trappista sajt 95%-kal drágább, mint egy éve, a fehér kenyérért 92, a vajért pedig 87%-kal többet kérnek - ezt az RTL Híradó számolta ki a KSH friss adataiból. A statisztikák szerint a sertéshús ára egy év alatt 22,4 százalékkal nőtt, a baromfihúsé 42,9 százalékkal, a kisebb súlyú marhahús ára pedig 46,6 százalékkal emelkedett.
Havas Dóra szerint nem szabad az élelmiszeren spórolni, hiszen ha állandóan krumplis tésztát eszünk, mert az olcsó, nem kapjuk meg azokat a tápanyagokat, amire a szervezetünknek szüksége van.
Húsmentesen is lehet egészségesen étkezni, sőt! Dr. Breyer Helga a Fókusznak elmondta, az emberi szervezet nem igényel mindennap húst, elég az is, ha hetente csak kétszer-háromszor kerül az asztalra húsétel. A hentesnél érdemes lehet az olcsóbb, csontos vagy egész alapanyagok közül válogatni, a belgyógyász szerint például malacfülből éppen olyan tápláló pörköltet lehet készíteni, mint csirkecombból, de a csontos csirkemellet is könnyen kifilézhetjük.
A fehérjebevitelt például hüvelyesekkel, csicseriborsóval, babbal és lencsével is kitűnően tudjuk pótolni, a téli zöldségekben, sütőtökben, répában vagy céklában pedig rengeteg a vitamin van.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: