Ilyen gyakran kellene kimosnod a farmernadrágokat

Valószínűleg kevés ember van, akinek ne bújna meg a szekrényében egy farmernadrág. Legyen annak bármilyen színe és vastagsága, a nadrágok mosása különös téma, a legtöbb ruhaneművel ellentétben ugyanis nem ajánlott túl gyakran mosni.

A farmernadrágok története kevésbé ismert, ám annál érdekesebb. 1870-ben eredetileg egy favágónak készítette el egy Jacob Davis nevű szabómester a fehér vitorlavászonból és kékre festett vászonból szőtt, szegecsekkel megerősített nadrágot, a szövetet gyártó Levi Strauss azonban a szabómesterrel társulva 1873-ra már szabadalmaztatta is a nadrágot, amely sokáig a munkások kedvenc viselete, később pedig igazi alapdarab lett a világ egész lakosságának ruhásszekrényében.

A farmert azért érdemes mosáskor kifordítani, mert így kevésbé fakul ki a színe az anyagnak

A jó farmer strapabíró anyaggal rendelkezik, egy igazán gondosan előállított denim szövetből készült nadrág vagy kabát akár évtizedeken át is öröklődhet a családban, feltéve, hogy a textília nincsen túlhasználva. Mint ahogy minden festett ruhadarab, úgy a farmernadrág is fokozatosan veszít a színéből, nem mindegy azonban, milyen gyakorisággal tesszük be a mosógépbe.

A jó farmer nem koszolódik könnyen, állítják az Albertai Egyetem mikrobiológus kutatói is, akik arra a következtetésre jutottak, hogy a nadrágok 15 hónap alatt ugyanannyira lesznek koszosak, mint 13 nap elteltével, ezek az adatok pedig nem egy vitrinben, minden külső tényezőtől elzárt nadrágra érvényesek, hanem az olyan farmerokra, melyeket az ember napi szinten használ

– derül ki a Femina cikkéből.

A konklúzió

Az igazi farmernadrág tehát – ha nem munkaruhaként használjuk, vagy esszük, isszuk le – nem lesz egykönnyen piszkos, az amerikai Cleaning Institute szakértői szerint azonban, hogy a nadrágon megtapadó kórokozók terjedését megállítsuk, a nadrágot átlagosan három viselés után érdemes kimosni.

Az sem mindegy, hogyan mossuk a farmert. Mosógépben lehetőleg ne rakjunk mellé más anyagból készült ruhákat, kerüljük a magas hőfokot is (maximum 30°C ajánlott). A nadrágot fordítsuk ki mosás előtt, a cipzáros részeket húzzuk fel (így a kis cipzárfogak biztosan nem fogják kiszakítani a textíliákat), használjunk színkímélő funkciót, a szárítógép használatát pedig mellőzzük.

Forrásunk volt.


Ezeket is olvasd el!

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...