Ha egyedi ízű, krémesen sós mártogatósra vágysz, ne keress tovább – 6-féle ízben kóstoltuk a Fanan márka hummuszait

Kevés olyan sokoldalú sós mártogatós létezik a világon, mint az extrán krémes állagú, tökéletesen fűszerezett hummusz. A ropogós sárgarépától kezdve a puha pitatöredéken át egészen a szaftos grillkolbászig mindenféle földi jóval kombinálhatod a Fanan hummuszt, aminek most mind a 6-féle ízváltozatát leteszteltük!

A csicseriborsóból, szezámpasztából, olívaolajból, citromléből és fokhagymából készített hummus vagy hummusz egy krémállagú közel-keleti sós krém, amely mára az egész világot meghódította, illetve az egészségtudatos táplálkozás egyik legfontosabb szimbóluma lett. Nem véletlenül, hiszen a hummusz nagyon gazdag Ómega-3 zsírsavakban, kalciumban, magnéziumban, vasban és cinkben, valamint a B-vitamin legtöbb fajtája is megtalálható benne.

Az általunk letesztelt 6-féle ízesítés / Fotók: Lakos Benedek / Nosalty

Bár elkészítése nem túl ördöngös feladat, azért mégsem olyan egyszerű elsőre összehozni a hummusz jellegzetesen krémes, selymes textúráját, amit általában csak sok-sok gyakorlással és kísérletezéssel lehet megvalósítani. És természetesen az ízesítésre is nagyon oda kell figyelni. Ám, a mai rohanó világban nem mindenkinek van arra elegendő ideje, hogy otthon tökéletesítse a hummusz receptjét.

Ebben a helyzetben jelentenek tökéletes megoldást a Fanan hummuszai, amelyekről nyugodtan kijelenthetjük, hogy a házi készítésű verzió legfinomabb bolti kihívói.

Az egyik legsokoldalúbb dip a világon / Fotók: Lakos Benedek / Nosalty

Mint az összes korábbi tesztünknél, most is az íz volt az elsődleges szempontunk a kóstolás során. Ezenfelül figyelembe vettük a hummusz állagát, a csomagolást és a tálalást is.

A tesztet természetesen az ízlésesen fűszerezett, kenhető krémállagú natúr humusszal kezdtük, amely manapság már igazi klasszikusnak számít. Úgy is mondhatjuk, hogy a hummuszrajongóknak sosem hiányozhat a bevásárlókosarából. Az említett natúr dip több mint 50%-ban friss csicseriborsóból készül, ezért nem is kérdés, hogy egy igazán autentikus termékről van szó. Ezt a felvetésünket már igazolja is az első falat, az állag kitűnően selymes, az íz korántsem tolakodó fűszerezésű. Sőt, nemcsak az ízlelőbimbókat kényezteti, hanem a szemeket is, hiszen az emlékezetes tálalásért a kevés pergetett illatos piros paprika felel, amely a krém tetején található. És hogy mihez ajánljuk a natúr hummuszt?

Szerintünk még egy kis darab kiflicsücsköt is képes teljesen feldobni ez a krém.

A nagy klasszikus natúr verzió / Fotók: Lakos Benedek / Nosalty

Szerencsére a Fanan azokról sem feledkezett el, akik nem elégszenek meg a natúr krémmel, így a cég megalkotott további 5 különleges ízvilágú hummuszt is. Ezek közé tartozik a wasabis, a chilis, a csípős, a currys és az olívás. Mi pontosan ebben a sorrendben kóstoltuk végig őket.

Íme a japán vizitormával fűszerezett frissítő, zöld krémtenger / Fotók: Lakos Benedek / Nosalty

Lehetséges, hogy a wasabi feliratú hummuszkrém első ránézésre elbizonytalanítja a csípős ételeket kerülő embereket, ám a Fanan dipjéből pont annyira érezhető ki a japán vízitorma pikánssága, amennyire az szükséges. Textúrája rendkívül krémes és bársonyos, ízvilágában pedig remekül hozza a reszelt tormaport, a friss mustárt és a vérpezsdítő wasabit. Mi elsősorban szendvicsekbe, felvágottak alá tennénk ebből a különleges krémből.

A vörös ízoázis színéről a fűszeres, paprikás szószkeverék gondoskodik / Fotók: Lakos Benedek / Nosalty

A következő tesztalanyunk a chilis hummuszkrém volt, amely a csípősebb ételek kedvelőinek favoritja lesz. Ettől függetlenül bárki kipróbálhatja, mivel a chilis hummusz natúr csicseriborsókrém-ágyon helyezkedik el, így erősségéről ízlés szerint lehet gondoskodni. Előfordulhat, hogy a chili egy kicsit leizzaszt, de cserébe 100%, hogy meghozza az étvágyat is! Nekünk pitatöredékkel ízlett a legjobban, de el tudnánk képzelni húsok mellé is.

