Kiderült a rizsről, hogy ugyanolyan rossz lehet a szívnek, mint a cukor

Rossz hír a rizsrajongóknak: kedvenc fehér köretünkről kiderült, majdnem annyira egészségtelen, mint a cukor.

Nincs igazság a Földön, az egyik legnépszerűbb köretről ugyanis kiderült, rendkívül egészségtelen a szívre. Egy új kutatás szerint a túl sok finomított gabona fogyasztása ugyanolyan káros lehet a szívre, mint a túl sok édesség.

A The New York Post egy, az irániak étkezési szokásait és egészségi állapotát összegző tanulmányra hivatkozik, melyből kiderült, hogy a finomított gabonafélék, köztük például a fehér rizs fogyasztásából eredhet a korai koszorúér-betegség.

Finom, de nem egészséges...

A kutatás mintegy 2500 emberből álló csoportot figyelt, akiknek egy része egészséges volt, másik része pedig koszorúér-betegséggel rendelkezett. Minden résztvevőnek részletesen be kellett számolnia az étkezési szokásairól, hogy a kutatók pontos képet kapjanak arról, milyen gyakran fogyasztanak teljes kiőrlésű és finomított gabonaféléket.

A kutatók megállapították, hogy a finomított gabonafélék nagyobb mértékű fogyasztása a korai koszorúér-betegség fokozott kockázatával, míg a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása a kockázat csökkenésével járt együtt.

Jerk csirkecombok

Karibi csirkecombok, amelynek nincs is igazi receptje, mindenhol máshogy készítik. A szegfűbors és a scotch bonnet nevű chilipaprika jellemzik főleg, de ha nem kapunk, a gyakoribb habaneroval ...

Kreol jambalaya

Már régóta ki szerettem volna próbálni a spanyol paella kreol vagy cajun párját, a jambalayát. Ezt andouille kolbásszal készítik. Andouille: eredetileg egy francia füstölt ...

A gabonaféléket akkor „finomítják", amikor lisztté vagy darává dolgozzák fel, ami finomabb textúrát és hosszabb eltarthatóságot biztosít, de néhány kulcsfontosságú tápanyagot kiiktat. A fehér rizs esetében bár a magas kalóriaérték megmarad, rost- és tápanyagtartalma alacsony, glikémiás indexe pedig magas lesz, így helyette a szakértők inkább a barna rizs fogyasztását javasolják.

Számos tényező játszik szerepet abban, hogy az emberek miért fogyasztanak több finomított, mint teljes kiőrlésű gabonát… A legfontosabb tényezők közé a gazdaság és a jövedelem, a munkahely, az oktatás, a kultúra, az életkor és más hasonló körülmények tartoznak

– mondta Dr. Mohammad Amin Khajavi Gaskarei, a tanulmány vezető szerzője.

Az olyan étrend, amely nagy mennyiségű egészségtelen és finomított gabonafélék fogyasztását tartalmazza, hasonlónak tekinthető a sok egészségtelen cukrot és olajat tartalmazó étrendhez – folytatta.

A barna rizs jóval egészségesebb fehér, finomított társánál

A finomított gabonaféléket a szervezet gyorsan lebontja, mivel megfosztották őket a rostoktól, így bár közvetlen fogyasztás után eltelve érezzük magunkat tőlük, hamar újra ránk törhet az éhségérzet, ráadásul vércukorszintünk is növekedésnek indulhat. Idővel a magas vércukorszint károsíthatja az ereket és a szívet irányító idegeket, és plakkok képződését okozhatja az artériák falában.

Az American College of Cardiology és az American Heart Association 2019-es jelentése a szívbetegségek kockázati tényezőinek csökkentése érdekében olyan étrendet javasol, amely a zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonafélék és halak fogyasztását hangsúlyozza.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...