A fáradt zöldség is zöldség: csak azért, mert már nem a legfrissebb a vásárfia, és eltöltött néhány napot a konyhapulton, még nem ad okot arra, hogy rögtön kidobjuk. Csökkentsünk az élelmiszerpazarlásunk mértékén, és mentsük meg azokat a fáradt zöldségeket, amelyek még menthetők. A jutalmunk egy csokor ízletes fogás lesz, amihez még vásárolni is alig kell.
Nézd meg galériánkban a fáradt zöldségek megmentésének módjait:
4 mód, ha felhasználnád a megfáradt zöldségeket
Krémleves
Az öreg gyökérzöldségek állaga már nem a legjobb: mivel nem harsanósak, ressek, nyersen (pl. salátában) nem szívesen esszük őket. Gyakran annyira elernyednek, hogy a hámozásuk és szeletelésük is nehéz. Süssük meg őket sütőben (héjastul, alufóliában), utána könnyebben lejön a héjuk. Utána dolgozzuk teljesen simára némi alaplével, tejszínnel, fűszerekkel. Természetesen működhet sült karfiollal, brokkolival is (ahhoz nem kell fólia).
Gyors savanyúság
Az olyan zöldségek, mint a káposzta, kelkáposzta, TV paprika, kelbimbó nem alkalmasak krémleves vagy tésztaszószok készítésére. Ezekből (és bármilyen más zöldségből) csinálhatunk gyors savanyúságot: 1:1 arányban keverjünk össze ecetet és vizet, ízesítsük cukorral és sóval, majd öntsük rá a vékonyra szelt vagy kisebb darabokra aprított zöldségre. Hagyjuk állni, majd fogyasszuk szendvicsekben, salátákban, sült húsok és egytálételek mellé.
Néhány recept a maradékmentéshez:
Legegyszerűbb brokkolikrémleves
Ez a brokkolileves egyszerű, finom és gyorsan elkészíthető. Tökéletes egy borús, esős napra, de kellemes nyári ebédnek is pazar. Krémes és sűrű, ugyanakkor könnyű és tápláló. ...
Cacio e pepe burgonyagratin
Krémes, borsos és sajtos - nagyjából ez a 3 fő jellemzője a Cacio e Pepé-nek. A sós parmezán és a frissen őrölt fekete bors kombinációja a pirult tetejű, ropogós burgonyával új ...
A rózsaszín tészta, avagy a céklakrémes penne
Egy nagyon színes, nagyon különleges ízvilágú tészta receptjét láthatjuk. Egyszerű, egészséges, allergénmentesen elkészíthető fogás.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeket a konyhai tippeket is fogadd meg: