Krémsajtos mázzal csurgatott fahéjas csigák sültek nálunk

Nem biztos, hogy van finomabb a Földön, mint egy langyosan puha, kelt tésztás fahéjas csiga...talán az, ha szemérmet és szégyent nem ismerve megcsurgatjuk a tetejét sűrű, krémsajtos mázzal, ami ráolvad, majd szépen rádermed. Csak nem pont ilyet sütött most Flóra? De!

Ezek az egyszerűen elkészíthető fahéjas tekercsek tökéletesek azoknak, akik tartanak az élesztőtől, mivel a recept csak egyszeri kelesztést igényel, a szárított élesztőt pedig felfuttatnunk sem kell. Igazán nagyszerű recept a hétköznapokra, de az ünnepekre vagy egy különleges alkalom apropóján is jó fog szerepelni.

A könnyed sajtkrémes cukormáz mindenkit elcsábít a langyos és ragacsos fahéjas tekercsek tetején.

Érdemes kipróbálni kávés vagy karamellás változatban is! Sokáig friss marad, jól tárolható, és (sajnos) a nap bármely szakában majszolható.

Amcsi fahéjas csigák krémsajtos mázzal, teljes recept a képre kattintva! / Fotók és recept: Gerzsenyi Flóra

Ha a képek alapján azt gondolnád, hogy nehéz reprodukálni ezt a csodásan puha kelt tésztás fahéjas tekercset, akkor tévedsz! Főleg, hogy instant élesztővel tényleg minden könnyebb. Amerikai virtus szerint csurgasd meg a krémsajtos mázzal, és voilá! Lássuk:

Hozzávalók a fahéjas csigákhoz:

  • 350 g finomliszt
  • 50 g porcukor
  • 0.5 teáskanál só
  • 180 ml tej
  • 100 g vaj (puha)
  • 1 tasak (7 gr) instant élesztő
  • 70 g barna cukor
  • 1 ek fahéj
  • 1 db tojás
Amcsi fahéjas csigák krémsajtos mázzal, teljes recept a képre kattintva! / Fotók és recept: Gerzsenyi Flóra

Hozzávalók a krémsajtmázhoz:

  • 125 g krémsajt (1 doboz Philadelphia)
  • 30 g vaj (puha)
  • 80 g porcukor
  • 1 g vaníliakivonat

Így készítsük a csigákat:

A lisztet, a cukrot és a sót egy tálban elkeverjük. Összemelegítjük a tejet és a vaj felét (50g) egy hőálló tálban. Hozzákeverjük az élesztőt, és feloldjuk benne. A keveréket a száraz hozzávalókhoz öntjük, hozzáadjuk az egész tojást, és összekeverjük robotgépben. Addig keverjük, amíg lágy, puha tésztát kapunk.

A tésztát enyhén lisztezett felületre tesszük. Lisztezett kézzel 3-4 perc alatt átgyúrjuk. Egy sima tapintású tésztagolyót kell kapnunk. Ha a tészta nagyon puha vagy ragadós, adhatunk hozzá még egy kevés lisztet. Enyhén kivajazott tálba tesszük, lazán letakarjuk, és kb. 10 percig pihentetjük, amíg előkészülünk a töltelékkel.

Amcsi fahéjas csigák krémsajtos mázzal, teljes recept a képre kattintva! / Fotók és recept: Gerzsenyi Flóra

A 10 perc elteltével kinyújtjuk a tésztát kb. 35×20 cm téglalap alakúra, és megkenjük a tetejét a puha vaj (50g) másik felével. Összekeverjük a fahéjat és a barna cukrot, majd ezzel jó alaposan megszórjuk a tészta egész felületét.

Feltekerjük a tésztát úgy, hogy egy nem túl vaskos, hosszúkás hengert formázzunk. Damillal vagy cérnával 10–12 egyforma tekercset vágunk, és egy enyhén kivajazott-kilisztezett, négyzet vagy téglalap alakú sütőtepsibe helyezzük őket.

Kelesztéshez lefedjük műanyag fóliával vagy tiszta konyharuhával, és meleg környezetben hagyjuk kelni 60-80 percig, vagy amíg duplájára nő.

Miután a tekercsek mérete megkétszereződött, előmelegített a sütőben 180-190 °C-on, 30-40 percig sütjük, amíg enyhén megpirul a tetejük. Ha túl gyorsan barnul, lazán lefedjük alufóliával, így folytatva a sütést.

Miután elkészült, kivesszük a a sütőből, és egy rácsra tesszük hűlni, miközben elkészítjük a cukormázat.

Így készül a krémsajtmáz:

Egy közepes tálban habverővel vagy robotgéppel simára és krémesre keverjük a szobahőmérsékletű krémsajtot. Ezt követően hozzákeverjük a puha vajat, majd végül a porcukrot és a vaníliát is.

A kész mázat (ami nem túl folyós, de nem is szilárd, inkább "lassan terülő") fém spatulával vagy tortalapáttal jó gazdagon rákenjük a meleg tekercsekre, és azonnal tálaljuk.

Amcsi fahéjas csigák krémsajtos mázzal, teljes recept a képre kattintva! / Fotók és recept: Gerzsenyi Flóra

Az "Amcsi fahéjas csigák krémsajtos mázzal' receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Gerzsenyi Flóra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Főzz, értékelj és nyerj, vadonatúj játékunkban hasznos ajándékok várnak!

Még több recept Flórától:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...