Ebben a testhelyzetben hat leggyorsabban a fájdalomcsillapító

Ha nem muszáj, nem nyúlunk hozzá, egyes esetekben azonban nincs más választás, a fájdalmat gyógyszerrel kell, hogy csillapítsuk. Legyen szó bármilyen fájdalomról, a cél, hogy az orvosság minél gyorsabban hasson, egy különös trükkel azonban jelentősen csökkenthetjük a hatóidőt.

Állva, ülve, esetleg fekve hat gyorsabban a gyógyszer? Ha nagyon fáj valami, minden perc számít, statisztikák szerint pedig egy fájdalomcsillapítónak átlagosan 15 és 60 perc közé esik a hatóideje. Hogyan lehet meggyorsítani a folyamatot? A Johns Hopkins Egyetem kutatói szerint nem mindegy, milyen testhelyzetben vesszük be a gyógyszert.

Ha nagyjából 45 fokos szögben jobbra hajolunk, akkor ez a póz nagymértékben meggyorsítja a tabletták bejutását és feloldódását a vékonybél első szakaszában, a nyombélben.

Nem mindegy, milyen testhelyzetben veszünk be gyógyszert

Ahogy azt a hvg.hu cikke írja, a különböző testhelyzetek nagyban tudják befolyásolni, milyen gyorsan hat az orvosság. Egy számítógépes szimuláció a gyomor környezetét, fekvését és összehúzódásait egyaránt utánozta a négy leggyakoribb testtartás vizsgálatával: egyenesen állás, dőlés vagy fekvés 45 fokos szögben jobbra, illetve balra, valamint hanyatt fekvés.

Mint kiderült, ha egy tabletta jobbra dőlt testhelyzettel bevéve 10 perc alatt jut be és oldódik a nyombélben, akkor egyenesen állva 23 perc alatt, balra dőlve pedig akár másfél óra alatt tud csak rendesen feloldódni ahhoz, hogy kifejtse a hatását.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...