Így készül mindenki kedvenc fánkja, a csodálatos APÁCAFINGOCSKA

Apácafingocska nevű fánkunknak sokan csodájára jártak már, a farsangi időszakban pedig arra biztatunk titeket, készítsétek el ezt a remek kis desszertet.

Az apácafingocska egy igazán egyszerű égetett tésztás fánkféle, neve pedig korántsem a Nosalty szerkesztőinek és szakácsainak találmánya. Az angoloknál már egy 1856-os szakácskönyvben is szerepelt 'nun's puffs' néven, de a franciáknál (pets-de-nonne), a németeknél (Nonnenfürzle) és a katalánoknál (pet de monja) néven ismerik – mind hasonló jelentéssel bír. Ezt a könnyed fánkot sokan krémmel töltik meg, mások pedig magában tálalják. Mi most egy narancsos ízesítésű, "natúrabb" apácafingocskát mutatunk, amelyhez egy krémes mártogatós is dukál!

Hozzávalók a fánkhoz: 2 dl tej, 35 ml narancsvirágvíz (Nem baj, ha nincs belőle a sarki közértben, nélküle is nagyon finom lesz!) , 5 evőkanál cukor, 120 g vaj, 1 narancsból nyert narancshéj, 150 g finomliszt, 4 db tojás, 5 dl napraforgó olaj

A krémhez készíts elő 2.5 dl habtejszínt, 3 evőkanálnyi narancslekvárt és 1 evőkanál porcukrot

Elkészítés: Egy kisebb lábosba öntjük a tejet és a narancsvirágvizet. Hozzáadjuk a cukrot, a felkockázott vajat, valamint a lereszelt narancshéjat.

Az egészet összemelegítjük, majd mielőtt felforrna, levesszük alatta a lángot. Hozzáadjuk a lisztet, és alaposan elkeverjük - akkor jó, ha a tészta egy nagy gombóccá összeállt, ami tapadásmentesen elválik az edény falától.

Lehúzzuk az edényt a tűzhelyről, pár percet hűlni hagyjuk, majd kézi habverő segítségével egyesével hozzákeverjük a tojásokat.

Egy nagy lábasban felhevítjük az olajat, a tésztát pedig két kiskanál segítségével beleszaggatjuk. Diónál kisebb fánkokat szaggassunk, és süssük őket mindenütt aranybarnára. A kész fánkocskákat konyhai törlővel bélelt tálba rakjuk, és leitatjuk róluk a feles olajat.

A habtejszínt felverjük, hozzákanalazzuk a narancslekvárt, és óvatosan elkeverjük.
Az apácafingocskákat megszórjuk porcukorral, és a narancsos tejszínhabbal tálaljuk.

Ugye milyen egyszerű? Ha már korábban is készítettél égetett tésztát, egészen biztosan nem lesz nehéz dolgod, ha viszont még nem vagy gyakorlott benne, azt ajánljuk, hogy kisebb lángon, óvatos, körkörös mozdulatokkal keverd a tésztát addig, míg enyhén meg nem pirul.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


További receptek, amiket érdemes elkészítened:

Címlapról ajánljuk

További cikkek