A farmernadrágok története kevésbé ismert, ám annál érdekesebb. 1870-ben eredetileg egy favágónak készítette el egy Jacob Davis nevű szabómester a fehér vitorlavászonból és kékre festett vászonból szőtt, szegecsekkel megerősített nadrágot, a szövetet gyártó Levi Strauss azonban a szabómesterrel társulva 1873-ra már szabadalmaztatta is a nadrágot, amely sokáig a munkások kedvenc viselete, később pedig igazi alapdarab lett a világ egész lakosságának ruhásszekrényében.
A jó farmer strapabíró anyaggal rendelkezik, egy igazán gondosan előállított denim szövetből készült nadrág vagy kabát akár évtizedeken át is öröklődhet a családban, feltéve, hogy a textília nincsen túlhasználva. Mint ahogy minden festett ruhadarab, úgy a farmernadrág is fokozatosan veszít a színéből, nem mindegy azonban, milyen gyakorisággal tesszük be a mosógépbe.
A jó farmer nem koszolódik könnyen, állítják az Albertai Egyetem mikrobiológus kutatói is, akik arra a következtetésre jutottak, hogy a nadrágok 15 hónap alatt ugyanannyira lesznek koszosak, mint 13 nap elteltével, ezek az adatok pedig nem egy vitrinben, minden külső tényezőtől elzárt nadrágra érvényesek, hanem az olyan farmerokra, melyeket az ember napi szinten használ
– derül ki a Femina cikkéből.
A konklúzió
Az igazi farmernadrág tehát – ha nem munkaruhaként használjuk, vagy esszük, isszuk le – nem lesz egykönnyen piszkos, az amerikai Cleaning Institute szakértői szerint azonban, hogy a nadrágon megtapadó kórokozók terjedését megállítsuk, a nadrágot átlagosan három viselés után érdemes kimosni.
Az sem mindegy, hogyan mossuk a farmert. Mosógépben lehetőleg ne rakjunk mellé más anyagból készült ruhákat, kerüljük a magas hőfokot is (maximum 30°C ajánlott). A nadrágot fordítsuk ki mosás előtt, a cipzáros részeket húzzuk fel (így a kis cipzárfogak biztosan nem fogják kiszakítani a textíliákat), használjunk színkímélő funkciót, a szárítógép használatát pedig mellőzzük.
Ezeket is olvasd el!