Csöröge, szalagos, képviselő – és ezek csak a nálunk népszerű variációk. A fánk az egyik legnépszerűbb olajban sült édesség a világon, amely szinte bármilyen formát ölthet, és végtelen ízesítéssel készíthető el, és ahány nemzet, annyi változat. Farsang közeledtével a legnépszerűbbeket gyűjtöttük össze.
Sfenj, a marokkói
Ezt a bő olajban sült szivacsos tésztakarikát általában csak úgy magában, esetleg mézzel vagy cukorral fogyasztják Afrikában. Főként Marokkóban, Algériába, Tunéziában és Líbiában találkozhatsz az utcán friss sfejnt kínáló árusokkal. Általában délután fogyasztják a finomságot egy pohár mentatea vagy arab kávé társaságában.
Balushahi, az indiai
A balushahi vagy badusha egy tradicionális indiai desszert, amit esküvőkön és ünnepségeken szolgálnak fel. Nagyon édes és ropogós kívül, míg a belseje krémesen puha. Az elkészítése türelmet igényel, de megéri az erőfeszítéseket. A tésztához lisztet, ghee-t, joghurtot, sót, szódabikarbónát és jéghideg vizet használnak, majd a kis gombócokat a sütés után cukorszirupban áztatják néhány órán keresztül, végül pisztáciával, kardamommal és sáfránnyal díszítik.
Donat Kentag, az indonéz
Ezek a fánkok nagyon hasonlítanak a tradicionális amerikai fánkokra, de a legfőbb különbség, hogy ezek krumpliból készülnek. Ahelyett, hogy csak lisztet használnának, a donat kentag vagy spudnut készítésénél összetört krumplit vagy krumplikeményítőt kevernek a tésztába. Kelet-Ázsiában ube-t (lila yam) és édesburgonyát is használnak erre a célra. A Golden Cristal Ube nevű édesség pezsgővel töltve, és 24 karátos arannyal díszítve a világ legdrágább fánkja, 100 dollárt kóstál egyetlen darab belőle!
Sufganiyah, az izraeli
Ezek a lekváros fánkok nagyon hasonlítanak a lengyel ponchikra vagy a német Berlinerre. A sufganiyah (többesszáma: sufganiyot) Izraelben egy nagy, felhőszerű tésztagolyó, amit Hanukakor fogyasztanak. A hagyománynak egy legenda az alapja, amely szerint a Szentély ostrománál az egy napra elegendő olaj nyolc napig égett a menórán.
Tradicionálisan valamilyen vörös lekvárral, így eperrel vagy málnával töltik meg, a tetejére pedig porcukrot szórnak, de léteznek más variációk is, így csokoládéval, citromkrémmel és más finomságokkal is megtöltik.
Buñuelos, a filippinó
A buñuelos (vagy bunwlos) egy kisütött tésztagolyó, amely eredetileg Spanyolországból származik, ma pedig előszeretettel készítik Latin-Amerikában, egy kicsit átalakítva. Búzaalapú tésztát használnak élesztővel vagy anélkül, és gyakran ánizzsal fűszerezik. Lehet gömböc vagy kilapított tányér, esetleg henger alakja a fánknak, amit aztán egyesével kisütnek kókuszolajon, és cukorral szórnak meg. A különböző változatokban szerepel rizsliszt és összetört banán is a liszthez keverve.
Churros, a spanyol
Talán a másik legismertebb fánk a klasszikus amerikai mellett a nem is fánk kinézetű spanyol churros - aminek magyar változata a tolófánk. A tésztáját tekintve nincs semmi extra a Spanyolországban, Mexikóban és Latin-Amerikában népszerű churrosban, egyszerűen vízből, cukorból, vajból, sóból és tojásból áll, inkább a formája teszi jellegzetesen felismerhetővé. Amikor kisültek, a szálakat egyszerűen cukorba és fahéjba forgatják, majd olvasztott csokoládéba mártják.
Lokma, a török
A lokma a török gasztronómia egyik tradicionális desszertje, de különböző változatai megtalálhatóak a Közel-Keleten, Görögországban és a Balkánon. Kívül aranyló és ropogós, belül pedig szinte folyik. Az elkészítése relatíve könnyű, mert nem kell sokáig állni hagyni, és a forma miatt sem kell aggódni. A kerek gombócokat olajban kisütik, majd egy cukorból és citromléből álló szirupba áztatják. Utána diót, pisztáciát és szezámmagot szórnak rá, majd melegen tálalják.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Minden, ami FÁNK: