A fánk sósan is jó!

A farsang főszereplője a fánk. Ki a csörögére, ki a klasszikusra, ki a külföldi fánkokra szavaz. Ha pedig nem vagyunk édesszájúak, akkor a sós változattal ünnepelhetjük a farsangot.

Bármilyen furcsa, nem mindenki rajong a lekváros vagy csokis farsangi fánkért, sem a porcukorral megszórt roppanós forgácsfánkért. A farsangi lakomák az évszakhoz illően amúgy is nehezek és zsírosak, sokan nem bírnak még desszertnek is egy bő olajban sült fánkot benyelni. Egy fánk pedig amúgy sem fánk. Mit tegyünk, ha fánkoznánk, de nem a hagyományos formában?

Megy a levesbe!

Sok leves kitűnő kísérője lehet egy sós fánk. A könnyebb levesek, mint a hagyma, gomba vagy brokkoli, elbírják a nehezebb krumplis fánkokat, míg a nehezebb krémlevesek mellé egy könnyű sajtos kísérőt válasszunk! Kiválthatjuk vele a sajtos pirítóst, a kenyérchipset, a krutont, de természetesen a sima kenyeret is. Így nemcsak a fánkevés van kipipálva, de minden valószínűség szerint a második fogást is megspórolhatjuk, és desszertnek is elég lesz egy könnyű gyümölcskrém.

Fánkok a nagyvilágból >>

Póréhagyma leves sonkás pitével

A rossz napok után végre újra napsütésre ébredtünk. A mai nap kertészkedéssel, házkörüli munkákkal telik, így egy gyorsan elkészíthető, könnyű, de mégis laktató ebéddel ...

Francia hagymaleves 2. - Smithéknél

Mivel éppen a 100. receptünknél tartunk, úgy gondoltuk, megosztjuk Veletek a "mi" hagymalevesünket. Tudjuk, több is van már fenn az oldalon, de ennek a változatnak van egy kis apropója. ...

Főfogás fánkból

Ha nem ettük magunkat tele levessel, akkor jöhet egy laktatóbb főfogás. A sós fánkok egy-egy szaftosabb hús vagy pörkölt mellé tökéletesen illenek. Rusztikus, nehezebb fogások mellé krumplifánk vagy lángos, egy könnyebb hal mellé pedig valamilyen krémmel töltött, könnyű fánkocska passzol. Ha nem akarunk a hússal külön bíbelődni, némi sonkával vagy kolbásszal felturbózva, tejföllel tálalva isteni főfogást tálalhatunk fel. Arról nem is beszélve, milyen finom tud lenne egy téli zöldségből készült fánk magában is.

Rokfortos sajtfánkocskák >>

Kukoricás-sajtos fánkok

Egy nagyon kedves, régi kolléganőm hozott mindig ebből a finomságból. Én is elkészítettem otthon, és azóta az egész családunk kedvence lett.

Az én strudlim

Édesapám egy kis nyírségi falucskából származott, és került el az ország másik szegletébe. Így apai nagyszüleinket évente egy alkalommal, összesen két hétre láthattuk, amikor ...

Tyúkláb

Édesanyám receptes füzetében találtam. Meleg időben nem ajánlom sütni..:-)

Sonkás fánk áfonyás tormahabbal

Receptünket a Kalocsai Paprika Zrt. receptversenyére 2009-ben írtuk. A recept megjelent a "Kalocsai, ahogy Én szeretem szakácskönyv " 8. oldalán. Recept fotó: Hajdrák Tímea

Tapas-d be a szád!

Végül pedig azok kedvére szeretnénk tenni, akik farsangkor inkább a finom borokat és jófajta párlatokat részesíti előnyben. Igazi téli borkorcsolya lehet néhány sós fánkfalat. A lehetőségek tárháza végtelen: a sós mini képviselőfánk, kapros-túrós vagy szalonnás burgonyafánk mellett nem kell a félnünk, hogy becsípünk. Ha pedig partira készülünk, a legegyszerűbb sós fánkból is változatos büfét varázsolhatunk, ha kaviárral, lazaccal, zöldségpürével vagy körözöttel tálaljuk a farsangi kedvenceket.

Még több sós fánk itt >>

Iluska féle burgonyafánk

Sokszor elkészítem a burgonyafánkot, mikor már elegünk van a húsból.Szerencsére mindenki szereti a családban. Én chilis szósszal szoktam, a lányom ketchuppal fogyasztja....  

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...