Ilyen gyakran kellene kimosnod a farmernadrágokat

Valószínűleg kevés ember van, akinek ne bújna meg a szekrényében egy farmernadrág. Legyen annak bármilyen színe és vastagsága, a nadrágok mosása különös téma, a legtöbb ruhaneművel ellentétben ugyanis nem ajánlott túl gyakran mosni.

A farmernadrágok története kevésbé ismert, ám annál érdekesebb. 1870-ben eredetileg egy favágónak készítette el egy Jacob Davis nevű szabómester a fehér vitorlavászonból és kékre festett vászonból szőtt, szegecsekkel megerősített nadrágot, a szövetet gyártó Levi Strauss azonban a szabómesterrel társulva 1873-ra már szabadalmaztatta is a nadrágot, amely sokáig a munkások kedvenc viselete, később pedig igazi alapdarab lett a világ egész lakosságának ruhásszekrényében.

A farmert azért érdemes mosáskor kifordítani, mert így kevésbé fakul ki a színe az anyagnak

A jó farmer strapabíró anyaggal rendelkezik, egy igazán gondosan előállított denim szövetből készült nadrág vagy kabát akár évtizedeken át is öröklődhet a családban, feltéve, hogy a textília nincsen túlhasználva. Mint ahogy minden festett ruhadarab, úgy a farmernadrág is fokozatosan veszít a színéből, nem mindegy azonban, milyen gyakorisággal tesszük be a mosógépbe.

A jó farmer nem koszolódik könnyen, állítják az Albertai Egyetem mikrobiológus kutatói is, akik arra a következtetésre jutottak, hogy a nadrágok 15 hónap alatt ugyanannyira lesznek koszosak, mint 13 nap elteltével, ezek az adatok pedig nem egy vitrinben, minden külső tényezőtől elzárt nadrágra érvényesek, hanem az olyan farmerokra, melyeket az ember napi szinten használ

– derül ki a Femina cikkéből.

A konklúzió

Az igazi farmernadrág tehát – ha nem munkaruhaként használjuk, vagy esszük, isszuk le – nem lesz egykönnyen piszkos, az amerikai Cleaning Institute szakértői szerint azonban, hogy a nadrágon megtapadó kórokozók terjedését megállítsuk, a nadrágot átlagosan három viselés után érdemes kimosni.

Az sem mindegy, hogyan mossuk a farmert. Mosógépben lehetőleg ne rakjunk mellé más anyagból készült ruhákat, kerüljük a magas hőfokot is (maximum 30°C ajánlott). A nadrágot fordítsuk ki mosás előtt, a cipzáros részeket húzzuk fel (így a kis cipzárfogak biztosan nem fogják kiszakítani a textíliákat), használjunk színkímélő funkciót, a szárítógép használatát pedig mellőzzük.

Forrásunk volt.


Ezeket is olvasd el!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...