Ezek az egyszerűen elkészíthető fahéjas tekercsek tökéletesek azoknak, akik tartanak az élesztőtől, mivel a recept csak egyszeri kelesztést igényel, a szárított élesztőt pedig felfuttatnunk sem kell. Igazán nagyszerű recept a hétköznapokra, de az ünnepekre vagy egy különleges alkalom apropóján is jó fog szerepelni.
A könnyed sajtkrémes cukormáz mindenkit elcsábít a langyos és ragacsos fahéjas tekercsek tetején.
Érdemes kipróbálni kávés vagy karamellás változatban is! Sokáig friss marad, jól tárolható, és (sajnos) a nap bármely szakában majszolható.
Ha a képek alapján azt gondolnád, hogy nehéz reprodukálni ezt a csodásan puha kelt tésztás fahéjas tekercset, akkor tévedsz! Főleg, hogy instant élesztővel tényleg minden könnyebb. Amerikai virtus szerint csurgasd meg a krémsajtos mázzal, és voilá! Lássuk:
Hozzávalók a fahéjas csigákhoz:
- 350 g finomliszt
- 50 g porcukor
- 0.5 teáskanál só
- 180 ml tej
- 100 g vaj (puha)
- 1 tasak (7 gr) instant élesztő
- 70 g barna cukor
- 1 ek fahéj
- 1 db tojás
Hozzávalók a krémsajtmázhoz:
- 125 g krémsajt (1 doboz Philadelphia)
- 30 g vaj (puha)
- 80 g porcukor
- 1 g vaníliakivonat
Így készítsük a csigákat:
A lisztet, a cukrot és a sót egy tálban elkeverjük. Összemelegítjük a tejet és a vaj felét (50g) egy hőálló tálban. Hozzákeverjük az élesztőt, és feloldjuk benne. A keveréket a száraz hozzávalókhoz öntjük, hozzáadjuk az egész tojást, és összekeverjük robotgépben. Addig keverjük, amíg lágy, puha tésztát kapunk.
A tésztát enyhén lisztezett felületre tesszük. Lisztezett kézzel 3-4 perc alatt átgyúrjuk. Egy sima tapintású tésztagolyót kell kapnunk. Ha a tészta nagyon puha vagy ragadós, adhatunk hozzá még egy kevés lisztet. Enyhén kivajazott tálba tesszük, lazán letakarjuk, és kb. 10 percig pihentetjük, amíg előkészülünk a töltelékkel.
A 10 perc elteltével kinyújtjuk a tésztát kb. 35×20 cm téglalap alakúra, és megkenjük a tetejét a puha vaj (50g) másik felével. Összekeverjük a fahéjat és a barna cukrot, majd ezzel jó alaposan megszórjuk a tészta egész felületét.
Feltekerjük a tésztát úgy, hogy egy nem túl vaskos, hosszúkás hengert formázzunk. Damillal vagy cérnával 10–12 egyforma tekercset vágunk, és egy enyhén kivajazott-kilisztezett, négyzet vagy téglalap alakú sütőtepsibe helyezzük őket.
Kelesztéshez lefedjük műanyag fóliával vagy tiszta konyharuhával, és meleg környezetben hagyjuk kelni 60-80 percig, vagy amíg duplájára nő.
Miután a tekercsek mérete megkétszereződött, előmelegített a sütőben 180-190 °C-on, 30-40 percig sütjük, amíg enyhén megpirul a tetejük. Ha túl gyorsan barnul, lazán lefedjük alufóliával, így folytatva a sütést.
Miután elkészült, kivesszük a a sütőből, és egy rácsra tesszük hűlni, miközben elkészítjük a cukormázat.
Így készül a krémsajtmáz:
Egy közepes tálban habverővel vagy robotgéppel simára és krémesre keverjük a szobahőmérsékletű krémsajtot. Ezt követően hozzákeverjük a puha vajat, majd végül a porcukrot és a vaníliát is.
A kész mázat (ami nem túl folyós, de nem is szilárd, inkább "lassan terülő") fém spatulával vagy tortalapáttal jó gazdagon rákenjük a meleg tekercsekre, és azonnal tálaljuk.
Az "Amcsi fahéjas csigák krémsajtos mázzal' receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!
Fotók és recept: Gerzsenyi Flóra
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több recept Flórától: