Fedezd fel a skandináv konyhát!

Ha a skandináv konyháról hallunk, sokaknak a kék-sárga bútorbolt büféje, esetleg egy párolt lazac kaporszósszal jut eszébe. Pedig a skandináv konyha ennél sokkal többet tud!

Finn áfonyás pite

A világhódító olasz és kínai konyha mellett sok más nemzet konyhája is helyet kapott a „kedvenc idegen konyhák" versenyében – a világon bárhol járunk, thai, török, görög, arab, indiai, francia büfékbe-éttermekbe botlunk. De ha nem lenne a már említett svéd bútorbolt, azt sem tudnánk, mi fán terem a skandináv konyha. Hal, krumpli, kapor, áfonya – nehogy azt higgyük, hogy a skandináv konyha itt véget ér! Talán nem annyira színes, mint az olasz, nem olyan kifinomult, mint a francia, biztos, hogy nem olyan zsíros, mint az amerikai, de a modern konyha kívánalmainak nagyon is megfelel – nem véletlen, hogy az idei Bocuse d'Ore-on az első három dobogós a norvég, a svéd és a dán csapat lett. Valamit azért mégiscsak tudnak ott északon!

Ételek Amerika születésnapjára >>

Gravlax

Tradicionális svéd étel: a friss lazacot sóban-cukorban érlelik néhány napon át, mikor tálalásra kész, mustáros szósszal kínálják a hajszálvékonyra szelt nyers halat. Isteni. ...

Mégis, mi olyan jó bennük? Egyrészt, általában letisztult ízekkel dolgoznak – a skandináv konyha olyan, mint a svéd bútor – egyszerű, ízléses, kényelmes és praktikus. Egy adott étel általában egy ízre fókuszál, és az is marad a mérvadó. Ehhez azonban megpróbálják megkeresni a legkiválóbb alapanyagokat – amivel tulajdonképpen meg is ragadták a modern európai konyha esszenciáját. Így persze nem csoda, ha ilyen eredményeket érnek el... De haladjunk sorjában. A skandináv konyha fogalomba tartozó országok: Svédország, Norvégia, Finnország, Dánia és Izland. Mindegyik országnak megvan a maga különlegessége, jellegükben azonban erősen hasonlítanak. Történelmük során, bár voltak nehéz időszakaik, nem foglalta el őket senki több száz évre, így a külföldi konyhák behatása sem annyira jellemző. Az étkezési rend kialakulásában természetesen hatalmas szerepet játszott az országok földrajzi elhelyezkedése – a rövid, hűvös nyár és a hosszú, hideg tél, a viszonylag kevés termőföld, a vizekben és erdőkben gazdag területek miatt sajátos és jellegzetes konyhakultúra alakult ki északon.

A knédlihegyen túl >>

Északi-tengeri halleves

A Szakácsok Könyvében találtam rá erre a különleges levesre. Bármilyen tengeri halfilét tehetünk bele, minél többféle halból készítjük annál finomabb az íze. Jó hozzá a vörös ...

Norvég halleves

Édesanyámmal nemsokára megint 70 emberre kell főznünk. Tanakodtunk, mi lehetne a jó kis böjti menü - ekkor jutott eszébe, hogy Dédi (a nagymamája) milyen finom hallevest főzött anno. ...

Az étkezések általában erősen proteinorientáltak – húst esznek hússal, esetleg halat hallal. A tradicionális reggeli étel a teljes kiőrlésű, rozsból készült kenyér és tej volt, de ma már ők is szívesen fogyasztanak péksüteményt és müzlit ébredés után. Kávéban nem erősek, inkább tejes italokat, tejet, aludttejet kortyolnak valamilyen pékáruval a kiegészítő étkezéseknél, a fő étkezésekkor azonban a hús és a hal a domináns. Húsból a marha és a szárnyas mellett a vadhús fogyasztása kiemelkedő – mindegy, hogy rénszarvas, medve vagy nyúl, egy nagyobb svéd boltban mindet megtaláljuk. Mivel ezeknek az országoknak hatalmas területű a tengerpartjuk és sok az édesvízi tó, rengeteg hal és tengeri herkentyű kerül az asztalra. Szintén az erdők ajándéka a gomba – a skandináv országok gombás receptjeiből egy külön szakácskönyvet lehetne írni.

Kuba egzotikus ízei >>

A pékáruk általában nem búzalisztből készülnek, a fehér liszt a finomabb péksütemények alapja maradt, a mindennapi kenyér rozsból, hajdinából készül, sötét színű, és akár egy hétig is friss marad. Köretként általában burgonya jár, a kevés zöldség miatt nem a hússal együtt, inkább különálló salátaként fogyasztják. Rendkívül ízletes, ma nagyon trendinek számító köreteik vannak télálló gyökerekből – a sült cékla, sült gyökér vagy sült répa tökéletes kísérője egy ízletes, vastag rénszarvas-steaknek! A hagyományos kaporszószos főtt krumpli sem kötelező azonban – a svéd konyha egyik legjobb körete a keresztben bevagdosott, sütőben sült egész burgonya, a hasselback.

Különleges japán fogások >>

Lazac zöldségágyon

Ezt a könnyű és ízletes receptet egy finn családanyától tanultam el Finnországban. Náluk a hal mindennapos étel, otthon Magyarországon inkább ünnepi, különleges alkalmakkor kerül az ...

Hasselback burgonya

Szombat este készítettem el, a neten fedeztem fel a receptet, egyszerű és dekoratív vacsinak ígérkezett, amiről nem is gondoltam volna, hogy ennyire finom lesz! Mielőtt nekiálltam volna ...

Svéd gombasaláta

Ha lehetséges, még a mikrós túrótortánál is népszerűbb kelléke a családi összeröffenéseknek Szilvi nagynéném svéd gombasalátája. De valami elképesztően finom. Mikor ...

Karácsonyi lazac

Ne féljünk az elkészítésétől. A halat összerakni kb. 10 percet vesz igénybe, aztán már tolhatjuk is a sütöbe. Kimondottan az ünnepekre való. Főleg azoknak, akik nem akarnak órákat ...

A jövő héten még több érdekességet tudhattok meg a skandináv konyháról!

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...