A fasírtos szendvics sok szép emlékért felel: hosszas vonatutak, izgulós sulinapok, majd nyáron, az iskola végeztével a kirándulásokon, hegytetőn és vízparton szalvétából kicsomagolt laktató uzsonnák, és még sorolhatnánk. Szerencsére népszerűsége a mai napig kitart, ami nem is csoda, hiszen tápláló, viszonylag költséghatékony és mindenki által szeretett étel a fasírtos szendvics. Vigyük most nyáron a strandra, még talán jobb is lesz, mint a lángos.
Régi idők „hamburgere”
Strandkaját nem csak venni lehet, hanem vinni is! Oké, sokkal kényelmesebb beállni a büfésorba, és csak rábökni egy hekkre, mellé kenyeret és koviubit kérni, aztán meg is van az ebéd, mint otthon összerakni, becsomagolni és magunkkal szállítani.
Ennek ellenére mégis jobb megoldás, hogy ha nincs bejáratott standunk, mert így nehezebb lukra futni, na meg arról se feledkezzünk meg, hogy egy valag pénzt spórolhatunk.
Emlékszem még az előző este jégbe hűtött ásványvizekre, amit aztán jégakkunak használtunk, és ahogy olvadt, úgy szép lassan megittuk. Na meg a zsemlékre, amiket tizenszámra gyártottunk, hogy jusson bőven mindenkinek. A nagymamám mindig rakott be gyümölcsöt is: a jó hideg görögdinnyéből piszkáltuk ki kiskéssel a magokat, vagy éppen a hűtőtáskában zötykölődött, megnyomott barackok leve csurgott végig a karunkon, és szaladtunk le a plédről, nehogy arra folyjon.
Készíts te is fasírtos szendvicset!
Hozzávalók a fasírthoz: 2 db zsemle, .5 dl tej, 1 közepes db vöröshagyma, 3 ek napraforgó olaj (a hagyma dinszteléséhez), 500 g darált sertéshús, 3 gerezd fokhagyma, 1 tk só, bors ízlés szerint, 0.5 kávéskanál köménymag, 1 db tojás, 1 ek fűszerpaprika, 1 teáskanál füstölt pirospaprika, 150 g zsemlemorzsa, 7 dl napraforgó olaj
Hozzávalók a szendvicsek összeállításához: 4 db zsemle, 100 g madársaláta, 6 közepes db csemegeuborka, 4 teáskanál mustár
A vöröshagymát apró kockára vágjuk, majd egy serpenyőben felhevítjük az olajat, és alacsony lángon megdinszteljük rajta. A zsemléket összevágjuk és beáztatjuk a tejbe.
A darált húshoz hozzáadjuk a fokhagymát, valamint sóval, borssal és őrölt köménymaggal ízesítjük. Hozzáütünk egy darab tojást. Ha a hagyma elkészült, akkor rákanalazzuk a kétféle pirospaprikát, lehúzzuk a tűzről, és elkeverjük a hagymával. Ezután a húshoz adjuk.
Jó alaposan kikeverjük a fasírtmasszát, majd vizes kézzel gombócokat formázunk belőlük, meghempergetjük zsemlemorzsában, és forró olajban aranybarnára sütjük őket.
A zsemléket félbevágjuk, az aljára teszünk egy adag salátát, erre jön rá a langyos fasírt, majd a felszeletelt uborka, végül a tetejét megkenjük mustárral, és már csomagolhatjuk is!
Írta: Kárai Dávid
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Nyári receptek, finomságok, ötletek: