Farsangra pánkó, siska, pampuska

Melyik puskát lehet megenni? Ez a találós kérdés járja nálunk a „Melyik ló tud repülni?” mintájára. A válasz az utóbbira holló, az előbbire pedig: pampuska.

Kicsit nehezebb találós kérdést fabrikálni a pánkóra, ahogy a székelyeknél nevezik a fánkot. Mert ugye világos, hogy nem másról, mint a fánkról, most aktuálisan a farsangi fánkról van szó. A többi névváltozat is jócskán okozhat fejtörést, ha nyelvi játékra vállalkozunk – íme, a választék: huppancs, krepli, siska. A pampuska talán a legismertebb, köszönhetően Mikszáth Kálmánnak is, hiszen műveiben többször előfordul, mert hogy palócföldön a pampuska dívik.

A pánkó hangzása hasonlít leginkább a fánkéra, nem véletlenül, mivel mindkét szó erdélyi-szász eredetű. De hogy a baranyai huppancs, a borsodi krepli, a felvidéki siska és a pampuska ősszava mi lehetett, bizony nem tudom. Nem is ez a lényeg, hanem hogy eljött a fánkok, és ezzel együtt a farsang ideje.

Ezeket olvastad már?

Többen többféleképp magyarázzák a farsang és a fánk közötti kapcsolatot, van, aki francia, van, aki német vagy osztrák származását fogadja el hitelesnek. Van, aki a fánknak mágikus erőt tulajdonít, és van, aki nem, van, aki fánkkal raktároz energiát a böjti napokra, és van, aki nem. Egy azonban biztos: alig akad valaki, aki ellenállna egy finom kelt szalagos, csöröge- vagy akár krumplis fánknak.

Be is fejezem az írást, mert fánkot ígértem az unokáimnak, vagyis pampuskát, ideje összeállítanom hozzá a tésztát. Anyukám fánkja mindig hibátlanra sikeredett, és hogy mi volt a titka? Sokszor eszembe jut, ahogyan puha, meleg kezébe fogta az én mindig hideg kezemet, és ezt mondta: mindenki a saját receptjét tartja jónak, és ez így is van rendjén. Amit te tudsz hozzáadni, hogy nagyon jól kidolgozod a tésztát, és hogy figyelsz rá, hogy ne legyen hideg a liszt meg a tojás – és a kezed.

Frappe - olasz csörögefánk

Január 6-án, vízkeresztkor elkezdődött a farsangi időszak, ami egészen hamvazószerdáig tart, amikor is kezdhetünk böjtölni a nyaralásra is gondolva. Addig viszont nyugodt lelkiismerettel ...

Spanyol fahéjas fánk - Churros

Délutáni finomságnak készítettük a gyerekekkel. Alakjuk ennek köszönhetően kicsit eltér a szokásostól, mert a fiúk kérésére nem kisebb és tömzsibb csíkokat nyomkodtunk a ...

Ez az én útravalóm fánkügyben. És most megyek, megmelengetem a kezem.

Mari nagyi

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...