Ezt a fajtát válaszd, ha kerülöd a legvadabb ízeket / Fotók: Lakos Benedek / Nosalty

Az ízlelőbimbó-stimuláló chilis hummusz után a csípős dippel folytattuk, amely közepén egy markáns fűszerpöttyben olvad egybe a paprika, a kardamom és a koriander csodás triója. Külön kiemelnénk, hogy a selymes textúrával rendelkező, pikáns mártogatós mellett továbbra is karakteres maradt a csicseriborsó jellegzetes íze.

Vendégségben pont optimális lehet ez a hummuszkrém: ha valaki nem annyira bírja a csípőset, akkor nyugodtan ehet ebből a verzióból.

Érdemes kipróbálni sült grillételek, például szaftos, csípős kolbászok mellé!

Izgalmas konyhák és kultúrák találkoznak ebben a pazar mártogatósban / Fotók: Lakos Benedek / Nosalty

A sorban következett az egyedi ízesítésű currys hummusz, amelyet bármikor szívesen párosítanánk egy pár frissen elkészített kolbászfalatkával. Ezenfelül bátran ajánljuk ezt a verziót azoknak is, akik nincsenek annyira oda a curry karakteres fűszeres ízéhez, ugyanis az aromák itt is remek harmóniában vannak a hummusz igazi sztárjával, a csicseriborsóval. Sőt, a mustár, az illatos kurkuma és a római kömény is szépen megjelenik ebben a krémben.

A krémtenger közepén mennyei olajbogyópép található / Fotók: Lakos Benedek / Nosalty

Kétségkívül a citromos ízjegyekkel bíró olívás hummuszkrém számított az egyik legnagyobb kedvencnek a szerkesztőség tagjai között.

A gusztusosan tálalt, középen olajbogyópéppel díszített dipben ugyanis szépen megmutatkozott az olívás aroma. Nyugodtan kombinálhatod ezt a krémet zöldségekkel, különféle kenyerekkel és húsokkal is. De felvágottak és zöldséges szendvicsek ínycsiklandozó kísérője is lehet!

A tökéletes tunkolós hummusz / Fotók: Lakos Benedek / Nosalty

Szerkesztőségünk tagjai a következőképp értékelték a Fanan hummuszkrémeket:

„Kifejeztetetten praktikus a lapos, széles doboz, hiszen nagyon egyszerűen lehet bele tunkolni!"

„Csak akkor tudnánk ilyen selymes hummuszt készíteni otthon, ha egyenként leszedegetnénk a csicseriborsó héját..."

„A natúr hummusz lehengerlően krémes, szinte olvad a számban, ízre pedig épp kellemes benne a sós-savanyú-fűszeres egyensúly."

„Kellemesen pikáns, nem csavarja le úgy a fejem, mint általában a többi wasabival ízesített termék..."

„...a currys leheletnyi fűszerezése épp annyira érezhető határozottan, hogy kielégítse a közel-keleti ízvilág kedvelőit..."

„Az olívás egy tálkában egyesíti a Mediterráneum különböző tájainak ízeit: felér egy képzeletbeli gasztroutazással minden falatja!"

„Olyan gyorsan kitunkoltam a közepéről az olívás krémet, hogy még további olajbogyókat szerettem volna elővenni a maradékhoz..."

„Bátran belemártottam a kenyerem a chilis hummusz középső részbe, ami okozott néhány izzasztó pillanatot!"

„Külön tetszik a plusz színfolt, amit a paprikakrém hozzáad a hummusz pasztelles felületéhez."

„A csípős krém teljesen más ízvilágot képvisel, ugyanis a csípős hummusz nem olyan tüzes, inkább kellemesen pikáns aromák érezhetők benne."

„Kifejezetten ízlett a currys hummusz, mert egyáltalán nem nyomta el a fűszer a csicseriborsó jellegzetes ízét."

„Mindegyik hummuszkrémen érződik a minőség."

A 6-féle íz között mindenki megtalálja a kedvencét / Fotók: Lakos Benedek / Nosalty

A tesztelés végén a szerkesztőség minden tagja elégedetten, teli hassal dőlt hátra a székében. És még csak ekkor döbbentünk rá a kóstolt hummuszok egyik legjobb tulajdonságára, nevezetesen, hogy a 250 grammos mártogatósok mindegyike csupán 620 kalóriát tartalmaz, ami valljuk be, hogy semmiképpen sem veszélyezteti a napi edzésünket. A hummuszok továbbá 14 gramm rostot és 17,5 gramm fehérjét tartalmaznak, így valóban tökéletes csemegeként szolgálnak a sportolás után.

Jó szívvel ajánljuk a Fanan hummuszait mindazoknak, akik szeretnék egy selymes állagú, kiváló fűszerezésű, egészséges mártogatóssal kicsit feldobni az étrendjüket. A 6-féle hummuszkrém közül garantáltan mindenki megtalálja majd a neki legjobban tetszőt.

Szubjektív tesztünk alapján nyugodtan állíthatjuk, hogy a krémes állagú közel-keleti ételnek igenis helye van a mindennapi életünkben!

Tudj meg még többet a Fanan hummuszokról itt!

Fotók: Lakos Benedek / Nosalty

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...