Fehér ecet, almaecet, balzsamecet: melyik ecet a legjobb a savanyításhoz

A savanyítás az egyik legrégebbi tartósítási technika, amivel télre is feltankolhatod a kamrádat/konyhaszekrényedet/hűtődet friss vitaminbombákkal. Azonban nem mindegy, a különböző eljárásokhoz milyen ecetet használsz. Napi Tippünkből megtudhatod, melyik ecet a legjobb a savanyítás különböző típusaihoz.

A tartósításhoz, savanyításhoz a zöldségeken és gyümölcsökön kívül egy fő hozzávalóra van szükség: ecetre. A megfelelő savtartalom elengedhetetlen ahhoz, hogy biztonságosan fogyasztható savanyúságot készíts magadnak, ezen felül pedig érdemes az étkezési ecetnél tovább tekinteni, és más fajtákkal is kísérletezni. Hoztunk néhány tippet, mikor melyik ecet a legjobb választás!

Fehér ecet, almaecet, balzsamecet: melyik ecet a legjobb a savanyításhoz

A legfontosabb a biztonság

Ha savanyúságot akarsz konzerválni, a legfontosabb, hogy az ecet savtartalma megfelelő legyen: az 5%-os savtartalom az ajánlott, hogy a kész savanyúság pH-értéke 4,6 alatt legyen. Az 5% alatti savasság vagy ecetsavtartalom nem biztonságos az élelmiszerek tartósításához, mivel akár botulizmushoz vagy más betegségekhez is vezethet. 

Ha gyors savanyúságot készítesz, a savasságot mindig szem előtt kell tartanod, hogy az ízek kiegyensúlyozottak legyenek. Hüvelykujjszabályként az 5-6% körüli savtartalommal rendelkező ecet ajánlott otthoni savanyításhoz.

Ha tehát betartod a biztonsági előírásokat, akkor bármilyen ecetet használhatsz? Lényegében igen. Azonban nagyobb sikert érhetsz el, ha az eljárásnak és az ízeknek megfelelő ecetet választasz.

A legjobb a hagyományos savanyításhoz: fehér ecet vagy almaecet

A savanykás és átlátszó fehér ecet nem véletlenül klasszikus, ha az ételek tartósításáról van szó. Általában nagy mennyiségű ecetre van szükség a gyümölcsök vagy zöldségek tartósításához, és a mezei ételecetnél olcsóbbat keresve sem találsz. Az 5%-os ecetsavtartalom ideális választás ilyenkor. Emellett tiszta színe megőrzi a savanyúságok - különösen a világosabb színű alapanyagok, például az uborka és a sárgarépa – élénk színét, klasszikus ízének köszönhetően pedig különböző fűszereket adhatsz hozzá, hogy még izgalmasabb ízprofil kerüljön a befőttesüvegbe.

Vegyes savanyúság házilag

Érdemes télre elrakni a nyár legjavát, például egy ilyen nagy üveg csalamádé formájában. A házi vegyes savanyúság házilag is elkészíthető, ráadásul egy borzasztóan egyszerű ...

Savanyított retek

A sokoldalú retek savanyúságként is szuperül teljesít, hiszen nemcsak az íze, hanem korallszínű külleme is meghozza bárki étvágyát. Ez a recept marad a hagyományos mustármagos-borsos ...

Az erjesztett almából készült, enyhén gyümölcsös almaecet egy másik gyakori választás. Az almaecetnek mélyebb íze van, ami nagyon jól használható a mártásokhoz, chutneykhoz és hasonló dolgokhoz. Kellemesen savanykás, kerek az íze, viszont a színe mindig egy kicsit zavarosabb lesz, mint a fehér eceté. Szóval ha a prezentálás is fontos, inkább a fehér ecet ajánlott.

A legjobb a hűtőszekrényben történő savanyításhoz: fehér balzsamecet, fehérbor- vagy rizsecet

Az a nagyszerű a hűtőszekrényben történő savanyításban, hogy a savasság visszavételével hagyhatod, hogy az alapanyag íze érvényesüljön, így nem csak a savanyú ropogást érezheted majd.

Mivel itt a biztonság nem szempont, bármilyen ecetet használhatsz, akár házi ecetet is, de az ízeket akkor is érdemes figyelembe venni.  

A fehér balzsamecetnek enyhén édes íze van, ami nagyon jól illik a gyors hűtős savanyúságokhoz. A gyümölcsös savanyúságok esetében a magasabb minőségű, különlegesebb ecetek is jó választást jelentenek, így például a fehérborecet vagy a fehér balzsamecet. Mivel ezekből úgysem készítesz óriási mennyiséget, így megérik a befektetést. A fehérborecet vagy akár a vörösborecet jól működik a vörös színű alapanyagokkal.

Az enyhe ízű, világos színű rizsecet egy másik nagyszerű opció, különösen, ha ázsiai ihletésű savanyúságot készítesz. Ne feledd, a rizsecet savtartalma széles skálán mozoghat, 3 és 7% között, ezért, ha nem a hűtőben savanyítasz, akkor legalább 5%-os savtartalommal kell rendelkeznie.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Forrásunk volt.


Még több konyhai trükk itt:

Legújabb receptek

Vaníliakrémes máktorta

Ez a torta pl. az ünnepi asztalon is megállja majd a helyét. A kevert tésztába került pl. egy kevés előzőleg megpörkölt mák, mert a mákos bejgli mellett szeretem egy-egy süteményben is ...

Egyszerű rongyos kifli

A „magyar croissant” néven is elhíresült rongyos kifli tulajdonképpen tényleg hasonlít néhány tulajdonságában a francia péksüteményre. Szerencsére csak a jobb jellemzőkön ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...