Fasírt, ahogy a szomszédoknál készül

Ha nyár, akkor grill, ha pedig grill, akkor balkáni fasírtok sokasága! Köfte, mics, mititei, plejskavica, kebab - költöztesd a Balkánt a kertedbe!

Ha az amerikai konyháról kérdeznek, általában azt szoktam mondani, hogy az rájuk a legjellemzőbb, hogy amint kisüt a nap, már mennek is a kertbe izzítani az UFO-grillt. Nos, ugyanez az állítás a románokra is igaz. Soha nem fogom elfelejteni, mikor Dani barátommal az amúgy fürdésre totál alkalmatlan Bözödi-tó mellett túráztunk: minden román családhoz két dolog tartozott, A) egy hordozható grill, és B) földbe ásott, és paravánnal diszkréten eltakart mellékhelyiség. Szóval a 'mindenhol grillezünk' rájuk is bőven igaz, még akkor is, ha az amerikai kertvárosok rendezett plasztikvilága mellett kicsit Kusturicásan hat az egész - valószínűleg pont ezért is éreztem sokkal szerethetőbbnek.

A mics receptjét itt találjátok

Az egész grillezés dolog amúgy nyilván nem csak Romániában dívik - az egész Balkánon divat évszázadok óta. A különböző fűszeres, darált húsok egyenes ági rokonai a mi zsömlébe dugott, uborkával kínált fasírtunknak, és ha a fűszerezést meg elkészítéssel járó bonyodalmakat nézzük, akkor a mi változatunk az egyik legmacerásabb a felhozatalból. A Balkánon nem szórakoznak hagymaaprítással, fűszerpaprikával, tojással, áztatott kenyérrel - egyszerűen csak megfűszerezik a krémesre darált húsokat, és már mehetnek is a faszénre. Hogy mennyivel jobb ízük lesz, mint az olajban tocsogó fasírtnak...

A mics receptjéért ide kattints

Hogy milyen az autentikus mics, plejskavica, kebab vagy köfte receptje, azt sajnos nem tudom - vigasztal némileg, hogy senki nem tudja. Az alaprecept leginkább aszerint változik, hogy milyen vallású népek laknak milyen földrajzi körülmények között, mennyire kifinomult a konyhájuk, és mennyi pénzük volt a történelem során. A horvátoknál csevapcsicsának hívják azt, amit a románoknál micsnek vagy mititei-nek, és mivel két olyan országról beszélünk, ahol a lakosság nagy része keresztény, a sertéshús bőven belefér a grillre tett rudakba. Olyan vallásilag kevert - vagy legalábbis, valaha kevert - országokban, mint Szerbia, már ritkábban kerül bele sertés, a muzulmán többségű helyeken pedig marha, birka, bárány vagy juhhús keveréke adja az összetevőket.

A mics receptjéért ide kattints!

A fűszerezés is leginkább attól függ, mennyire haladt a polgárosodás az adott területen - a libanoni, arab és török verziókba sokszor kerül kardamom, koriander és más, drágább, keleti fűszer, míg az olyan ex-pásztornépek, mint az albánok vagy románok inkább csak szódabikarbónával, sóval, borssal, fokhagymával keverik. Hogy mi hogy készítjük, teljességgel tőlünk függ. Én most a legegyszerűbb alapreceptet hoztam, hogy meghozza a kedveteket a kerti grillezéshez - sok hagymával, ajvárral, lapos pitával és egy kis balkáni savanyúsággal egyszerűen mennyei!

Ez is érdekelhet!

Főzz pásztortarhonyát a szabadban!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...